Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Самостийна робота студентив_TI(Крамар).doc
Скачиваний:
39
Добавлен:
09.02.2016
Размер:
1.5 Mб
Скачать

4. Системи програмування низького рівня.

Мова програмування РАПІРА розроблений на початку 80-тих років в СРСР для використання в шкільному курсі інформатики. Ця мова має широкі можливості, які дозволяють складати виробничі програми. Його конструкції близькі до відповідних конструкцій алгоритмічної мови.

Абревіатура BASIC у назві мови Visual BASIC 6.0 свідчить про те, що остання є розвитком давно відомої мови BASIC, розробленої в США у 1963 p. співробітниками Дартмунського коледжу Джоном Кемені та Томасом Курцем, яка відразу здобула популярність своєю простотою та наочністю. Розробляти програми на мові BASIC було значно легше, ніж на інших мовах програмування того часу, таких, як КОБОЛ і ФОРТРАН. З цим пов’язана також назва мови BASIC, утвореної з перших літер словосполучення Beginners All-purpose Symbolic Instruction Code. У перекладі з англійської це означає: універсальна мова програмування для початківців.

Із моменту появи і до цього часу мова програмування BASIC динамічно розвивається разом з комп’ютерами та комп’ютерними технологіями. Як тільки з’явилися ПК, виникли нові версії мови BASIC для цих машин (типу QBASIC).

5. Системи програмування високого рівня.

Однією з найпоширеніших мов програмування серед сучасних мов високого рівня, що використовуються в ПК, є мова Visual BASIC.

Слово Visual означає, що за допомогою цієї мови реалізовано візуальний стиль програмування. Це — зовсім новий стиль, за якого програми не пишуть, а проектують. Програмістів, які використовують його, доцільніше називати інженерами-проектувальниками програмних засобів, тому що перед тим, як почати набирати перший рядок коду, створюється інтерфейс, тобто проектується зовнішній вигляд робочого середовища, з яким працюватиме користувач ПК.

Коли на зміну однозадачним ОС (типу MS DOS) прийшли багатозадачні графічні середовища (типу Windows), з’явилась потреба у принципово новому підхід і до розроблення програм у багато віконному середовищі. Виникла необхідність не тільки в написанні тексту програми, а набагато ширша: потрібен був графічний інструмент розроблення, який може працювати в середовищі системи Windows, створювати додатки, здатні використати всі переваги графічних, мультимедійних, діалогових і багатопроце­сорних можливостей ОС Windows. У зв’язку з цим з’явилося нове середовище програмування — Visual BASIC. Саме завдяки наявності чудових візуальних засобів розроблення прикладних програм система й дістала таку назву.

І хоча мова Visual BASIC 6.0 далеко пішла в своєму (розвитку порівняно з BASIC, але покладений в її основу принцип простоти та наочності залишився незмінним. Він набагато простіший від таких мов програмування, як C або C++, Делфі і потребує набагато менше часу та зусиль на вивчення.

Питання для контролю вивченого матеріалу

1. Що являє собою алгоритмічна мова?

2. Принципи побудови блок-схем?

3. Мови програмування низького та високого рівня?

Література

1. Інформатика: Комп’ютерна техніка. Комп’ютерні технології. Посіб. / За ред. О.І. Пушкаря – К.: “Академія”. – С. 143-166.

Самостійна тема № 8 (Урок № 19)

Тема: Синтаксис та алфавіт мови програмування Visual BASIC

1. Команди меню мови Visual BASIC.

2. Алфавіт мови Visual BASIC.

1. Команди меню мови Visual BASIC.

Рядок меню. Він знаходиться під рядком заголовка і містить кілька пунктів, кожний з яких має власне спадне меню, що відкривається клацанням лівою клавішею миші на цьому пункті. Спадне меню має список команд, які використовуються під час роботи з Visual BASIC.

Рядок меню включає такі імена пунктів: File, Edit, View, Project, Format, Debug, Kun, Query, Diagram, Tools, Add-Ins, Window, Help.

Меню File містить команди:

— створення нового проекту

— відкривання вже існуючого проекту

— додання проекту

— закриття вже існуючого проекту

— збереження файлу проекту під його ім’ям

— збереження файлу проекту під но­вим ім’ям

— збереження модуля форми

— збереження модуля форми із змі­ною його імені

— друкування тексту поточного проекту

— установлення параметрів принтера

— команда на виконання компіля­ції програми

— вихід із середовища проектування Visual BASIC

М

— скасувати

— повернути

— вирізати

— копіювати

— вставити

— вилучити

— виділити все

— знайти

енюEdit Меню View

— вікно редактора коду

— вікно екранної форми

— вікно характеристик об’єкта

— вікно провідника проекту

— вікно властивостей

— вікно розташування форми

— вікно елементів керування

У першому з розкритих вікон розташовується екранна форма, яка проектується; у другому — стандартний набір піктограм (інструментів) для створення на екранній формі об’єктів керування; у третьому — опис структури проекту, що створюється; у четвертому — список властивостей активного (виділеного) об’єкта.

За допомогою команд із меню Window можна змінювати порядок розташування вікон у головному вікні: гори­зонтально, вертикально або каскадно.

Панель інструментів. Ця панель, розташована під рядком меню, призначена для виконання команд із рядка меню, що найчастіше використовуються. Вона є швидким і зручним засобом виконання команд одноразовим клацанням лівою клавішею миші на вибраній кнопці.

За замовчуванням під час запуску Visual BASIC відображається стандартна панель інструментів (Standard toolbar), що включає 22 піктограми.

2 4 6 8 10 12 14 16 18 20 22

1 3 5 7 9 11 13 15 17 19 21

Кнопки (1, 2, 3) — це специфічні, характерні для Visual BASIC інструменти:

1 — відкривання нового проекту;

2 — додання файлів до проекту;

3 — створення і редагування меню. Інші піктограми є загальноприйнятими в системі Windows;

4 — кнопка для завантаження проекту;

5 — кнопка для збереження проекту;

6, 7, 8 — кнопки для редагування проекту, що розробляється, За їх допомогою виконуються такі операції: вирізати, копіювати в буфер, вставити з буфера,

Наступні піктограми є інструментами, які забезпечують пошук (кнопка 9), скасування виконання попередніх команд (кнопка 10) і повторення виконання команди (кнопка 11).

Кнопки 1214 призначені для запуску, припинення і завершення роботи програми.

За допомогою наступних шести кнопок панелі інструментів розкриваються шість інструментальних вікон середовища проектування Visual BASIC:

15 — вікно провідника проекту;

16 — вікно властивостей;

17 — вікно розташування форми;

18 — вікно характеристик об’єкта;

19 — вікно елементів керування;

20 — вікно розташування інструментальних вікон.

Два інших вікна (екранної форми та редактора коду) розкриваються за допомогою кнопок, розташованих у вікні провідника проекту.

У правій частині панелі інструментів відображаються ще дві пари чисел, які називаються індикатором положення (21) та індикатором розмірів (22) виділеного (активного) об’єкта.

Із розгляду складу рядка меню і панелі інструментів випливає, що багато які команди ідентичні командам, які виконуються в інших засобах Microsoft, таких, як Word, Excel, Access.

Щодо панелі інструментів, то, як і в багатьох Windows-додатках Microsoft, Visual BASIC підтримує широкий діапазон панелей інструментів. Якщо вибрати команду Toolbar із меню View, то можна побачити список доступних панелей інструментів, в якому для вибору потрібної панелі інструментів необхідно встановити позначку поруч із її ім’ям.