Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Трцдове право _Болотіна 300-724 с.doc
Скачиваний:
229
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
3.12 Mб
Скачать

Глава 11

Оплата праці

403

німи" і "білими" комірцями при формуванні тарифних умов оплати праці на виробничому рівні.

Характерною рисою сучасного підходу до тарифної системи є збільшення діапазону тарифної сітки. Так, в американській авто­мобільній корпорації "Ford Motors" застосовується 23-ступінчас-та тарифна сітка (Зарубіжний досвід матеріального стимулюван­ня персоналу // Україна: аспекти праці. — 1998. — №1. — С. 17). Це дає можливість ширше враховувати кваліфікацію пра­цівників, результативність їх праці.

В Україні праця службовців оплачується на основі схем поса­дових окладів.

Стосовно робітників тарифікація проводиться на підприємстві. Присвоєння робітникові кваліфікаційного розряду або його під­вищення провадиться за заявою працівника, яка розглядається кваліфікаційною комісією. Комісія перевіряє теоретичні знан­ня робітника і здачу проб. Рішення про присвоєння приймає власник або уповноважений ним орган за погодженням з проф­комом. За грубе порушення технологічної дисципліни та інші серйозні порушення, які спричинили погіршення якості продук­ції, робітникові може бути знижено кваліфікацію на 1 розряд тер­міном до 3 місяців. Поновлення розряду провадиться в порядку присвоєння. Працівникові гарантується збереження присвоєного розряду. Розряд належить до умов трудового договору, отже, може змінюватися лише за угодою сторін.

Якщо працівник не справляється з роботою за присвоєним йому розрядом, власник повинен запропонувати йому іншу, менш кваліфіковану, роботу з присвоєнням відповідного розряду. У разі незгоди працівника власник має право розірвати трудовий до­говір за п. 2 ст. 40 КЗпП України.

Загальна перетарифікація розрядів можлива лише у зв'язку з докорінними змінами в організації виробництва, наприклад, при зміні профілю підприємства, введенні нового тарифно-кваліфі­каційного довідника. Подібні випадки є змінами істотних умов праці й мають провадитися за правилами ч. З ст. 32 КЗпП. Працівник повинен бути попереджений про такі зміни за 2 мі­сяці. Якщо працівник не згоден продовжувати роботу в нових умовах праці, то він може бути звільнений за п. б ст. 36 КЗпП.

Конкретний розмір окладу службовця встановлюється влас­ником відповідно до посади і кваліфікації працівника при укла-

денні трудового договору (контракту). За загальним правилом власник в односторонньому порядку не може знизите посадовий оклад. Зниження можливе лише за результатами атестації і в межах "вилки" окладу за даною посадою, передбаченою штатним розкладом підприємства.

Працівник має право вимагати оплати за роботу, що фактич­но виконується, якщо він за наказом числиться на іншій посаді.

Тарифно-кваліфікаційні довідники (ТКД) являють собою сис­тематизовані переліки робіт і професій, що використовуються на виробництві.

ТКД є елементом тарифної системи і виконують роль сзвоєрід-ного зразка, еталона професійних вимог за різними посадами і роботами. Такі вимоги поділяють на три групи: вимоги теоре­тичних знань, вимоги практичних навичок, ступінь кваліфікацій­ної підготовки (рівень освіти, необхідний"мінімальний стаж ро­боти).

Віднесення виконуваних робіт до певних тарифних розрядів і присвоєння кваліфікаційних розрядів робітникам провадиться власником або уповноваженим ним органом згідно з тарифно-кваліфікаційним довідником за погодженням з профспілковим або іншим уповноваженим на представництво трудовим колек­тивом органом (ст, 96 КЗпП України).

За загальним правилом трудова функція визначається відпо­відно до Класифікатора професій, затвердженого наказом Держ­стандарту України від 27 липня 1995 p., і введеного в дію з 1 лип­ня 1996 p., який являє собою систематизовані переліки робіт і професій, які використовуються на виробництві. Класифікатор є складовою державної системи класифікації і кодування техні-ко-економічної і соціальної інформації. Він розроблений відповід­но до постанови Кабінету Міністрів України від 4 травня 1993 р. № 326 "Про концепцію побудови національної статистики Украї­ни і Державну програму переходу на міжнародну систему обліку і статистики". Класифікатор відповідає Міжнародній стандартній класифікації професій 1988 p. (ISCO-88: International Standard Classification of Occupations / ILO-Geneva), яка полегшує міжна­родний обмін професійною інформацією. Класифікатор передба­чає такі види класифікації професій: 1) законодавці, вищі дер­жавні службовці, керівники; 2) професіонали; 3) спеціалісти; 4) технічні службовці; 5) працівники сфери торгівлі та побуто-

404