Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
БЖД сем. зан. 4.2, укр.docx
Скачиваний:
141
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
330.95 Кб
Скачать

Тропічні циклони

На батьківщині ураганів, в тропіках, маси повітря сильно нагріті і насичені водяними парами - температура поверхні океану на цих широтах досягає двадцяти семи - двадцяти восьми градусів Цельсія. Внаслідок цього виникають потужні висхідні струми повітря і виділенням запасеного ним сонячного тепла і конденсацією пари, що міститься в нім. Процес розвивається і наростає, виходить своєрідний велетенський насос - у воронку, що утворилася в місці зародження цього насоса, засмоктуються сусідні маси такого ж теплого і насиченого парами повітря, і таким чином процес поширюється ще і вшир, захоплюючи усі нові і нові площі на поверхні океану.

Коли ви виливаєте воду з ванни через зливний отвір, утворюється вир. Приблизно, теж, відбувається і з повітрям, що піднімається догори в місці зародження циклону, - він починає обертатися.

Велетенський повітряний насос продовжує працювати, все більше вологи конденсується на його воронкоподібній вершині, все більше тепла при цьому вивільняється. (Американські метеорологи підрахували: протягом одного дня догори може бути піднятий понад мільйон тонн води - у вигляді пари, якою безперервно насичується приповерхні шари атмосфери; енергії, що вивільнилася при конденсації за які-небудь десять днів, вистачило б такій високорозвиненій в промисловому відношенні державі, як США, на шість років!). Вважається, що циклон середньої сили виділяє приблизно таку ж кількість енергії, скільки 500000 атомних бомб, з потужністю, скинутою над Хіросімою. Атмосферний тиск в центрі циклону, що зародився, і на його околицях стає неоднаковим: там, в центрі циклону, воно набагато нижче, а різкий перепад тиску - це причина сильних вітрів, що переростають незабаром в ураганні. На просторі діаметром від трьохсот до п'ятисот кілометрів починають свою скажену круговерть найсильніші вітри.

Виникнувши, циклони починають переміщатися з середньою швидкістю 10-30 км/год, іноді вони можуть на деякий час зависати над місцевістю.

Циклони(звичайні і тропічні) є великомасштабними вихорами діаметром: звичайні від 1000 до 2000 км; тропічні від 200 до 500 км і заввишки від 2 до 20 км.

Повітряні маси рухаються в області циклону по спіралі, що закручується до його центру(проти годинникової стрілки в північній півкулі, в південному навпаки) зі швидкістю :

- звичайні не більше 50-70 км/год;

- тропічні 400-500 км/год

У центрі циклону тиск повітря нижчий, ніж на периферії, саме тому, рухаючись по спіралі, повітряні маси прагнуть до центру, де вони потім підіймаються вгору, породжуючи сильну хмарність.

Якщо в центрі:

- звичайного циклону тиск повітря в порівнянні з атмосферним(760 мм р. с.) складає 713-720 мм р. с.;

- те в центрі тропічного циклону тиск падає до 675 мм р. с.

У центрі тропічного циклону є область низького тиску з високою температурою, діаметром 10-40 км, де панує затишшя - око тайфуну.

Щорічно на Земній кулі виникають і повністю розвиваються не менше 70 тропічних циклонів.

Коли тропічний циклон(тайфун, ураган) наближається до узбережжя, він несе перед собою величезні маси води. Штормовий вал супроводжується сильними дощами і смерчами. Він налітає на прибережні райони, знищуючи все на своєму шляху.

Приклад: В 1970 році тайфун, який прорвав гирло річки Ганг(у Індії) затопив 800 000 км2 узбережжя. Мав швидкість вітру 200-250 м/с. Морська хвиля досягала висоти 10 м. Загинуло близько 400 000 чоловік.

Сьогодні існують сучасні методи прогнозування тропічних циклонів(тайфунів, ураганів). Кожне підозріле скупчення хмар, де воно не виникло, фотографується метеорологічними супутниками з космосу, літаки метеослужби літають до «ока тайфуну» щоб отримати точні дані. Ця інформація закладається в комп'ютери, щоб розрахувати шлях і тривалість тропічного циклону(тайфуну, урагану) і заздалегідь оповістити населення про небезпеку.

Ураган

Ураганом називається вітер силою в 12 балів(до 17 балів) за шкалою Бофорта, тобто із швидкістю 32,7 м/с(більше 105 км/год) і досягає до 300 м/с(1194 км/год)

Ураган - сильний маломасштабний атмосферний вихор, в якому повітря обертається зі швидкістю до 100 м/с. Він має форму стовпа(іноді з увігнутою віссю обертання) з воронкоподібними розширеннями згори і знизу. Повітря обертається проти годинникової стрілки і одночасно піднімається по спіралі, втягуючи пил, воду, різні предмети. Ураган на суші називається бурею, а на морі штормом.

Основними характеристиками ураганів є:

- швидкість вітру;

- шляхи руху;

- розміри і побудова;

- середня тривалість дій.

Найважливішою характеристикою ураганів є швидкість вітру. З наведеної нижче таблиці (за шкалою Бофорта) видно залежність швидкості вітру і найменування режимів. Середня швидкість пересування урагану на Україні 50-60 км/год.

Розміри ураганів різні. Зазвичай за його ширину приймають ширину зони катастрофічних руйнувань, яка може вимірюватися сотнями кілометрів. Фронт урагану досягає довжини до 500 км. Урагани виникають у будь-яку пору року, але частіше з липня по жовтень. У інші 8 місяців вони рідкісні, шляхи їх короткі.

Середня тривалість урагану - 9-12 днів. На Україні урагани тривають недовго від декількох секунд до декількох годин.

Ураган практично завжди добре видно, при його наближенні чутне сильне гудіння.

Урагани є однією з найпотужніших сил стихії. По своїй згубній дії не поступаються таким страшним стихійним лихам, як землетруси. Це пояснюється тим, що вони несуть в собі колосальну енергію. Її кількість, що виділяється середнім по потужності ураганом впродовж однієї години, дорівнює енергії ядерного вибуху в 36 Мгт.

Ураган несе потрійну загрозу людям, які виявляються на його шляхи. Найбільш руйнівними є вітер, хвилі і дощ.

Часто зливи, що супроводжуються ураганом, набагато небезпечніше за самий ураганний вітер, особливо для тих людей, які живуть на узбережжі або поблизу від нього. Ураган створює на узбережжі хвилі заввишки до 30 м, може бути причиною злив, а пізніше зумовити появу епідемії, наприклад ураганний штормовий прилив, що співпав із звичайним, викликав в 1876 році велетенську повінь на узбережжі Індії, під час якого хвиля піднімалася на 12-13 м. Потонуло близько 100 000 чоловік і майже стільки ж загинуло від наслідків лютої епідемії.

Ураган при поширенні над морем викликають величезні хвилі заввишки 10-12 метрів і більше, ушкоджують або навіть призводять до загибелі суду.

Найбільшу небезпеку під час урагану представляють предмети, підняті із землі і розкручені до величезної швидкості. На відміну від буревію, ураган йде вузькою смугою, тому його можна уникнути. Треба тільки визначити напрям його руху і рухатися в протилежну сторону.

Ураганний вітер руйнує міцні і зносить легкі будови, спустошує засіяні поля, обриває дроти і валить стовпи ліній електропередачі і зв'язку, ушкоджує транспортні магістралі і мости, ламає і вириває з коренями дерева, ушкоджує і топить судна, викликає аварії на комунально-енергетичних мережах у виробництві. Бували випадки, коли ураганний вітер руйнував греблі і греблі, що призводило до великих повеней, скидав з рейок потягу, зривав з опор мости, валив фабричні труби, викидав на сушу кораблі.