Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
БЖД сем. зан. 4.2, укр.docx
Скачиваний:
141
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
330.95 Кб
Скачать

Якщо часу піти вже не залишилося, то необхідно вжити заходи самозахисту:

У приміщенні:

- піднятися на верхні поверхи і закрити там усі двері.

- зайняти безпечне місце(у кутах, у колон), кімната має бути протилежна від сторони океану, і не мати туди отворів.

- поруч не повинно бути дзеркал, вікон і важких предметів, які можуть впасти(шафи, холодильники).

Поза приміщенням:

- знайти менш схильне до удару місце(скельна перешкода, ствол міцного дерева).

- якщо є час роззути і важкий верхній одяг; щоб то не було, потрібно уникнути зустрічі з цунамі на відкритому просторі, облямованому будівлями.

Виявившись на хвилі:

- необхідно групуватися, набрати повітря; виринувши на поверхню, позбавиться від намоклого одягу.

- пам'ятати, що вода почне повертатися, і скористатися часом, щоб знайти що-небудь що височіє над водою.

- переживши першу хвилю, активно готуйтеся до наступної(їх буває від 3 до 9, а інтервал між ними від 3 хвилин, до 3 годин); знайти безпечніше місце або краще закріпиться.

Якщо вам вдалося пережити цунамі у безпечному місці, повертатися можна не раніше ніж через 2-3 години після першої хвилі. Повну упевненість, що хвиль більше не буде, може дати сигнал служби ГЗ. Повертаючись у будівлю або споруду, необхідно переконатися, що воно не рухне із-за підмиву фундаменту; будьте уважні до електропроводів і не запалюйте відкритого вогню. Активно включайтеся в рятувальні роботи під керівництвом служб комітету з надзвичайних ситуацій.

Питання 3. Природні атмосферні(метеорологічні) небезпечні явища. - урагани, циклони, бурі, штормові вітри, шквали, смерчі(торнадо), сильні опади, посухи, тумани, ожеледь, заметілі, заморозки, морози, грози.

Ми живемо на дні великого повітряного океану, який розташований навколо Земної кулі. Глибина цього океану 1000 км і називається атмосферою.

Вітри - це так звані «прилади змішування», вони забезпечують:

- обмін між забрудненим і чистим повітрям;

- насиченням киснем полів і лісів, теплих і холодних арктичних областей :

- розгонять хмари і приносять дощові хмари на поля, які дають урожаї, таким чином, вітер є найважливішим компонентом життя.

Газове середовище навколо Землі, яка обертається разом з нею, називається атмосферою. Не рівномірність нагрівання сприяє загальній циркуляції атмосфери, яка впливає на погоду і клімат Землі.

Атмосферний тиск розподіляється нерівномірно, що призводить до руху повітря відносно Землі, від високого до низького. Вітер - цей рух повітря відносно земної поверхні, що виникає в результаті нерівномірного розподілу атмосферного тиску і спрямоване із зони високого тиску в зону низького.

Сила вітру залежить від баричного градієнта: чим більше різниці атмосферного тиску і чим ближче знаходяться взаємодіючі області, тим швидше відбувається вирівнювання перепаду тиску і тим вище швидкість вітру.

Напрям вітру залежить від:

- взаємного розміщення області високого і низького тиску;

- обертання Землі;

- тертя.

У 1806 році, англійський адмірал Бофорт розробив шкалу для визначення сили вітру у балах. Цією шкалою користуються досі.

Вітер починає викликати ушкодження при швидкості близько 20 м/с. Швидкість вітри обчислюють як в метрах в секунду, так і в кілометрах в секунду. Помноживши перше значення на коефіцієнт 3.6, отримаємо друге значення(при зворотній дії цей же коефіцієнт виступає в ролі дільника).

Людина утримується на ногах при швидкості вітру до 36 м/с. При швидкості вітру 44 м/с ніхто не зважиться покинути приміщення. Як тільки тиск вітру, який рівняється квадрату швидкості, перевищить масу людини, сили йому зрадять, вітер його підхоплює і несе.

Для людини найбільш сприятливою швидкістю вітру в жаркі дні, коли він легко одягнений, являється 1-2 м/с. При швидкості вітру 3-7 м/с з'являється роздратування. Сильний вітер більше 20 м/с викликає порушення життєдіяльності.