Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
БЖД сем. зан. 4.2, укр.docx
Скачиваний:
141
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
330.95 Кб
Скачать

Якщо ви опинилися в районі повені, необхідно:

- постарайтеся зібрати все, що може згодитися - плавзасоби, рятівні круги, вірьовки, сходи;

- при наближенні води - піднятися на найбільш піднесені точки рельєфу;

- при раптовій повені піднятися на верхні поверхи, горища, дахів капітальних будинків;

- рятувати людей, відсічених від інших, надавати першу допомогу потерпілим;

- дітей, хворих, ослаблених людей краще прив'язати до себе або до пічної труби;

- підняти який-небудь добре помітний здалека сигнал; наприклад, прив'язати до телевізійної антени шматки строкатої ганчірки;

- в крайньому випадку, набити плаваючими предметами два-три міцно пов'язаних один з одним мішка або одягу.

Якщо є небезпека опинитися у воді:

- те по прибуття допомоги слід роззути і звільнити від важкого і тісного одягу;

- наповнити сорочку і брюки легкими плаваючими предметами(м'ячики, порожні закриті пластмасові пляшки і т. п.);

- використати столи, автомобільні шини, запасні колеса, рятувальні пояси, щоб утримаються на поверхні;

- перш ніж зісковзнути у воду, вдихнути повітря, схопиться за перший предмет, що попався, і плисти за течією, намагаючись зберігати спокій;

- стрибати у воду тільки в останню мить, коли немає більше надії на порятунок, оскільки згідно із статистикою ваші шанси набагато вищі, якщо ви залишитеся чекати допомогу там, де вас застигла вода - на даху будинку, на верхівці дерева, на піку гори або пагорба.

Опинившись у воді, насамперед, скиньте взуття і важкий верхній одяг. Потім стабілізуйте дихання, перекинувшись на спину або групується на животі, притиснувши коліна до грудей.

Якщо ви потрапили в холодну воду постарайтеся вибратися з неї в найближчі 3 хвилини. Через 5 хвилин у вас, можливо, почнуться судоми і плисти буде украй складне. Потрапивши в сильну течію, постарайтеся вхопитися за будь-який предмет, що пливе мимо, - ствол дерева, двері, отвір огорожі. Буде кращий, якщо ви зможете підійнятися на нього. Врахуйте, що при деяких умови ви можете управляти своїм «судном» - ногами або палицею використовуючи їх замість кіля, ви можете спробувати виплисти з середини або вибратися на острівець.

Якщо ви все-таки наважуєтеся вибиратися з води своїми силами, то згадаєте, про закони фізики : вас неминуче зноситиме за течією, пливіть до мети навскоси.

Після сходу води остерігатися порваних і провислих електричних дротів, пошкоджених газових магістралей. Перед входом до будинку переконається в його фортеці.

Затоплення місця глибиною до 1 м можна перейти убрід, 0,6-1,2 - здолати на вантажівках і машинах з передніми і задніми ведучими осями, на тракторах(при швидкості течії до 1 м/с).

Безпечне купання. Особливості купання в гірських і рівнинних річках, на морі. Засоби допомоги потопаючому. Штучне дихання. Правила безпечного купання

  1. Купатися можна тільки в спеціально відведених для цього місцях.

  2. Поки не навчитеся добре плавати, заходите у воду не більше ніж до пояса.

  3. Навчаючись плаванню, намагайтеся рухатися у воді до берега, дрібного місця.

  4. Жартувати, балуватися і сперечатися у воді украй небезпечно, особливо з тими, хто ще не навчився добре плавати.

  5. не пірнайте головою вниз в тих місцях, які спеціально не пристосовані для стрибків у воду. Не стрибайте у воду з човнів, плотів, обривів, пнів.

  6. Не запливай за знаки обгороджування місць купання(за буйки).

  7. Уникайте тривалого купання - це може привести до переохолодження і викликати судоми.

Під час купання не втрачайте один одного із виду.

При купанні в гірських річках необхідно перевірити температуру води. Оскільки вода в неї може поступати з льодовиків і виявитися дуже холодною. Велику небезпеку представляє також кам'янисте дно: підводні камені стають слизькими, що може привести того, що купається до падіння і травми.

При купанні в рівнинних річках небезпечні вири і вири, вони затягують на таку глибину і з такою силою, що навіть досвідчений плавець не завжди може звідти вибратися. Якщо ви потрапили у вир, наберіть в легені якомога більше повітря, пірніть і зробіть сильний ривок у бік течії.