Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
БЖД сем. зан. 4.2, укр.docx
Скачиваний:
141
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
330.95 Кб
Скачать

Питання 2. Природні гідросферні (гідрологічні) небезпечні явища – повень, підтоплення, цунамі. Повінь.

Повінь - це тимчасове затоплення значної частини суші водою в результаті дії природних сил, яка заподіює матеріальний збиток, наносить ущерб здоров'ю населення або призводить до загибелі людей.

Залежно від причин виникнення повені можна розділити на групи:

1. Повені в результаті підйому рівня води в річці озері, водосховище викликаного максимальним стоком від щедрого весняного танення снігу(льоду в горах) вони відрізняються значним і досить тривалим підйомом рівня води в річці(озері, водосховищі) і називаються повінню.

2. Повені в результаті підйому рівня води в річці, озері, водосховище викликаного випаданням щедрих зливових і дощових опадів. Вони характеризуються інтенсивними, порівняно короткочасними підйомами рівня води і називаються паводками.

3. повені в результаті підйому рівня води викликаним великим опором, який водяний потік зустрічає в річці. Відбувається таке, переважно на початку і у кінці зими при заторах льоду.

4. Повені в результаті підйому рівня води, створювані вітровими наганяннями води на великих озерах і водосховищах, а також на морських ділянках річок. Вони характерні для прибережних районів, де є річки, що впадають в морі. Вітер наганяння затримує просування води, в морі, що різко підвищує рівень води в річці.

5. Повені в результаті підйому рівня води в річці озері, водосховище, викликане проривом гребель, завалених озер і гребель, що захищають, яке може привести до утворення хвилі прориву, що характеризується стрімким переміщенням величезних мас води і значною висотою.

6. Повені в результаті підйому рівня води на морських узбережжях і в гирлах річок, що впадають в морі, викликані підводними землетрусами. Вони характеризуються появою велетенських хвиль великої довжини - цунамі(по-японськи - «велика хвиля в гавані»). Швидкість поширення цунамі до 1000 км/год, відстань між сусідніми гребенями хвилі знаходиться в межах 5-1500 км. Висота хвилі в області їх виникнення від 1 до 5 м, біля берегів до 10 м, у бухтах, долинах річок - понад 50 м. У глибі суші цунамі може поширюватися до 3 км. Відомі більше 1000 випадків цунамі, з них близько 100 з катастрофічними наслідками. Повені погрожують майже 3/4 суші. За останні 20 років за даними ЮНЕСКО від різних повеней у світі загинуло близько 200000 чоловік. Фахівці вважають, що людям загрожує небезпека, коли шар води досягає 1 метра, швидкість потоку перевищують 1 м/секунду, під'їм води на 3 метри призводить до руйнування будинків.

При повенях гинуть посіви сільськогосподарських культур; можлива загибель людей, тварин, матеріальних цінностей, руйнуванні лінів зв'язку, енергетичних мереж, доріг, ушкодження житлових будинків і виробничих споруд.

По розмірах і масштабах збитків повені діляться на чотири групи.

Перша - низькі(малі) повені спостерігаються в основному на рівних річках і мають повторюваність приблизно 1 раз в 5-10 років. Затопляється при цьому менше 10% сільськогосподарських угідь, розташованих в незмінних місцях. Вони завдають незначного матеріального збитку і майже не порушують ритм життя населення.

Друга - високі повені супроводжуються значним затопленням, охоплюють порівняно більше ділянки місцевості, істотно порушують господарську діяльність і встановлений ритм життя. Іноді доводиться тимчасово евакуювати населення, матеріальний і моральний збиток значний. Відбувається 1 раз в 20-25 років. Наприклад, паводок в Закарпатті в 1998 році.

Третій - видатна повінь. Вони охоплюють цілі річкові басейни. Паралізують господарську діяльність, завдають великого матеріального і морального збитку. Дуже часто доводиться прибігати до масової евакуації населення і матеріальних цінностей. Повторюються приблизно один раз в 50-100 років. Повінь 2002 г в Празі - повінь цієї групи.

Четверта - катастрофічні повені. Викликають затоплення величезних територій в межах однієї або декількох річкових систем. Господарська діяльність повністю паралізується. Різко змінюється життєвий устрій населення. Матеріальний збиток величезний. Спостерігається випадок загибелі людей. Трапляються один раз в 100-200 років і рідше. Приклад цикл серпневих 2002 року повеней в Центральній Європі.

Надана сама собі, паводкова вода затопляє не лише заливні луги в заплаві(долині), але іноді і оброблені поля, села і міста.

Повені іноді позбавляють даху тисячі людей, знищують посіви і змивають родючий грунт. У 1927 році, наприклад, на шість тижнів розлилася річка Міссісіпі. Вона затопила площу 70 тисяч чоловік. Вжиті заходи виявилися недостатніми, і в 1952 році катастрофічна повінь на Міссісіпі і її притоці Міссурі повторилася. Цього разу постраждало 50 міст, було знесене 27 залізничних мостів.

За останні роки сильні повені відбувалися в Мексиці, Китаї, в приморському краю Росії. Влітку 1997 року катастрофічна повінь сталася в Польщі, Чехії і Східній Німеччині, де була затоплена до 10% території. Особливо страждає від повеней Індію. Під час літніх мусонних вітрів, що приносять з Індійського океану величезну кількість вологи, на територію Індії обрушуються страшні зливи. Розливи у басейнах річок Інду і Гангу приносять індійському народу великий збиток.

До основних характеристик наслідків повеней відносяться:

- чисельність населення, що позначилося в зоні, схильній до повені;

- кількість населених пунктів, що потрапили в зону повені;

- кількість підприємств, протяжність автомобільних і залізниць, ліній електропередачі, зв'язку і комунікації, що відмовилися в зоні затоплення;

- кількість загиблих тварин, зруйнованих мостів і тунелів. Розрізняють прямий і непрямий збиток від повеней.

Прямій - це, наприклад, ушкодження і руйнування житлових і виробничих будівель, і автомобільних залізниць, загибель худоби і урожаю, знищення і псування сировини, палива, продуктів харчування, кормів, витрати на тимчасову евакуацію населення і матеріальних засобів.

До непрямого збитку зазвичай відносять: витрати на придбання і доставку в постраждалі райони продуктів харчування, будівельних матеріалів і кормів для худоби, скорочення вироблення продукції, погіршення умов життя населення.

Прямий і непрямий збиток знаходяться, переважно в співвідношенні 70%/ 30%.

Іноді повені супроводжуються пожежами із-за обриву дротів і короткого замикання. Будівлі втрачають капітальну: відвалюється штукатурка, випадає цегла, розмиваються фундаменти, дерев'яні конструкції гниють. Із-за нерівномірності тієї, що просіла ґрунту відбуваються розриви каналізаційних, водопровідних труб, порушується робота кабельних ліній.