Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Самостийна робота студентив_TI(Крамар).doc
Скачиваний:
39
Добавлен:
09.02.2016
Размер:
1.5 Mб
Скачать

Вікно екранної форми

В

з/п

Компонент

Розширення файлу

1

Форма

FRM

2

Модуль BASIC

ВАS

3

Файл проекту Visual BASIC

VBP

4

Група проекту

VBG

5

База даних Microsoft Access

MDB

6

Файл рисунків

BMP

7

Довідковий файл Windows

HLP

8

Бібліотека динамічного компонування

DLL

ікно екранної форми — основна робоча область програміста у Visual BASIC, яку проектувальник розробляє для користувача з метою забезпечення зручностей взаємодії з ПК.

Під час запуску середовища проектування Visual BASIC за замовчуванням на екрані з’являється форма, яка називається Form1, зі стандартною сіткою (група регулярно розташованих точок). Розміри форми можна змінювати за допомогою миші; форма може займати частину екрана або весь екран.

На етапі розроблення програми форму можна переміщувати по екрану за допомогою миші. Для встановлення або розташування форми під час запуску програми необхідно помістити зменшене зображення форми у потрібне місце вікна Form Layout (вікно розташування форми).

Розроблення екранної форми полягає в доданні до існуючої форми деяких об’єктів, розташованих на панелі елементів керування, встановленні значення властивостей цих об’єктів і зв’язуванні елементів керування за допомогою мови Visual BASIC. Форми й елементи керування є свого роду цеглинками для створення інтерфейсу.

Форми — це об’єкти, що мають властивості, які характеризують їхній зовнішній вигляд й описуються методами, що визначають їхню поведінку, та події, які відображають їх взаємодію з користувачами. Встановленням властивостей форми і розробленням коду Visual BASIC для відгуку форми на події створюється об’єкт, що задовольняє вимоги певного додатка.

Вікно провідника проекту

Це вікно призначене для відображення структури проекту, який розробляється, і перемикання його окремих компонентів.

Структура проекту відображається у вигляді "дерева", яке схоже на структуру папок у вікні провідника ОС Windows. Можна розгортати і згортати ці гілки, клацаючи лівою клавішею миші на відповідних значках поруч із папками.

Усі додатки Visual BASIC будуються за модульним принципом, тому об’єктний код складається не з одного, а з кількох файлів.

Проект Visual BASIC може складатися з кількох компонентів, наведених у таблиці. Всі вони, за винятком ряду файлів, наприклад рисунків, довідкових файлів, текстових і деяких інших, відображаються у вікні проекту.

Вміст вікна проекту зберігається в спеціальному файлі. Він має розширення VBP і містить список елементів, які треба завантажити в середовище розробки. Якщо кілька проектів об’єднуються в групу, то їхні імена зберігаються у файлі з розширенням VBG.

Збереження файлів проекту

Для збереження проекту і його компонентів потрібно враховувати деякі особливості. Перша з них полягає в тому, що під час клацання лівою клавішею миші на піктограмі збереження проекту Visual BASIC зберігає не весь проект, а тільки його активний компонент (модуль або форму).

Щоб зберегти весь проект, необхідно викликати команду File Save Project або File Save Project As. При цьому зберігаються також окремі компоненти проекту.