Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
БЖД сем. зан. 4.2, укр.docx
Скачиваний:
141
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
330.95 Кб
Скачать

Правила поведінки при ураганах, штормах, шквалах, бурях, смерчах, заметілях і снігових заметах

Смерч є вертикальним стовпом, що крутиться, в повітрі, який зароджується під хмарою і піднімає із землі все, що зустрічає на своєму шляху. Своєю потужністю він вириває із землі дерева, бетонні опори, телеграфні стовпи, зриває з будинків даху і разом з дахом всмоктує в себе предмети меблів, пересуває автомобілі. Він створює серед людей паніку своєї миттєвої і такої, що наводить жах силою. Запобіжних заходів майже не існує. Проте, дах, де не хапає декілька листів заліза, легше зірвати, тому необхідно постійно стежити за її станом, навіть якщо це і не дає стовідсотковій гарантії. Коли смерч тільки утворюється, можна помітити темну воронку, що обертається, потім настає на якийсь час тиша, а потім несподівано починають підніматися в повітря все більш і більш важкі предмети.

При наближенні смерчу необхідно: закрити двері і вікна, уникати знаходитися на останньому поверсі, вимкнути газ і електроенергію, сховатися в підвалі. Якщо будинок знаходився в епіцентрі смерчу, лише декілька хвилин, перш ніж повернеться туди, оглянете будову і виконаєте можливі ремонтні роботи.

Ураган, шторм, буря - це злива, що супроводжується сильним вітром шквального характеру, що може легко викликати паводок в річці, повінь або сель. Можуть бути також затоплені підземні поверхи, підвали і гаражі, нанесений великий збиток огрівальним і електроустановкам. В цьому випадку потрібно передбачити будівництво в підвалі будинку водостічного колодязя з глибоким дном, або колодязя, сполученого з каналізацією.

Якщо злива, що триває 30-60 хвилин настільки сильний, що вода починає поступати в підземні поверхи, потрібно заблокувати попадання її туди мішками з піском, приготовані завчасно. Бурі часто передує гроза, сильні електричні розряди блискавки.

Отримавши штормове попередження, виконаєте наступні заходи:

  1. Зміцніть недостатньо міцні конструкції і крани веж, відключивши їх від електроенергії.

  2. Удома зберіть усіх членів сім'ї, дітей в дошкільних і шкільних установах ближче до укриттів.

  3. Закрийте щільно двері, вікна(віконниці), горищні приміщення, слухові вікна, вентиляційні отвори. Великі вікна і вітрини бажано закрити дошками, а стекла заклеїти смужками паперу або тканини.

  4. З дахів, лоджій, балконів приберіть предмети, які поривами вітру можуть, бути скинуті вниз і можуть заподіяти людям травми. Господарський інвентар закріпіть або занесіть в приміщення. Машини, тварин укрийте у безпечне місце.

  5. Загасіть вогонь в печах, вимкніть, по можливості, електроприлади.

  6. Приготуйте аварійні джерела освітлення(акумулятори, електростанції, лампи, свічки, сірники).

  7. Створіть запас води, продуктів харчування на 2-3 діб, медикаментів, перев'язувальних матеріалів.

  8. Радіо - і телеприймачі тримаєте включеними для прослуховування повідомлень органів цивільного захисту і правил поведінки.

  9. Приведіть в готовність до укриття усі наявні притулки(підвали, льохи та ін.).

Коли ураган почався:

  1. Сховайтеся в приготовані укриття.

  2. Знаходячись у будівлі, остерігайтеся поранень осколками вибитих стекол і іншими предметами.

  3. Не можна виходити на вулицю відразу після послаблення вітру, оскільки через декілька хвилин поривши вітри може повторитися.

  4. Якщо ураган застав вас на відкритій місцевості, не біжіть, краще сховатися в канаві, ямі, яру, будь-якій виїмці, лягти в поглиблення, і щільно притиснутися до землі, притиснувши руки до тіла і закривши ними голову.

Головне не піддаватися паніці, дійте усвідомлено, утримуйте інших від безрозсудних і необачних вчинків. Ураган може супроводжуватися грозою з блискавкою.

Почувши гуркоти грому :

  1. Не підходьте до металевих предметів, опор ліній електропередач, громовідводів. Не беріть в руки нічого металевого, ви можете перетворитися на ходячий громовідвід.

  2. Якщо гроза застала вас на відкритій місцевості, зустрічайте стихії, лежачи, можливо блискавка пройде через ноги, опіки можна вилікувати, головне - залишитеся в живих. Положення, стоячи або сидячи навпочіпки набагато небезпечніше, ви підставляєте розряду найуразливіше місце - голову.

  3. Не біжіть, тримайтеся чимдалі від самотніх дерев, але і відходити від них на велику відстань теж не стоїть. Блискавка б'є не часто і, як правило, вибирає найбільш високий і масивний об'єкт. Замріть в метрах п'яти - шести від дерева і чекайте. Якщо розряд ударить по ньому, значить, вам більше боятися нічого. Вірогідність повторного спалаху від цього місця дуже мала.

  4. Якщо до кімнати влетіла куля(блискавка кульова), що світиться, не рухайтеся. Не панікуйте, смертельні випадки при зіткненні з кулевидною блискавкою - велика рідкість. Ні в якому разі не відмахуйтеся і не біжіть від неї, бо різкий рух притягне її до вас. Якщо блискавка пливе до вашого обличчя, спробуйте дуже повільно відхилитися убік. Якщо відчуває, що пізно - виставляйте повільно руки вперед, при вибуху кулі енергія розсіюється і травми від такої блискавки зазвичай не важкі. Живе кулевидна блискавка не більше 10-20 секунд і якщо обережно відкрити двері або вікно, то куля під впливом повітряного потоку вилетить і незабаром вибухне.

  5. Якщо ураган застав вас на вулиці, постарайтеся сховатися в найближчій міцній будівлі, підвалі або природному укритті(яру, канаві і тому подібне).

  6. Рухайтеся по можливості боком до вітру, прикриваючи особу від піску і бруду, не втрачайте з виду орієнтири;

  7. Урагани нерідко супроводжуються грозою, тому уникайте ховатися під деревами, що окремо стоять; не підходьте близько до опор ліній електропередач і тому подібне щоб уникнути поразки блискавкою.

  8. Постійно стежити за повідомленнями радіо.

  9. Перевірте справність батарейних радіоприймачів.

  10. Уникайте пляжів і низинних приморських ділянок.

  11. Закрийте віконниці, якщо вони є, забийте вікна і вітрини дошками.

  12. Приготуйте запаси харчових продуктів і питної води.

  13. Відкрийте вікна і двері із завітреного боку - це допоможе вирівняти тиск.

  14. Під час проходження ока циклону можна вийти з укриття і оглянути, який завданий збиток.

  15. Не відходьте від укриття далі, ніж на 50 метрів : подальші пориви вітру починаються несподівано. Вітер не дає правильного уявлення про напрям руху грози, грози часто йдуть проти вітру.

Декілька спостережень для тих, хто потрапив в грозу :

  1. Відстань до грози можна визначити за часом між спалахом блискавки і гуркотом грому(1 з - відстань 300-400 м, 2 з - 600-800 м, 3 з - 1000 м);

  2. Безпосередньо перед початком грози зазвичай настає безвітря або вітри міняє напрям;

  3. Мокрий одяг і тіло підвищує небезпеку поразки блискавкою;

  4. Небезпечно розташовувати табір на опуклих формах рельєфу;

  5. Переважно в лісі ховається серед невисоких дерев, в горах в 3-8 метрах від високого «пальця» 10-15 метрів, на відкритій місцевості - в сухій ямці, канаві;

  6. Піщаний і кам'янистий грунт безпечніший за глинистий;

  7. Ознаками підвищеної небезпеки є: ворушіння волосся, дзижчання металевих предметів, розряди на гострих кінцях спорядження, вогні «святого Ельма» на щоглах судів.

У грозу заборонено:

- ховатися біля самотніх дерев;

- не рекомендується при русі притулятися до скель і прямовисних стін;

- зупинятися на узліссі;

- йти і зупинятися біля водойм;

- ховатися під скельним навісом;

- бігати і метушитися;

- пересуватися щільною групою;

- знаходитися в мокрому одязі;

- зберігати металеві предмети в наметі.

Якщо ви потрапили в снігопад.

Тривалі снігопади тривалістю від 16 до 24 годин призводять до снігових заметів і обвалів.

В цілях вашої безпеки наслідуйте наші рекомендації:

1. Обмежте всяке пересування, особливо в сільській місцевості, і завчасно підготуйтеся до негоди: запасіться продовольством, водою; загерметизуйте житлові приміщення - це допоможе зберегти тепло і зменшити витрату палива.

2. Під час буранів уникайте виходити на вулицю, не випускайте з будинку дітей. Для переходів в інші будівлі і приміщення користуйтеся протягнутими до них вірьовками, інакше ви можете збитися убік і замерзнути. Почувши неподалік крик про допомогу, прив'яжіть до пояса довгий мотузок(другий кінець прикріпите до дверей) і рухайтеся кругами, поступово розмотуючи мотузок, до виявлення, людини, що заблукала.

3. Якщо буран застав вас в дорозі(у автомобілі), подавайте звукові і світлові сигнали, повісьте на жердину(антену) шматок яскравої тканини. Не покидайте автомобіль, якщо Ви не упевнені, що знайдете поруч допомогу. Постарайтеся не заснути при включеному двигуні - можна отруїтися вихлопними газами, проникаючими в кабіну; розверніть машину назустріч вітру.

4. Звертайте увагу на попереджувальні знаки, що встановлюються в місцях можливого сходу снігової лавини і обвалів, обходьте ці місця, дотримуючись тиші і обережності, не пересувайтеся по схилах з крутизною більше 30 градусів; при необхідності проходите їх рано вранці. Завжди майте при собі кишенькову сирену, транзисторний радіоприймач або свисток(для виклику рятувальників).