Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
БЖД сем. зан. 4.2, укр.docx
Скачиваний:
141
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
330.95 Кб
Скачать

Заметіль як несприятливе явище

Автомобільний і залізничний транспорт найчастіше піддається дії заметілей із-за заметів доріг снігом. Снігопади при вітрі менше 7 м/с дають рівномірний сніговий покрив завтовшки приблизно в 10 разів більше кількості водних опадів, тобто при осіданнях 10 мм - 10 см снігу, при осіданнях 20 мм - 20 см снігу. Мокрий(при Тонні більше -5 С) сніг, що злежався, дає меншу товщину покриву, але прибирання його ускладнюється із-за великої щільності.

Чим сильніше вітер, тим не рівніше лягає сніг; місцями замети(замети) можуть досягати метрової товщини і бути непрохідними для транспорту. Снігозахисні і навіть своєчасні снігоприбиральні заходи не завжди здатні запобігти зупинці руху транспорту, особливо, якщо не враховується прогноз снігопаду і сильної заметілі.

У районах з рідкісними населеними пунктами зупинка руху, особливо вантажних автомобілів, при сильній тривалій заметілі і подальшому морозі(нижче -20 С) відгукнеться небезпекою для життя водіїв і пасажирів. Сильні заметілі в сільській місцевості заносять місцеві дороги цілком. Вони не часті, тому прогностичні попередження про них украй важливі, з тим щоб люди мали можливість заздалегідь подумати про надійне укриття або перечекати заметіль в населеному пункті.

Снігопади і заметілі можуть стати небезпечними для транспорту також із-за часто супроводжуючої їх відлиги, випадання мокрого снігу або дощу, що переходить в сніг швидким його замерзанні. Явища ожеледі, що виникають при цьому, на автошляхах і залізницях ускладнюють обстановку із-за ковзкості накату, порушення роботи залізничних стрілок і так далі

Нині у багатьох країнах при прогнозі снігопаду і заметілі(зазвичай сильних) заздалегідь, до їх початку, вживаються запобіжні заходи, такі як застосування солі на дорогах, призупинення транспорту, профілактичне посилення служб, у тому числі медичних, збільшення кількості і своєчасний ремонт прибиральних засобів. Особливо важливий прогноз заметілі за декілька годин, оскільки він найбільш точний і дозволяє приймати остаточне рішення і починати реальні профілактичні роботи. Важливі також і орієнтовні попередження про можливість сильної заметілі за добу або декілька діб до її початку, особливо в нічний час, вихідні і святкові дні.

Сильна заметіль дуже небезпечна для авіації, як із-за низької суцільної хмарності, турбулентності, так із-за поєднання інтенсивного занесення смуги з поганою і часом дуже поганою видимістю(менше 200 м) або поривчастим бічним вітром.

При загальному зменшенні видимості, часом при сильній заметілі настають багатократні різкі погіршення видимості до 100-50 м, тобто практично до повної її втрати, що може паралізувати рух транспорту і викликати аварії.

Шкала видимості

Бал

Інтервал видимості

Словесна

характеристика видимості

За яких умов переважно спостерігається вдень

у морських метрах

у метричних метрах

0

1

2

3

4

5

6

7

8

9

від 0 до 1/4 кбт*

від 1/4 до 1 кбт

від 1 до 3 кбт

від 3 до 5 кбт

від ½ до

1 милі

від 1 до 2 миль

від 2 до 5 миль

від 5 до

11 миль

від 11 до

27 миль

більше 27 миль

від 0 до 50 м

від 50 до 200 м

від 200 до 500 м

від 500 м

до 1 км

від 1 до 2 км

від 2 до 4 км

від 4 до 10 км

від 10 до 20 км

від 20 до 50 км

більше 50 км

Дуже погана

видимість

Погана

видимість

Середня

видимість

Хороша видимість

Дуже хороша видимість

Виняткова видимість

Дуже сильний туман

Сильний туман або дуже густий сніг

Помірний туман або сильний сніг

Слабкий туман, помірний сніг або сильна мла

Помірний сніг, дуже сильний дощ або помірний серпанок(мла)

Слабкий сніг, сильний дощ або слабкий серпанок(мла)

Слабкий дощ

Без опадів

Абсолютно чисте повітря

Збиток заметілей в цілому може бути наступних видів:

- замети, в результаті яких сповільнюється рух або простоює транспорт(авіаційний, залізничний, автомобільний), затримуються пасажири і вантажі, йдуть витрати на розчищення(збиток відносно невеликий або середній); сюди ж відносяться витрати на захисні споруди;

- призупинення робіт(середній збиток);

- руйнування будов, порушення в роботі лінії електропередачі і зв'язку, загибель худоби, посівів, плодових дерев(істотний збиток);

- дорожньо-транспортні і інші події з людськими жертвами(надзвичайний збиток).

По ряду оцінок істотний і надзвичайний збиток від снігопадів або заметілей буває в 20% окремо і приблизно в 35% випадків при їх спільній дії. Загибель людей відзначається відповідно в 1 і 6% випадків. За даними із США, в дуже окремих випадках при сильній заметілі і сильному снігопаді, що спостерігалися одночасно в щільно заселеній місцевості, збиток доходив до 1 млрд. доларів.