Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
БЖД сем. зан. 4.2, укр.docx
Скачиваний:
141
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
330.95 Кб
Скачать

Дія цунамі :

Є достатнє число описів накатів цунамі на узбережжя. Одним з перших оповідань, що побачили світ, про цунамі був опис, це С.П. Крашенінніковим. який в 1775 році став свідком катастрофи на узбережжі Камчатки. Він звернув увагу на те, що перед приходом головної хвилі море відступило так далеко, що його не стало видне, виявилося скелясте дно між островами, яке ніколи раніше не було доступне людському оку. Далі Крашенінніков пише, що хвиля, яка наринула на скелясте узбережжя, мала висоту 70 м. З опису цунамі можна зробити таке укладення: перед приходом головної хвилі спостерігається сильний відлив або береги затопляються меншою хвилею. Не раніше чим через 20 хвилин або з ще інтервалом на узбережжя обрушується головна хвиля, яка насувається, немов водяна стіна. Там, де вона входить в затоки, і висота ще зростає, така хвиля може бути єдиною або за нею приходять наступні хвилі. Така хвиля закидає на значну відстань від берега найважчі предмети, руйнує скелі, зносить житла, а іноді і бетонні підстави маяків. До цього додається дія повітряної хвилі - стислого повітря, яке водна маса забиває в порожнини і тріщини.

Наприклад, катастрофа, що осягнула Південно-східну Азію 26 грудня 2004 року уранці в 9.00 за місцевим часом стала найбільш смертоносною за всю історію 20 століття. Число загиблих перевищило 240 000 чоловік і точно не встановлено досі. Невідомо, скільки життів забрала стихія в державах Африки. Адже з урахуванням географічного положення цієї держави з населенням 45 мільйонів її прибережні міста покрили такі ж цунамі, що і Таїланд, Шрі-Ланку, Індонезію, Малайзію, Сінгапур.

Стався землетрус з епіцентром на південь від Андаманских островів в східній частині Індійського океану з силою 8.9 балу по магнітуді Ріхтера. Сталося зрушення Індійською і Бірманською плит під Індійським океаном, Індійська тектонічна плита зайшла глибше під Бірманську, утворився розлом протяжністю від Андаманских і Никобарских островів до острова Суматра близько 1100 км. Ця відстань від Закарпаття до Луганської області. Внаслідок цього один з найбільших островів світу - Суматра відкинуло до південного сходу на тридцять метрів.

Цунамі, що виникло під місцем зрушення плит, приміром, на тайські курорти у вигляді валу заввишки в 10 м обрушився через 40 хвилин після підземних поштовхів. Її швидкість руху складає в середньому 800 км/год.

Останнім попередженням цунамі, що насуваються, став раптовий відлив

- цунамі тектонічного походження «всмоктувала» воду від берега за розповідями очевидців, яким дивом вдалося вижити в Пхукете(Таїланд), море відступило на півкілометра - так що човни в сотнях метрів від берега раптом виявилися на мілині! Рибалки в жаху кинулися бігти в джунглях, геть від узбережжя. До катастрофи залишилося менше 10 хвилин.

У прибережній частині індійської акваторії були змиті цілі села, затоплені сотні населених пунктів.

Землетрус на суші - сигнал небезпеки, але далеко не кожна навіть сейсмічна активність дає хвилю в затоці. Зате вірна ознака - раптовий відступ води від берега. Оголюється дно, стихає прибій, іноді морське дно може спустіти на декілька кілометрів. Це означає, що хвиля збирається для страшного удару, який прийде через 5-35 хвилин. Як і інші стихійні лиха, велетенську хвилю тварини відчувають заздалегідь і квапляться піти на схили гір і піднесеності. Взимку ознаки цунамі можуть бути неочікувані тріщини в припаї льоду, незвичайні хвилі і викиди води у кромки льоду, незвичайний рух льоду, що дрейфує.

При виникненні цунамі необхідно пам'ятати, що в запасі близько десятка хвилин на порятунок: швидкість хвилі в прибережних водах 50-100 км/год. Необхідно, не піднімаючи паніку, йти на найближчу піднесеність, на висоті не менше 30-40 м. Якщо піднесеності поруч немає, то необхідно піти від лінії берега на 2-3 км. Шлях повинен пролягати по схилах пагорбів або гір, а не уздовж річок.

Втім, в зонах, де можливі цунамі, працюють станції національних служб, які входять в Міжнародну службу попередження про цунамі(її центр - на Гавайських островах, в Гонолулу). Там обробляються записи 31 сейсмічної станції і дані 50 мареографических постів. Інтервал часу від моменту реєстрації землетрусу до приходу хвиль до берегів Японії, Курил або Чилі може бути коротким, тому попередження має бути передане негайно, а дії із захисту розпочаті вмить. Ситуація полегшується, коли йдеться про видалені епіцентри і про цунамі, які оббігають океан. В цьому випадку на попередження і евакуацію залишається декілька годин. Міжнародна служба попередження передає при кожному сильному підводному землетрусі, у тому числі і тоді, коли цунамі не виникає. Цей метод має свою зворотну сторону: люди звикнувши до «необґрунтованих» сигналів тривоги, втрачають довіру і до важливих попереджень. Неясно та ж, як впливає морфологія шельфових областей на висоту хвилі : подекуди хвилі здіймаються, в інших місцях вони втрачають свою висоту.

У Росії існує три цунамі-станції (у Петропавловську-Камчатському, Південно-Сахалінську і Курильську). Прогнози служб попередження допомагають заздалегідь оголосити про небезпеку і час прибуття хвилі. Проте, ні точних даних про неї, ні ділянок берега, куди вона обрушиться і з якою силою прогнозувати, поки не вдається. Такі прогнози виправдовуються лише на 20%. Проте перевіряти їх точність скепсисом не рекомендується, необхідно негайно діяти.

Цунамі виникає при землетрусі силою 7 балів і вище:

- деренчать стекла, розгойдуються люстри;

- виникають тріщини в штукатурці будівель;

- коливання ґрунту заважають ходити і створюють відчуття морської хитавиці.

Цунамі передують:

- швидкий відхід води від берега(замовкає шум прибою);

- швидке пониження рівня води під час приливу;

- підвищення рівня води у відлив;

- незвичайний дрейф плаваючого льоду або інших предметів.

Якщо стався такий землетрус, особливо якщо воно тривало 20 секунд і більше, перша хвиля може підійти вже через 15-20 хвилин. Зазвичай ця хвиля не найпотужніша, найбільш небезпечна одна з подальших.