Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Трцдове право _Болотіна 300-724 с.doc
Скачиваний:
229
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
3.12 Mб
Скачать

Глава 25

Розпорядження громадських інспекторів праці підлягають обо­в'язковому виконанню з повідомленням інспекції в місячний термін про вжиті заходи.

Громадські інспектори праці працюють у взаємодії з держав­ними інспекторами праці та під їх керівництвом.

Громадський контроль також передбачений безпосередньо у питанні додержання законодавства у сфері охорони праці. Згідно зі ст. 41 Закону України "Про охорону праці" (в редакції Зако­ну України від 21 листопада 2002 р.) громадський контроль за додержанням законодавства про охорону праці здійснюють про­фесійні спілки, їх об'єднання в особі своїх виборних органів і представників.

Професійні спілки здійснюють громадський контроль за до­держанням законодавства про охорону праці, створенням безпеч­них і нешкідливих умов праці, належних виробничих та сані­тарно-побутових умов тощо. У разі загрози життю та здоров'ю працівників професійні спілки мають право вимагати від робо­тодавця негайного припинення робіт на робочих місцях, у тому числі на виробництвах фізичних осіб, які відповідно до законо­давства використовують найману працю.

Професійні спілки мають право на проведення незалежної експертизи умов праці, а також об'єктів виробничого призначен­ня на відповідність їх нормативно-правовим актам про охорону праці, брати участь у розслідуванні причин нещасних випадків і професійних захворювань на виробництві та надавати свої ви­сновки про них, вносити роботодавцям, державним органам управ­ління і нагляду подання з питань охорони праці та одержувати від них аргументовану відповідь.

У разі відсутності професійної спілки на підприємстві гро­мадський контроль за додержанням законодавства про охорону праці здійснює уповноважена найманими працівниками особа.

Профспілкові комітети підприємств, установ і організацій мають право створювати комісії з питань охорони праці, поря­док організації і діяльності яких передбачено Положенням про комісію з питань охорони праці профспілкового комітету підпри­ємства, затвердженим постановою Президії Федерації профспілок України від 20 вересня 1994 р. (Кодекс законів про працю Украї­ни з постатейними матеріалами // Бюлетень законодавства і юридичної практики України. — 1997. — № 11 —12. — С. 660).

Громадський контроль за додержанням законодавства про працю 723

Відповідно до Положення про громадського інспектора з охо­рони праці, затвердженого постановок! Пр#вНДІ) Фідврації проф­спілок України від 20 вересня 1994 р, (КОДММ МХОИІв про пра­цю України з постатейними матеріилмми // ВюЛіТвнь законо­давства та юридичної практики України. — 19U7. - № 11 — 12. — С. 662) громадський інспектор а охорони вряд] здійснює громадський контроль за умовами праці та побуту, додержанням правил і норм охорони праці на робочих місцях, инконанням власником заходів із запобігання травматизму і професійним захворюванням на виробництві. Громадський інспектор В охоро­ни праці обирається відкритим голосуванням на загальних або pax профспілкової групи з числа активних членів профспілки на термін дії її повноважень. Громадський інспектор з ОХОрОИИ праці виконує такі функції:

  • перевіряє стан умов, безпеки праці й виробничої санітарії на робочих місцях, додержання працівниками інструкцій з техніки безпеки та інших нормативних актів з питань охорони праці;

  • контролює наявність та повноту інструкцій з техніки без­ пеки, своєчасність та якість проведення інструктажів з безпеки праці, забезпечення працівників спецодягом, спецвзуттям та іншими засобами індивідуального захисту, правильне їх викори­ стання, своєчасне проведення хімчистки, прання, ремонту, сушіння, дезінфекції, дезактивації тощо;

  • перевіряє стан санітарно-побутових приміщень, забезпечен­ ня ними працівників відповідно до встановлених норм, а також використання цих приміщень за призначенням;

  • негайно інформує бригадира, майстра або іншого керівни­ ка дільниці, цеху, підприємства про кожний нещасний випадок, що стався з працівником на виробництві, вживає заходів щодо надання допомоги потерпілим;

  • бере участь у розслідуванні обставин та причин нещасних випадків і професійних захворювань на виробництві, вносить до відповідних комісій свої зауваження та пропозиції щодо своє­ часного й об'єктивного оформлення актів форми Н-1, контролює виконання заходів з усунення причин нещасних випадків тощо.

Громадський інспектор з охорони праці має право:

  • безперешкодно перевіряти стан умов і безпеки праці на виробництві;

  • вносити пропозиції щодо притягнення до відповідальності

724