Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Трцдове право _Болотіна 300-724 с.doc
Скачиваний:
229
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
3.12 Mб
Скачать

Глава 20

Правовий статус профспілок у сфері трудових відносин

623

за рахунок виділення додаткових бюджетних асигнувань. Про­те слід взяти до уваги, що виконання цієї норми на 2002 р. зу­пинено Законом "Про Державний бюджет на 2002 рік" від 20 грудня 2001р.

Новим положенням Закону є обов'язок роботодавця надавати інформацію на запити профспілок, їх об'єднань. Зокрема, робо­тодавці, їх об'єднання зобов'язані в тижневий термін надавати на запити профспілок, їх об'єднань інформацію, яка є в їх розпо­рядженні, з питань умов праці та оплати праці працівників, а також соціально-економічного розвитку підприємства, установи, організації та виконання колективних договорів і угод.

У разі затримки виплати заробітної плати роботодавець зобо­в'язаний на вимогу виборних профспілкових органів дати дозвіл на отримання в банківських установах інформації про наявність коштів на рахунках підприємства, установи, організації або отри­мати таку інформацію в банківських установах і надати її проф­спілковому органу. У разі відмови роботодавця надати таку ін­формацію або дозвіл на отримання інформації його дії або без­діяльність можуть бути оскаржені до місцевого суду.

Особи, які чинять перешкоду здійсненню права громадян на об'єднання у профспілки, а також посадові та інші особи, винні в порушенні законодавства про профспілки, які своїми діями або бездіяльністю перешкоджають законній діяльності профспілок, їх об'єднань, несуть дисциплінарну, адміністративну або кримі­нальну відповідальність відповідно до законів.

Контрольні запитання і завдання

  1. Розкрийте поняття профспілок, їх функції.

  2. Дайте характеристику законодавства про профспілки.

  3. Назвіть особливості правового статусу профспілок по­ рівняно з іншими громадськими організаціями.

  4. Які права та обов'язки профспілок, їх об'єднань встанов­ лено Законом України "Про професійні спілки, їх права та га­ рантії діяльності"?

  5. Розкажіть про систему гарантій діяльності профспілок.

Теми рефератів

  1. Захисна функція профспілок в умово \ тргходу до ринко­ вих відносин.

  2. Загальна характеристика правового статусу профспілок у сфері праці.

  3. Повноваження профспілок, їх об'єднань Щодо мУіпснення громадського контролю за додержи>іним законодавства про працю.

  4. Повноваження виборного органі/ профспілковії ореанізації на підприємстві, в установі, орган і. ш ці і.

Література

  1. Вплив профспілок на соціальну спрямованість економічних реформ в Україні // Україна: аспекти праці. — 1998. — № 1. — С. 29—37.

  2. Гончарова Г. Плюралізм профспілок і трудові відносини: вирішення питань на практиці // Право України. — 1999. — № Ю. — С 30^33.

  3. Грищенко Н.Н., Кадейкин ВЛ. Профсоюзы России: основ­ ные этапы развития и уроки пройденного пути. — М., 1996.

  4. Жуков В.І. Наймані працівники та їх професійні спілки як суб'єкти соціального партнерства. З історії профспілкового руху в Україні з перебудовчих часів // Вісник Академії праці і соці­ альних відносин Федерації профспілок України. — 2000. — №3. —С.83—90.

  5. Крылов К Д. Профсоюзы и вопросы трудового законодатель­ ства // Государство и право. — 1996. — № 3. — С. 33—38.

  6. Лившиц Р.З. Трудовое законодательство: настоящее и буду­ щее. — М.: Наука» 1989. — 192 с.

  7. Осовий Г.В. Актуальні питання діяльності профспілок щодо соціально-економічного захисту трудящих за сучасних умов // Вісник Академії праці і соціальних відносин Федерації проф­ спілок України. — 2000. — № 3. — С. 119—122.

624

  1. Прокопенко В.1. Правове становище професійних спілок: сьогодення і перспективи // Право України. — 1999. — № 6. — С. 106—109.

  2. Профессиональные союзы как субъекты трудового права // Курс российского трудового права. — Т. 1: Общая часть (§ 4. Гл, 4). — СПб.: Изд-во Санкт-Петербург, ун-та, 1996. — С. 418— 478.

10. Чанишева Г.І. Колективні відносини у сфері праці: тео-ретико-правовий аспект: Монографія. — О.: Юрид. літ., 2001. — Розділ 1.3. Профспілки як суб'єкти колективних трудових пра­вовідносин.