Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Трцдове право _Болотіна 300-724 с.doc
Скачиваний:
229
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
3.12 Mб
Скачать

Глава 8

Трудовий договір

313

профспілковим органом, який за дорученням трудового колек­тиву підписав колективний договір. Нова редакція статті не міс­тить такої вимоги. Названим правом користується виборний орган будь-якої профспілки, що діє на підприємстві. Зауважимо й те, що 13 грудня 2001 р. було ухвалено Закон України "Про внесення змін до Закону України "Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності". Ст. 38 у новій редакції містить пе­релік повноважень виборного органу первинної профспілкової організації на підприємстві, в установі, організації. Серед них п, 9 передбачає право такого органу приймати рішення про вимогу до роботодавця розірвати трудовий договір (контракт) з керів­ником підприємства, установи, організації, якщо він порушує цей Закон, законодавство про працю, ухиляється від участі у перего­ворах щодо укладення або зміни колективного договору, не ви­конує зобов'язань за колективним договором, допускає інші по­рушення законодавства про колективні договори. Як бачимо, закон розвивається в напрямку конкретизації тих порушень, які можуть стати підставою для застосування ст. 45 КЗпП України.

8.9.8. Припинення трудового договору в зв'язку з порушенням правил прийняття (ст. 7 кЗпП)

Звільнення на цій підставі може мати місце, коли при укладен­ні трудового договору не було дотримано передбачених законо­давством України обмежень щодо прийняття на роботу осіб, по­збавлених вироком суду права займатися певною діяльністю або займати певну посаду протягом визначеного судом терміну; у ви­падку прийняття на роботу, пов'язану з матеріальною відпові­дальністю, осіб, раніше засуджених за розкрадання, хабарницт­во, інші корисливі злочини, коли судимість не знята і не пога­шена.

Законами і підзаконними нормативно-правовими актами вста­новлено певні обмеження для сумісництва окремих категорій працівників. Так, народний депутат України здійснює свої пов­новаження на постійній основі. Закон України "Про статус народ­ного депутата України" (у редакції Закону від 22 березня 2001 р.) у ст. З "Несумісність депутатського мандата з Іншими видами діяльності" встановлює такі вимоги несумісності: народний де­путат не має права: 1) бути членом Кабінету Міністрів України,

керівником центрального органу виконавчої влади; 2) мати ін­ший представницький мандат чи одночасно бути на державній службі; 3) обіймати посаду міського, сільського, селищного голо­ви; 4) займатися будь-якою, крім депутатської, оплачуваною ро­ботою, за винятком викладацької, наукової та творчої діяльності, а також медичної практики у вільний від виконання обов'язків народного депутата час; 5) залучатись як експерт органами до-судового слідства, прокуратури, суду, а також займатися адвокат­ською діяльністю; 6) входити до складу керівництва, правління чи ради підприємства, установи, організації, що має на меті одер­жання прибутку.

Закон України "Про статус депутатів місцевих Рад народних депутатів" від 4 лютого 1994 р. № 3949-ХП зі змінами і допов­неннями) встановлює, що депутат місцевої Ради народних депу­татів не може бути суддею, арбітром. Конституційний Суд Украї­ни визнав, що депутат ради не може бути головою місцевої дер­жавної адміністрації, його заступником, керівником її структур­ного підрозділу, прокурором; депутат сільської, селищної, міської, районної у місті, районної, обласної ради, який перебуває на по­саді керівника місцевого органу виконавчої влади чи на іншій посаді, на яку поширюється дія Конституції та законів України щодо обмеження сумісництва, не може поєднувати свою служ­бову діяльність на цій посаді з посадою сільського, селищного, міського голови, секретаря сільської, селищної, міської ради, го­лови та заступника голови районної у місті, районної, обласної ради, а також з іншою роботою на постійній основі в радах, їх виконавчих органах та апараті (згідно з рішенням Конституцій­ного Суду від 13 травня 1998 р. № 6-рп/98). Одна і та ж особа може бути депутатом лише однієї Ради народних депутатів.

Суддя не може займатись підприємницькою та іншою діяль­ністю, крім викладацької, наукової та іншої оплачуваної творчої діяльності у вільний від роботи час (ст. 5 Закону України "Про статус суддів"). Аналогічні обмеження встановлено для прокурор­ських працівників (ч. 5 ст. 46 Закону України "Про прокуратуру").

Не мають права працювати за сумісництвом керівники дер­жавних підприємств, установ, організацій, їх заступники, керів­ники структурних підрозділів, за винятком наукової, педагогіч­ної, медичної та творчої діяльності (п. 4 постанови Кабінету Мі-

314