Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Кримінальне право України.rtf
Скачиваний:
35
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
4.73 Mб
Скачать

Глава 6.

діяння було вчинене в умовах виправданого ризику для досяг­нення значної суспільно корисної мети.

Отже, ризик є виправданим і заподіяння шкоди не тягне за собою кримінальної відповідальності за таких умов:

  • ризиковане діяння вчинюється для досягнення значної сус­пільно корисної мети;

  • без вчинення ризикованого діяння у даній обстановці немо­жливо досягти зазначеної мети;

  • особою було вжито всіх заходів, які дають їй підстави об­ґрунтовано розраховувати на відвернення шкоди правоохо-ронюваним інтересам.

Ризик не визнається виправданим, якщо він завідомо ство­рював загрозу для життя інших людей або загрозу економічної катастрофи чи інших надзвичайних подій (ч. З ст. 42).

Діяння, пов'язане з ризиком має такі ознаки:

  1. мета — дане діяння вчиняється для досягнення значної су­спільно корисної мети;

  2. об'єктом заподіяння шкоди є правоохоронювані інтересиособи, суспільні інтереси або інтереси держави;

  3. характер діяння — ризик збігається з ознаками якогосьзлочину, що передбачений Кримінальним Кодексом Украї­ни;

  4. своєчасність — діяння, пов'язане з ризиком, повинно бутивчинено лише протягом часу існування його підстави;

  5. межі заподіяння шкоди — ризик не є виправданим, якщовін завідомо створював загрозу для життя інших людей.

Перевищення меж заподіяння шкоди можливе лише в умо­вах виправданого ризику. Ексцес ризикованого діяння — це заподіяння правоохоронюваним інтересам шкоди, явно не від­повідної значимості тієї суспільно корисної мети, до досягнен­ня якої прагнула особа, що ризикувала.

Виконання спеціального завдання з попередження чи розкриття злочинної діяльності організованої групи чи злочинної організації. Не є злочином вимушене заподіяння шкоди правоохоронюваним інтересам особою, яка відповідно до закону виконувала спеціальне завдання, беручи участь в організованій групі чи злочинній організації з метою попере­дження чи розкриття їх злочинної діяльності (ч. 1 ст. 43 КК).

Умови, за яких вказане заподіяння шкоди визнається обста­виною, що виключає злочинність діяння:

Обставини, що виключають злочинність діяння • 53

  1. діяння є вимушеним. Вимушене заподіяння шкоди є необ­хідним для збереження особою в таємниці факту виконаннянею спеціального завдання, її співробітництва з оператив­ним підрозділом;

  2. здійснюється особою, яка згідно закону виконувала спеціа­льне завдання, беручи участь в організованій групі чи зло­чинній організації. Під особою, яка виконує спеціальне за­вдання, слід розуміти:

  • штатного працівника оперативного підрозділу правоохорон­них або розвідувальних органів, який проникає до складуорганізованої групи чи злочинної організації;

  • особу, яка на передбаченій законом підставі негласно спів­працює з оперативним підрозділом правоохоронного органуабо з розвідувальним органом і отримала відповідне спеціа­льне завдання;

  1. мета такого завдання — попередження чи розкриття зло­чинної діяльності організованої групи чи злочинної органі­зації;

  2. під час виконання спеціального завдання особою, яка вико­нує таке завдання діяння, не вчинено злочини, передбаченіч. 2 ст. 43 КК, а саме — тяжкого злочину, вчиненого умис­но і поєднаного з насильством над потерпілим, або тяжкогозлочину, вчиненого умисно і пов'язаного з спричиненнямтяжкого тілесного ушкодження або настанням інших тяж­ких, або особливо тяжких наслідків.

Ч. З ст. 43 КК встановлює особливі правила призначення покарання особі, яка вчинила злочин, передбачений ч. 2 цієї статті. Зокрема, винний не може бути засуджений до довічно­го позбавлення волі, а покарання у виді позбавлення волі не може бути призначене не строк, більший, ніж половина макси­мального строку позбавлення волі, передбаченого законом за цей злочин.

54 Глава 7.