Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
БЖД сем. зан. 4.2, укр.docx
Скачиваний:
141
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
330.95 Кб
Скачать

При купанні в морі необхідно дотримуватися наступних правил:

- не заходити у воду відразу ж по приходу на пляж - необхідно трохи остигнути;

- чергувати перебування на сонці і у воді;

- після купання не слід стояти на вітрі, треба витертися насухо сухим рушником і змінити купальний костюм на сухий;

- не підпливати близько до судів, що проходять, розважальних снарядів;

- не заходити у воду і не купатися при хвилюванні моря зверху 3-х балів;

- знаходячись на відпочинку в оздоровчому таборі, заходити у воду і виходити з неї по команді керівника групами не більше 10 чоловік.

Під час купання необхідно бути уважним до оточення і пам'ятати про засоби порятунки потопаючих.

  1. Рятівні круги бувають пінопласти і пробкові.

Для того, щоб круг був помітний здалека, його забарвлюють в яскраво-помаранчевий колір. Кидати потопаючому круг потрібно таким чином:

- однією рукою взятися за круг, інший - за леєр;

- зробити 2-3 кругові рухи для розмаху на рівні плеча і кинути його навзнаки, стараючись, щоб круг впав на відстані 0,5-1 метра від потопаючого;

- якщо ви знаходитеся на катері, круг потрібно кидати з боку борту;

- якщо ви кидаєте круг з човна, потрібно стати так, щоб середня банка(сидіння) була між ногами. Кидати круг слід по напряму корми або носа;

- кидок розраховувати так, щоб не ударити потерпілого кругом по голові;

- до рятівного круга треба прикріпити мотузок, за допомогою якого що тоне можна підтягнути до берега, катера або човна.

2. Рятувальні кулі - це сполучені між собою тросом пробкові або пінопласти кулі, обтягнуті щільною тканиною. Користуватися ними потрібно таким чином:

- взявшись однією рукою за одну з куль, а інший за трос, зробити два-три кругові рухи;

- кинути кулі потопаючому так, щоб вони впали справа або зліва від нього;

- до рятувальної кулі, як і до рятівного круга, прикріплюють мотузок для підтягування, що тоне до берега, катера, човна.

3. «Кінець Александрова« - прядивний або капроновий трос завдовжки до 30 метрів і завтовшки до 25 мм з двома петлями на кінцях. Для користування їм:

- необхідно спочатку надіти малу петлю на ліву руку і узяти в неї велику частину троса;

- у праву руку узяти велику петлю;

- зробити 2-3 кругові розмахи витягнутою правою рукою і кинути кінець у напрямку до потопаючого;

- потопаючий повинен надіти петлю через голову на руки і триматися за поплавці;

- рятувальник обережно без ривків підтягує потерпілого до берега, катера або човна.

4. Рятувальний нагрудник - це пояс з кишенями, заповненими пробковим матеріалом або пластинами пінопластів. Наявне на рятувальних станціях і постах, рятувальні нагрудники, застосовуються як в літню пору року для надання допомоги потопаючим, так і в зимове - для надання допомоги тим, що провалилися під лід. Правильне використання рятувального нагрудника :

- петлю нагрудника одягнути через голову;

- щільно обернути тулуб під пахвами;

- лямки перехрестити ззаду і зав'язати на грудях;

- якщо нагрудник одягнений правильно, то голова людини, що навіть втратив свідомість, знаходиться над водою.

5. Рятувальний жилет(бушлат). Застосовується як засіб профілактики нещасних випадків при катанні на грібних човнах і судах маломірного флоту, водних лижах, при наданні допомоги потерпілим на воді, в деяких видах водного спорту, при будівельних роботах і ін.

У разі відсутності усіх перерахованих засобів потопаючий повинен пам'ятати, що в такій ситуації може допомогти будь-який плаваючий на поверхні предмет досить великих розмірів : колода, порожня бочка, човен, що перекинувся, дошка і т. п., - за який потрібно вхопитися і плисти до берега, звучи на допомогу людей. Ці ж предмети може використати і рятувальник, підштовхнувши їх до потопаючого. Підручними засобами порятунку на воді може бути весло, жердина, мотузок, які можна подати потопаючому, якщо він знаходиться недалеко. Головне правильно для потопаючого і рятувальника - не панікувати, використати усі засоби для порятунку до приходу допомоги.

Штучне дихання методом «з рота в рот»: на відкритий рот потерпілого покласти чисту носову хустку в один шар, затиснути йому ніс, зробити глибокий вдих, щільно притиснути свої губи до губ потерпілого, створивши герметичність, і з силою вдути повітря йому в рот. Вдувають таку порцію повітря, щоб вона кожного разу викликала, можливо, повніше розпрямлення легенів, що визначається по руху грудної клітки. Повітря вдувають ритмічно 16-18 раз на хвилину до відновлення природного дихання.

Висновок. Не купайтеся в незнайомих водоймах і в місцях, спеціально для цього не призначених. При купанні в гірських річках уникайте підводних каменів, в рівнинних - вирів і вирів, при купанні в морі не заходите в море при хвилюванні вище 3-х балів.