Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Трцдове право _Болотіна 300-724 с.doc
Скачиваний:
229
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
3.12 Mб
Скачать

Глава 8

Трудовий договір

325

У разі затримки видачі трудової книжки з вини власника днем звільнення вважається день видачі трудової книжки. Про новий день звільнення видається наказ і вноситься запис до трудової книжки працівника. Раніше внесений запис про день звільнен­ня визнається недійсним. Якщо працівник відсутній на роботі в день звільнення, то власник або уповноважений ним орган у цей день надсилає йому поштове повідомлення із вказівкою про необхідність отримання трудової книжки. Пересилання трудо­вої книжки поштою з доставкою на зазначену адресу допускаєть­ся тільки за письмовою згодою працівника.

У разі смерті працівника трудова книжка видається на руки його найближчим родичам під розписку або надсилається пош­тою на їх вимогу.

При виписуванні трудової книжки, або вкладиша до неї, або дубліката трудової книжки власник чи уповноважений ним орган стягує з працівника суму її вартості. У разі неправильно­го первинного заповнення трудової книжки або вкладиша до неї, а також псування їх бланків внаслідок недбалого зберігання вартість зіпсованих бланків сплачується підприємством.

Трудові книжки та їх дублікати, що не були одержані праців­никами при звільненні, зберігаються протягом двох років у відділі кадрів підприємства окремо від інших трудових книжок праців­ників, які перебувають на роботі. Після цього строку не затребу­вані трудові книжки (їх дублікати) зберігаються в архіві підпри­ємства протягом 50 років, а по закінченні зазначеного терміну їх можна знищити в установленому порядку.

Трудова книжка заповнюється одночасно українською та ро­сійською мовами і засвідчуються окремо обидва тексти.

На підприємстві ведеться така документація щодо обліку блан­ків трудових книжок і заповнених трудових книжок: а) книга обліку бланків трудових книжок і вкладишів до них, затверджена наказом Мінстату України від 27 жовтня 1995 р. № 277; б) книга обліку руху трудових книжок і вкладишів до них, затверджена наказом Мінстату України від 27 жовтня 1995 р. № 277.

Бланки трудових книжок і вкладишів до них зберігаються в бухгалтерії підприємства як документи суворої звітності й ви­даються за заявкою у підзвіт особі, відповідальній за ведення трудових книжок.

Контрольні запитання і завдання

  1. Дайте визначення трудового договору. Чим він відрізняєть­ ся від суміжних цивільно-правових договорів, пов'язаних з пра­ цею?

  2. Охарактеризуйте сторони трудового договору. Який їхній

правовий статус?

3. Що виступає змістом трудового договору? Як ви стави­ теся до поділу умов трудового договору на основні та факуль­ тативні?

  1. Який порядок укладення звичайного трудового договору на невизначений строк? А строкового?

  2. Проаналізуйте особливості трудових договорів з окреми­ ми категоріями працівників: з державним службовцем; праців­ ником, який приймається за конкурсом; при суміщенні професій (посад); при роботі за сумісництвом; з молодим спеціалістом.

  3. Дайте визначення контракту та його змісту. Як визна­ чається сфера укладення контракту?

  4. Як визначається "переведення на іншу роботу"? Яке важ­ ливе положення передбачено Конституцією України, що зміни­ ло застосування статей 31, 33, 34 КЗпП України?

  1. Який порядок проведення зміни істотних умов праці?

  2. Який порядок проведення атестації працівників?

  1. Яка різниця між припиненням трудового договору і відсто­ роненням працівника від роботи?

  2. Проаналізуйте підстави припинення трудового договору.

  3. Які обов'язки роботодавця при звільненні працівника?

Теми рефератів

  1. Трудовий договір у ринковій економіці (детальний виклад).

  2. Трудовий договір з молодим спеціалістом,

  3. Трудовий договір з працівником-мігрантом.

  4. Контракт особливий вид трудового договору.

  5. Трудові договори про сумісництво та суміщення професій І посад.

  6. Припинення трудового договору з ініціативи працівника.

  7. Припинення трудового договору з ініціативи власника.

326

Література

  1. Акопова Е.М., Еремина С.Н. Договоры о труде. — Рос- тов-на/Д., 1995.

  2. БарабашА. Деякі властивості трудових контрактів // Пра­ во України. — 1997. — № 8.

  3. Болотіна Н.Б. Трудовий договір за законодавством Украї­ ни: Навч. посіб. — К.: Видавець А.В. Паливода, 2002. — 120 с

  4. Гаврилюк О. Особливості припинення дії трудового кон­ тракту. — 1999. — № 8. — С. 74—76.

  1. Гершанов Е.М. Трудовой договор. — М., 1991.

  1. Глазырин В.В. Трудовые договоры (контракты) с иностран­ ными гражданами // Право и экономика. — 1998. — №4. — С. 61—66.

  2. Гончарова Г.С. Переводы и перемещения в судебной прак­ тике. — X., 1982.

  3. Губимое В.И. Увольнение руководителя предприятия за невыполнение условий контракта // Государство и право. — 1995. — № 6.

  4. Єрьоменко В. Підстави виникнення трудових правовідно­ син у колективних сільськогосподарських підприємствах, се­ лянських (фермерських) господарствах, кооперативах // Право України. — 1997. — № 6. — С 51.

  1. Жернакое В.В. Поняття примусової праці за законодав­ ством України // Право України. — 1997. — № 10.

  2. ЗапкинАД. Трудовой договор (контракт): Учеб. пособие. — М., 1995.

  3. Заржицъкий О., Сидоренко О., Башмаков В. Правове регу­ лювання працевлаштування іноземних громадян в Україні // Право України. — 1997. — № 2. — С. 55.

  4. Пашков А.С. Договоры о труде в условиях многоукладной экономики // Государство и право. — 1993. — № 6.

  5. Прокопенко В. Розмежування підстав припинення трудо­ вого договору за угодою сторін від звільнення з ініціативи пра­ цівника // Право України. — 1998. — №9.

  6. Реус О. Особливості укладання трудового договору з непов­ нолітнім // Право України, — 1998. — № 9.

  7. Чанишева Г.І. Значення правильного оформлення трудо­ вого договору // Право України. — 1992. — № 7.

Глава 9

РОБОЧИЙ

ЧАС

9.1. Поняття робочого часу і сучасні проблеми гарантій у сфері робочого часу

Поняття робочого часу на законодавчому рівні не визначено. В теорії трудового права під робочим часом розуміють час, про­тягом якого працівник зобов'язаний трудитися згідно з трудо­вим договором і законодавством (Стычинский Б.С, Зуб И.В., Ротань В.Г. Научно-практический комментарий к законодатель­ству Украины о труде. — К.; Севастополь: Ин-т юрид. исследо­ваний, 2001. — С. 340).

Робочий час як інститут трудового права є сукупністю юри­дичних норм, які регулюють тривалість робочого часу, його види, режим і облік робочого часу. Джерелами таких норм виступа­ють Конституція України, КЗпП, закони та підзаконні норматив­но-правові акти, норми колективних договорів.

Правове регулювання робочого часу має на меті, з одного боку, забезпечити виконання працівником необхідної міри праці, а з іншого — забезпечити охорону праці й право працівника на

відпочинок.

Конституція України в ст. 45 передбачає, що максимальна три­валість робочого часу визначається законом. Максимальна нор­ма робочого часу на тиждень, встановлена у законі, є важливою соціальною гарантією дотримання трудових прав працівників.

328