Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Трцдове право _Болотіна 300-724 с.doc
Скачиваний:
229
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
3.12 Mб
Скачать

Глава 24

Державний нагляд і контроль за додержанням трудового законодавства

717

Письмовий припис підлягає негайному виконанню, про що повідомляється прокурору. Орган чи посадова особа можуть оскаржити припік- мшцогтоящому прокурору, який зобов'язаний розглянути скаргу протягом десяти днів, або до суду (ч. З ст. 22 у редакції Закону України від 12 липня 2001 р. №2663-111).

Постанова про порушення дисциплінарного провадження або провнджеиня про адміністративне правопорушення підлягає розгляду повноважною посадовою особою або відповідним орга­ном у 10-денний строк після її надходження, якщо інше не вста­новлено законом.

Місцеві державні адміністрації та місцеві ради у межах відпо­відної території забезпечують державну політику щодо охорони праці, здійснюють контроль за додержанням законодавства (За­кон України "Про місцеве самоврядування в Україні" від 21 трав­ня 1997 р. // Відомості Верховної Ради України. — 1997. — №24. — Ст. 170).

Важливу роль у забезпеченні законності в трудових відноси­нах відіграють органи судової влади. Суди загальної юрисдикції (від Верховного Суду України до районних судів) вирішують питання про законність правозастосувальних актів власника або уповноваженого ним органу (наказів про переведення на іншу роботу, про звільнення і т. ін.), розглядають індивідуальні тру­дові спори, вживають заходів, спрямованих на виявлення та усу­нення причин і умов, що призводять до порушень законодавства про працю.

Контрольні запитання і завдання

  1. Розкрийте зміст поняття нагляду за додержанням тру­ дового законодавства.

  2. Назвіть основні види нагляду і контролю за додержанням трудового законодавства та розкрийте їх зміст.

  3. Які органи здійснюють державний нагляд за додержанням законодавства про працю, охорону здоров'я на виробництві?

  4. Розкрийте структуру, завдання, повноваження Державно­ го департаменту нагляду за додержанням законодавства про працю.

  1. Якими повноваженнями наділені посадові особи, які безпо­ середньо здійснюють нагляд? НавеіУит. приклади,

  2. Які права мають Генеральний прокурор України і підпо­ рядковані йому прокурори у здійсненні нагляду .fa дотриманням законодавства про працю?

Теми рефератів

  1. Поняття та види нагляду і контролю за додержанням трудового законодавства.

  2. Система органів нагляду і контролю за додержанням за­ конодавства про працю й охорону здоров'я підприємствами України: структура і функцій

  3. Права прокурора у здійсненні нагляду і контролю за до­ держанням законодавства про працю й охорону здоров'я.

  4. Повноваження місцевих органів виконавчої влади та орга­ нів місцевого самоврядування щодо здійснення контролю за до­ держанням законодавства про працю, охорону здоров'я на вироб­ ництві.

Література

  1. Вчасна виплата зарплати — на контролі // Праця і зар­ плата. — 2002. — №43.

  2. Коняхин Л.Г. Надзор и контроль за соблюдением законода­ тельства о труде. — М., 1982.

  3. Колпаков В.К. Адміністративне право України: Підруч­ ник. — К.: Юрінком Інтер, 1999.

  4. Тьоткін В. Контроль за дотриманням законності щодо по­ кладення на працівників матеріальної відповідальності за шко­ ду, заподіяну підприємству, установі, організації // Праця і зар­ плата. — 1999. — № 36. — С 5.

  5. Чи порушують на місцях трудове законодавство // Праця і зарплата. — 1998. — № 17. — Вересень.