Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Трцдове право _Болотіна 300-724 с.doc
Скачиваний:
229
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
3.12 Mб
Скачать

Глава 16

Професійна підготовка, перепідготовка та підвищення кваліфікації

549

чених коштів. Як відомо, Конституцією України передбачено безоплатне отримання освіти у державних та комунальних за­кладах освіти. Проте освіта у сучасних умовах надається і на умовах її оплати. Працівник має право вибору, в усякому випад­ку — юридичне. Якщо він обрав цивільний спосіб забезпечення свого права на освіту, то і наслідки виникають цивільно-правові. З іншого боку, видається, від молодого фахівця не можна вима­гати відшкодування коштів, витрачених державою на його підго­товку, якщо він вчився на бюджетній формі, а надалі відмовив­ся працювати за скеруванням навчального закладу. Держава — особливий суб'єкт, вона виступає як гарант і здійснює фінансо­ве забезпечення з бюджету або спеціальних фондів тих соціаль­них прав людини і громадянина, які надаються за Конституцією безоплатно.

Проблеми професійної підготовки, підвищення кваліфікації та перепідготовки є в кожній країні. Так, у Швеції система профе­сійної освіти перебуває під постійним контролем підприємців та профспілок. Професійне навчання без відриву від виробництва в Німеччині та Франції включає практичну підготовку на під­приємстві й теоретичний курс у професійно-технічних школах або спеціалізованих центрах. Таке поєднання практичного на­вчання з теоретичним курсом має тривалість у середньому близь­ко трьох років. У Німеччині передбачено надання субсидій під­приємствам, що здійснюють професійну підготовку молоді за сис­темою наставник — учень. У Франції після ухвалення Закону про професійну підготовку в 1984 р. питання професійної підго­товки, підвищення кваліфікації працівників стало обов'язковим при укладанні колективних договорів. В угодах з впроваджен­ням новітніх технологій у Франції передбачено умови про підви­щення кваліфікації та перепідготовку працівників (Бондарчук К. Професійне навчання незайнятого населення (досвід зарубіжних країн) // Соціальний захист. — 1999. — № 4. — С 67—74).

У Росії роботодавець має право на відшкодування витрат у зв'язку з наданням пільг працівникам, які навчаються без відриву від виробництва в закладах освіти, з Федерального фонду осві­ти. Важливим та істотним кроком, на думку деяких фахівців, повинен стати процес поновлення діяльності міжшкільних на­вчальних комбінатів для надання молоді можливості придбан­ня професії в школі.

Контрольні запитання і завдання

  1. Дайте загальну характеристику організації виробничого навчання.

  2. У яких формах здійснюються підвотовКп і підвищення кваліфікації кадрів безпосередньо на вироби чцгтп'

  3. Назвіть види пільг, що надаються працівникам, які поєдну­ ють роботу з навчанням.

Теми рефератів

  1. Правове регулювання професійною навчання на вироб­ ництві.

  2. Пільги для працівників, які навчаються у середніх закла­ дах освіти.

  3. Пільги для працівників, які навчаються у вищих закладах освіти.

Література

  1. Білецький С, Хохлюк П. Державне регулювання в системі підготовки кадрів: Зарубіжний досвід // Україна: аспекти пра­ ці. — 1996. — №2—3.

  2. Бондарчук К. Професійне навчання незайнятого населення (досвід зарубіжних країн) // Соціальний захист. — 1999. — №4. — С 67—74.

  3. Грішанова О. Проблеми ринкової трансформації освіти та професійної підготовки // Україна: аспекти праці. — 1998. — № 1. — С. 26—28.

  4. Кязимов К.Г., Новиков П.Н. Профессиональное обучение незанятого населения в России и Швеции: Учеб.-метод, посо­ бие. — М.: Русь, 1996.

  5. Сова В, Продуктивність праці і кваліфікація працівників // Праця і зарплата. — 1998. — № 9. — С 16—17.

Індивідуальні трудові спори

551