Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Самостийна робота студентив_TI(Крамар).doc
Скачиваний:
39
Добавлен:
09.02.2016
Размер:
1.5 Mб
Скачать

2. Редагування та обробка записів.

Після того, як таблиця описана в Конструкторі, її зберігають і відкривають у вікні для редагування.

Як бачимо з малюнка, записи заносяться в таблицю дуже зручно, причому в кожному полі записи тільки визначеного типу. Це дозволяє робити пошукабо виконуватисортуванняданих в БДпо зростаннючиспаданню.

Також можна скористатись відповідними кнопками панелі інструментів.

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22

Вид (конструктор,

режим таблиці)

Зберегти

Друк

Попередній перегляд

Орфографія

Вирізати

Копіювати

Вставити

Відміна

Додати гіперпосилання

Сортування по зростанню

Сортування по спаданню

Фільтр по виділеному

Змінити фільтр

Застосування фільтру

Знайти

Новий запис

Вилучити запис

Вікно бази даних

Новий об’єкт: автоформа

Довідник

Використання Майстра підстановок

Іноді в БД можна встановлювати зв’язки між таблицями. Суть встановлення зв’язку полягає в тому, що значення стовпчика, тобто окремого поля, таблиці-джерела вміщуються в іншу таблицю. Для встановлення зв’язку між даними таблиць та їх переміщення використовують Майстер підстановок. Для цього у вікні конструктора для створюваної таблиці зі списку типів полів вибрати тип Майстер підстановок.

З’явиться діалогове вікно, у якому потрібно вибрати перемикач «Столбик подстановки использует значения с таблиц или запросов». Натиснути кнопку Далее.

В новому діалоговому вікні вибрати таблицю, поле якої буде використовуватись як джерело для нашої таблиці. Натиснути кнопку Далее.

Далі в списку доступних полів виділити потрібне поле і натиснути кнопку >. Це поле з’явиться у правому списку вікна. Натиснути кнопку Далее.

У наступному діалоговому вікні можна побачити список, що буде виводитися в створюваному полі нашої таблиці, а також змінити ширину стовпчиків. Натиснути кнопку Далее.

Далі потрібно ввести назву поля і натиснути кнопку Готово.

Зберігаємо таблицю. Закриваємо конструктор таблиці.

Після вказівки типу поля можна задати додаткові властивості даного поля і використовувати маску для введення даних. Робиться це у вікні Властивості поля. Для текстового поля можна вказати кількість символів (0—255), для поля дата/час встановити формат дати або часу.

Наприклад, середній формат: 1 вер. 99 р.; короткий формат: 1. 09. 99.

Застосування маски

Для полегшення введення даних або надання єдиного стилю даним використовують маску для введення даних. Маску оформляють за допомогою спеціальних символів:

0 — замість нуля буде виводитися будь-яка цифра (від 0 до 9), яку введе користувач;

9 — виводиться цифра або пропуск;

# — цифра, пропуск, плюс або мінус;

? — виводиться буква;

& — будь-який символ або пропуск;

< — перетворення символів у нижній регістр;

> — перетворення символів у верхній регістр.

Наприклад, маска для введення номера телефону: 00-00-00. Користувач буде вводити набір цифр 123456, а на екрані з’явиться: 12-34-56.

Схема даних

Коли структури таблиць створені, потрібно зробити зв’язки між таблицями. Це робиться у вікні Схема даних, яке викликається кнопкою Схема даних на панелі інструментів. У викликаному вікні відмічаємо таблиці, між якими треба встановити зв’язки.

Для встановлення зв’язків між полями слід:

У таблиці 1 виділити назву поля 1.

Натиснути ліву кнопку миші на назві поля і не відпускаючи її перемістити до поля 1 таблиці 2, вказавши на нього. Відпустити кнопку миші.

У діалоговому вікні, що з’явиться після цього, поставити відмітки у режимах «Каскадное обновление» і "Каскадное удаление», активізувати перемикач «Обеспечение целосности данных». Натиснути кнопку Создать.

Закрити вікно схеми даних.