Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Кримінальне право України.rtf
Скачиваний:
35
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
4.73 Mб
Скачать

12 — 4-Ьіі

,

178 Глава 21.

— за попередньою змовою групою осіб. Законодавче визна­чення вчинення злочину за попередньою змовою групою осіб передбачене у ч. 2 ст. 28.

Покарання за злочин: ч. 1 ст. 201 — позбавлення волі на строк від трьох до семи років з конфіскацією предметів конт­рабанди; ч. 2 ст. 201 — позбавлення волі на строк від п'яти до дванадцяти років з конфіскацією предметів контрабанди та з конфіскацією майна.

  • Незаконне виготовлення, зберігання, збут або транспорту­вання з метою збуту підакцизній: товарів (ст. 204);

  • ухилення від повернення виручки в іноземній валюті (ст. 207).Злочинним визнається умисне ухилення службових осіб під­приємств, установ та організацій незалежно від форми вла­сності або осіб, які здійснюють господарську діяльність безстворення юридичної особи, від повернення в Україну упередбачені законом строки виручки в іноземній валюті відреалізації на експорт товарів (робіт, послуг), або інших ма­теріальних цінностей, отриманих від цієї виручки, а такожумисне приховування будь-яким способом такої виручки,товарів або інших матеріальних цінностей;

  • незаконне відкриття або використання за межами Українивалютних рахунків (ст. 208). Кримінальна відповідальністьпередбачена за незаконне, з порушенням встановленого за­коном порядку, відкриття або використання за межами Ук­раїни валютних рахунків фізичних осіб, вчинене громадя­нином України, що постійно проживає на її території, а таксамо валютних рахунків юридичних осіб, що діють на те­риторії України, вчинене службовою особою підприємства,установи чи організації або за її дорученням іншою осо­бою, а також вчинення зазначених дій особою, яка здійс­нює підприємницьку діяльність без створення юридичноїособи;

  • порушення законодавства про бюджетну систему України(ст. 210). Даний злочин полягає у використанні службовоюособою бюджетних коштів усупереч їх цільовому призна­ченню або в обсягах, що перевищують затверджені межівидатків, а так само недотримання вимог щодо пропорцій­ного скорочення видатків бюджету чи пропорційного фі­нансування видатків бюджетів усіх рівнів, як це встановле­но чинним бюджетним законодавством, якщо предметомцих діянь були бюджетні кошти у великих або особливо

Злочини у сфері господарської діяльності 179

великих розмірах (великим розміром бюджетних коштів відповідно до ст.ст. 210, 211 КК вважається сума, що в ти­сячу і більше разів перевищує неоподатковуваний мінімум доходів громадян, особливо великим — в три тисячі і біль­ше разів);

видання нормативно-правових або розпорядчих актів, які змінюють доходи і видатки бюджету всупереч встановле­ному законом порядку (ст. 211).

Ухилення від сплати податків, зборів, інших обов'язко­вих платежів (ст. 212).

Безпосереднім об'єктом даного злочину є суспільні відно­сини у сфері оподаткування юридичних і фізичних осіб з ме­тою функціонування бюджетної системи України.

Об'єктивна сторона даного злочину з матеріальним скла­дом характеризується наявністю наступних обов'язкових ознак: а) діяння, яке полягає в ухиленні від сплати податків, зборів, інших обов'язкових платежів; б) наслідків у вигляді фактично­го ненадходження у дохідну частину бюджету коштів у знач­них (ч. 1), великих (ч. 2), особливо великих (ч. 3) розмірах; в) причинного зв'язку між діянням і наслідком.

Суб'єкт злочину спеціальний: а) службові особи підпри­ємств, установ і організацій незалежно від форми власності, на яких покладено обов'язок по веденню обліку за сплатою пода­тків; б) особи, які займаються підприємницькою діяльністю без створення юридичної особи; в) будь-які інші особи, які зо­бов'язані сплачувати податки, збори, інші обов'язкові платежі.

Суб'єктивна сторона характеризується наявністю вини у формі прямого умислу. Ч. 2 ст. 212 передбачає відповідаль­ність за ті самі діяння, вчинені: за попередньою змовою гру­пою осіб, або якщо вони призвели до фактичного ненадхо­дження до бюджетів чи державних цільових фондів коштів у великих розмірах.

Ч. З ст. 212 встановлює заборону за такі діяння вчинені особою, раніше судимою за ухилення від сплати податків, збо­рів, інших обов'язкових платежів, або якщо вони призвели до фактичного ненадходження до бюджетів чи державних цільо­вих фондів коштів в особливо великих розмірах.

Законодавець передбачає спеціальну підставу звільнення від кримінальної відповідальності, згідно з якою особа, що впер­ше вчинила діяння, передбачені ч. 1, 2 цієї статті, звільняється від кримінальної відповідальності, якщо вона до притягнення

12»

180