Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
БЖД сем. зан. 4.2, укр.docx
Скачиваний:
141
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
330.95 Кб
Скачать

Затори і зажори льоду на річках

Затор - це скупчення льоду в руслі, обмежуюча течія річки. В результаті відбувається підйом води і її розлив.

Затор утворюється зазвичай у кінці зими і у весняний період при розкритті річок під час руйнування крижаного покриву. Полягає він з великих і дрібних крижин.

Зажор - явище, схоже із затором льоду, проте, по-перше, зажор складається із скупчення рихлого льоду(шуга, невеликі крижини), тоді як затор є скупчення великих і у меншій мірі невеликих крижин. По-друге, зажор льоду спостерігається на початку зими, тоді як затор - у кінці зими і початку весни.

Безпосередня небезпека цих явищ полягає в тому, що відбувається різкий підйом води, і в значних межах. Вода виходить з берегів і затопляє прилеглу місцевість. Крім того, небезпеку представляють і навалювання льоду на берегах заввишки до 15 м, які часто руйнують прибережні споруди.

Зажорные явища призводять до тяжчих наслідків, оскільки вони трапляються на початку, а іноді і в середині зими і можуть тривати до 1 місяця. Вода, що розлилася, замерзає на лугах і в інших місцях, створюючи складнощі для ліквідації наслідків такого стихійного лиха.

Місця утворення заторів льоду можна розділити на постійні і непостійні. Постійні місця відомі. Непостійні - відомі менше. Великою частиною це круті повороти у поєднанні із звуженням русла.

По частоті зажорных повеней і величині підйому води першість належить двом найбільшим озерним річкам - Ангарі і Неві.

Для ліквідації небезпеки утворення заторів і зажорів проводиться випрямлення, розчищення і поглиблення окремих ділянок русла річки, а також руйнування льоду вибухами за 10-15 днів до її розкриття. Найбільший ефект досягається при закладці зарядів під лід на глибину, в 2.5 разу товщину, що перевищує його. Той же результат дає посипання крижаного покриву меленим шлаком з добавкою солі(зазвичай за 15-25 днів до розкриття річки).

Наганяння - це підйом рівня води, викликаний дія вітру на водну поверхню. Такі явища трапляються в морських гирлах великих річок, а також на великих озерах і водосховищах.

Вітрове наганяння, так само як повінь, затор, зажор є стихійним лихом, якщо рівень води настільки високий, що відбувається затоплення міст і населених пунктів, ушкодження промислових і транспортних об'єктів, посівів сільськогосподарських культур.

Головною умовою виникнення служить сильний і тривалий вітер, який характерний для глибоких циклонів.

Основною характеристикою, по якій можна судити про величину наганяння, є підйом наганяння рівня води, що зазвичай виражається в метрах. Іншими величинами служать глибина поширення хвилі наганяння, площа і тривалість затоплення.

Головні чинники, що впливають на величину рівня наганяння, - швидкість і напрям вітру. У таких умовах швидкість зазвичай досягає 25 м/с, а іноді і більше.

Повені наганянь нерідко охоплюють великі території. Тривалість затоплення зазвичай знаходиться в межах від декількох десятків годинників до декількох діб.

Чим більше водойми і менше його глибина, тим більших розмірів досягають наганяння.

Під постійною загрозою подібної повені знаходиться Санкт-Петербург, а також узбережжя Балтійського, Каспійського, чорного і Азовського морів.

Основний напрям боротьби з повенями полягає в зменшенні максимальної витрати води в річці шляхом перерозподілу стоку в часі(посадка лісозахисних смуг, збереження прибережних вод охоронних смуг рослинності, терасування схилів і т. д.).

Певний ефект дає також облаштування ставків і інших місткостей у балках, балках і авралах для перехоплення талих і дощовитих вод. Для середніх і великих річок радикальний єдиний засіб - це регулювання протяжного стоку за допомогою водосховищ. Крім того, для захисту від повені широко застосовується давно відомий спосіб - облаштування гребель. У місцях повеней будують греблі, греблі, гідротехнічні споруди, що регулюють води. Наводиться завчасна евакуація людей, викрадення худоби, вивезення техніки.

Існують поняття «підтоплення» і «затоплення». При підтопленні вода проникає в підвали через каналізаційну мережу, різного роду траншеї і колектори. У разі ж затоплення місцевість покривається шаром води певної висоти.