Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
БЖД сем. зан. 4.2, укр.docx
Скачиваний:
141
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
330.95 Кб
Скачать

Шкала Бофорта для визначення сили вітру

Сила вітру(бали)

Словесне позначення

Швидкість м/с

Середня закруглена, м/с

Середня закруглена, км/год

Середня закруглена, вузли

Закруглений середній тиск, кг/м

Вплив вітру на предмети

1

Тихий

вітер

0,3-1,5

1

4

2,5

0,1

Відчувається легкий подих. По диму можна визначити напрям вітру. Листя і прапори нерухомі.

2

Легкий

вітер

1,6-3,3

3

9

5

0,5

Злегка коливається вимпел, часом прапори і листя на деревах.

3

Слабкий

вітер

3,4-5,4

5

16

8

2

Прапори полощуться, коливаються невеликі покриті листям гілки дерев.

4

Помірний вітер

5,5-7,9

7

23

11

4

Витягуються невеликі прапори і вимпели, коливаються гілки дерев без листя. Вітер піднімає пил і клаптики паперу

5

Свіжий вітер

8,0-10,7

9

31

17

6

Витягуються великі прапори, коливаються великі голі гілки дерев.

6

Сильний вітер

10,8-13,8

12

40

22

11

Коливаються великі суччя, свистить в снастях, між будинками і нерухомими предметами.

7

Міцний вітер

13,9-17,1

15

50

26

17

Коливаються стволи невеликих дерев без листя. Гудуть телефонні дроти.

8

Дуже міцний вітер

17,2-24,4

19

60

32

25

Гойдає великі дерева, ламає гілки і суччя. Помітно затримує рух проти вітру.

9

Шторм

20,7-24,4

23

72

39

36

Ламає великі голі суччя дерев, зрушує легкі предмети, ушкоджує дахи.

10

Сильний шторм

24,5-28,4

27

84

45

47

Ламає дерева, ушкоджує будови.

11

Жорстокий шторм

28,5-32,6

31

97

53

64

Робить великі руйнування.

12

Ураган

32 і більше

Більше 32

Більше 105

Більше 57

Більше 74

Робить катастрофічні руйнування, вириває дерева з коренями

Погодні умови грають роль кондиціонера повітря, завдяки чому наша планета залишається населеною. Вони є рушійною силою, що переміщає тепло і вологу з одних місць в інші, здатних створювати найсильніші сплески енергії.

Погодні системи - це кругові області вихрових потоків повітря ширина від 150 до 400 км. Їх товщина сильно коливається, досягаючи 12-15 км і розташовуючись фактично по усій висоті тропосфери(найближчого до Землі атмосферного шару). Товщина інших, дрібніших і швидко таких, що переміщаються систем не перевищує 1-3 км.

Погодні системи характеризуються змінами тиску повітря, а також різними вітрами що обдуває.

Основними погонними(баричними) системами є циклони і антициклони. Антициклон - це зона підвищеного атмосферного тиску з низхідним повітряним потоком з максимумом в центрі. Циклон є областю зниженого тиску з висхідними потоками повітря з мінімумом в центрі. Тому для циклонів характерна хмарна погода.

Антициклони, як зона підвищеного атмосферного тиску, зазвичай характеризується стійкою погодою, яка найчастіше істотно не міняється впродовж декількох днів. Вітер дме за годинниковою стрілкою навколо центру в північній півкулі і проти - в південному. На синоптичних картах антициклони зображуються у вигляді концентричних ізобар(ліній, що сполучають області з однаковим тиском), навколо центру з найбільшим тиском.

Для антициклонів зазвичай характерні легкі вітри і чисте небо. Відсутність хмарності означає, що тепло, випромінюване поверхнею вдень, випаровується в космічний простір. В результаті грунт і поверхневий шар повітря швидко охолоджуються вночі. Взимку охолодження є причиною морозів при вологості в повітрі, паморозі або туману. Легкі вітри області антициклонів сприяють еволюції цих погодних явищ. Якби сильний, він міг би перемішати повітряні маси, і поверхневе охолодження поширилося б на набагато глибші шари повітря.

Тепле і холодне повітря перемішуються важко. Тому тепле повітря, поточне хвилями в полярному фронті перетікає через потік холодного щільного повітря, а не змішується з ним. Холодне ж повітря йде за теплим і таким чином утворюється циклон. Зазвичай усередині циклону є 2 фронти: теплий фронт відділяє потік теплого повітря, що наближається, від холодного. При цьому тепле повітря піднімається над шаром того, що знаходиться попереду холодного щільного повітря. У висхідному охолоджуваному повітрі водяні пари конденсуються і утворюються хмари. За теплим фронтом йде холодний фронт. Уздовж цього фронту, холодне повітря пробивається під шаром теплого повітря, примушуючи його підніматися вгору. Тому холодний фронт несе також хмарну, дощовиту погоду. Холодний фронт рухається швидше за теплий, внаслідок чого вони, врешті-решт, стикаються, і тепле повітря витісняється вгору.

Метеорологи ретельно вивчають послідовність погодних умов, пов'язані з циклонами. Ці знання украй важливі для прогнозу погоди. Наприклад, тонкі пір'ясті хмари верхнього ярусу, за яким йдуть сірі дощові хмари нижнього ярусу. Ці хмари зазвичай несуть дощі, що ллються впродовж декількох годин, перш ніж теплий фронт.

За теплим фронтом знаходиться область теплого повітря з властивою їй хмарністю і вологістю.

Потім слідує холодний фронт, де внаслідок висхідних потоків повітря виникають грози. Часто уздовж межі холодного фронту випадає сильний дощ, тривалість якого зазвичай менше, ніж в умовах теплого фронту. Після проходження холодного фронту, як правило, настає ясна холодна погода.

В результаті природних процесів, що відбуваються в атмосфері, на Землі спостерігаються явища, які представляють безпосередню небезпеку і утрудняють функціонування систем людини. До атмосферних небезпек відносимо циклони(урагани, тайфуни), бурі(шторми), смерчі(торнадо), град, заметілі, зливи, ожеледь, тумани, блискавки.

Циклони можуть бути:

  1. Звичайними(нетропічними), які виникають в результаті взаємодії один з одним холодного і теплого повітряних фронтів.

  2. Тропічними, які мають різні назви:

- «ураган»- назва пов'язана з ім'ям бога буревіїв у древнього народу майя, називають жителі США. Центральної і Південної Америки.

- «тайфун» в перекладі з китайського »дуже великий вітер«, називають жителі Росії(Далекий Схід), Австралії, Кореї, Китаю, Індії, Японії. По дивній іронії тайфунам і ураганам дають жіночі імена.