Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
БЖД сем. зан. 4.2, укр.docx
Скачиваний:
141
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
330.95 Кб
Скачать

Сильна жара

Жару людина переносить краще, ніж прийнято вважати. У південних районах світу люди адаптовані до температури, яка в помірному поясі розцінюється як майже неможлива для життя. Влітку в Середній Австралії +50-55 С, а в лівійській пустелі +60-63 С..

У степовій зоні України буває сильна жара з температурою понад 30 С, причому в деякі роки вона перевищує 40 С, що призводить до посух, страждають і навіть помирають люди і тварини, отримуючи теплові і сонячні удари.

Тепловий удар, гострий хворобливий стан людини і тварин, обумовлений порушенням теплорегуляції при тривалій дії на організм високої температури зовнішнього середовища або безпосередній дії сонячних променів(сонячний удар). У людини з'являється головним болем, блювотою, непритомністю та ін. Перша допомога: укласти потерпілого в затемнене місце, звільнити від одягу, змочити особу холодною водою, тіло охолодити мокрим рушником; показано щедре питво(холодні соки, чай, кава та ін.).

Вченні проводили спеціальні дослідження для визначення найбільш високої температури, яку здатний витримати людський організм, при сухому повітрі, жару 71-72 С звичайні люди терплять в течію - 1 години, 80-82 С - 50 хвилин, 93-95 С - 35 хвилин, 104-105 С - близько 26 хвилин. Проте зустрічаються і абсолютно, здавалося б, неймовірні виключення. У 1764 році французький дослідник Тиллет доповів в Паризькій академії наук, що одна жінка знаходилася в печі при 132 оС впродовж 12 хвилин.

Посуха

Посухи виникають, коли в атмосфері довгий час зберігається високий тиск, тобто антициклон. Низхідні повітряні потоки перешкоджають виникненню хмар і дощів, а сонце в ясну погоду нагріває і висушує повітря.

Посуха - стихійне лихо, для якого характерна тривала(багатоденна, багатомісячна, багаторічна) суха погода при підвищеній температурі повітря, з відсутністю або украй незначною кількістю атмосферних опадів, що призводять до виснаження запасів вологи в ґрунті, води у водоймах і різкому зниженню вологості повітря.

Посухи призводять до усихання рослинності, загибелі одних і розмноженню інших тварин і мікроорганізмів. Зазвичай посуха веде до неврожаю сільськогосподарських культур, деградації лугів, різкого зниження продуктивності і загибелі домашніх тварин.

Втрата урожаю неодноразово призводила до масового голоду, смерті десятків і сотні тисяч людей і тварин. Виникали епідемії страшних хвороб, вимирали цілі міста. Навіть у наш час посухи у багатьох країнах, що розвиваються, особливо в Африці, породжують подібні лиха. Найбільш жорстокі посухи за останні 20 років зареєстровані в смузі на південь від Сахари, що називається Сахелю і в Ефіопії. Там сталося запустинювання більше 65 мільйонів гектарів земель. На території України посухи, що викликаються стійкими антициклонами, виникають 2-3 рази за 100 років в лісовій смузі і до 30 і більше разів в лісостепу і степу, де зосереджені основні посівні площі. Боротьба з посухами ґрунтована на раціоналізації агротехніки, агролісомеліорації, зрошування полів поверхневими і підземними водами.

Причини посухи : несподіване зменшення опадів, невидима посуха(це коли високі температури сприяють такому посиленому випаровуванню і транспірації, що навіть регулярні дощі не в змозі достатньою мірою зволожити грунт, і урожай засихає на кореню).

1906 – Російська імперія, посуха і голод(декілька десятків тисяч).

1909-1914 – США, посуха і голод(декілька тисяч).

1914 – Російська імперія, посуха і голод(декілька тисяч).

1921-1923 – Радянська Росія, посуха і голод(3.000.000).

1932-1933 – СРСР, посуха і голод(від 3000 000 до 10 000000).

1934-1941 – Середній захід, США, посуха.

1939 – вересень-листопад, Китай, голод(200000).

1942-1943 – провінція Хунань, Китай, посуха і голод(3000000).

1943 – Індія, голод(1500000).

1944-1945 – Нідерланди, голод(10000).

1968-1973 – Нігерія, посуха і голод(100000).

1972 – Індія, посуха.

1975 – СРСР, посуха.

1976 – Великобританія, посуха.

1975-1978 – Кампучія, голод(більше 1000000).

1983-1988 – Ефіопія, посуха і голод(більше 1000000).

1997-1999 – Північна Корея, голод(2000000).

Липень 2000-60 млн. чоловік постраждало від жорстокої посухи в Центральній і Південній Азії. Стихія знищує посіви, запаси продовольства закінчуються. Це може викликати масовий потік біженців з регіону. Найгірше обстановка в Афганістані. Цього тижня представники Всесвітньої продовольчої програми звернулася до спонсорів з проханням виділити 55,4 млн. доларів для допомоги 4 млн. афганців. У небезпеці знаходиться і Таджикистан, де згідно з оцінками фахівців ООН, урожай пшениці цього року скоротиться на 30%. Ніколи не було такої жахливої посухи і в пакистанських провінціях Белуджістан і Синд. 60% сільського населення в 18 провінціях Ірану страждають від жари, 12 млн. людей по усьому регіону потребують питної води. Більше 16 млн. чоловік постраждало в Еритреї, Ефіопії і інших державах Північної і Східної Африки.

На Україні у більшості випадків посуха має локальний характер і дуже рідко займає площі до 30-50% території.

Крім того, при посусі зазвичай так жарко, що багато людей страждають і навіть помирають від теплових і сонячних ударів.

Туман

Туман - це скупчення дрібних водяних крапель або крижаних кристалів, або тих і інших, в приземному шарі атмосфери, знижують горизонтальну видимість до 1 кілометра і менше, якщо видимість менша, то це не туман, а серпанок.

Причини виникнення туманів різні. Так звані радіаційні тумани з'являються вночі, коли охолоджується приземний шар повітря за рахунок теплового випромінювання поверхні землі або води. Уранці, як тільки сонце починає пригрівати, вони зазвичай швидко зникають. Адвективні тумани(від латів. advektio - «доставка») виникають при перенесенні теплого повітря на холодну поверхню. Це найпотужніші тумани: вони можуть панувати в повітрі упродовж декількох днів і навіть тижнів. Коли випари з теплої водойми або землі потрапляють відразу в холодне повітря, волога може конденсуватися знову; тоді спостерігаються тумани випару. Вони можуть довго висіти над кромкою льоду або над теплим морем при похолоданні.

Знаходячись в горах, в дуже щільному тумані або в хмарах легко обманутися, особливо при незвичайному освітленні. Предмети втрачають звичні контури, тому стає важко оцінити їх справжні розміри і визначити істинні відстані. Іноді, заблукавши в хмарі, людина йде по гірській стежинці, розшукуючи будинок, що стоїть поблизу, і, розгледівши щось схоже на будову, спрямовується до нього, поки з відстані 3-4 м не переконується, що це усього лише картонна коробка. У таку погоду треба бути дуже уважним, щоб не потрапити в скрутне або небезпечне становище.

У дуже щільних туманах видимість може знижуватися до декілька метрів, що створює перешкоди в роботі транспорту і порушує роботу повітряного флоту, створює можливість зіткнення судів, автомобілів і інших засобів.

Відома безліч випадків, коли робота аеропортів була повністю паралізована туманом. Літаки простоювали на землі, а пасажири вимушені були цілодобово і навіть тижнями чекати, коли туман розсіється. Наприклад, в жовтні 1987 року близько десяти днів усі московські аеропорти були закриті. Особливо славиться своїми туманами столиця Великобританії Лондон, де із-за них іноді неможливо пересуватися навіть на автомобілі.

Збільшує корозію металів, а при різкому зниженні прозорості атмосфери призводить до падіння урожаїв.

Токсичні тумани - зможи, особливо радіоактивні, небезпечні для здоров'я людей благополуччя інших організмів, а іноді нормального ходу технологічних процесів. Прогноз туманів має важливе значення у безпеці.