Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Самостийна робота студентив_TI(Крамар).doc
Скачиваний:
39
Добавлен:
09.02.2016
Размер:
1.5 Mб
Скачать

Вікно елементів керування

Вікно елементів керування Toolbox забезпечує проектувальника набором інструментів, необхідних для розроб­лення прикладної програми під час розміщення елементів керування на екранній формі.

Розкрити вікно Toolbox можна двома способами: за допомогою команди Toolbox із меню View або клацанням лівою клавішею миші на кнопці Toolbox панелі інструментів.

Елементи керування — це візуалізований засіб для створення об’єктів на формі. Наприклад, на форму можна додати рисунки, написи, кнопки керування, списки, смуги прокручування, меню і геометричні фігури.

Вікно Toolbox забезпечує проектувальника стандартним набором елементів керування, які називаються вбудованими.

Уразі необхідності можна додати потрібні елементи керування за допомогою командиProject—Component із рядка меню.

Створити об’єкти керування на екранній формі за допомогою інструментів вікна Toolbox можна двома способами:

1. Розмістити об’єкт керування певного класу в центрі екранної форми подвійним клацанням лівою клавішею миші на вибраному зображенні об’єкта. Розміри цього об’єкта і його розташування на формі можна встановити за допомогою миші. Змінити положення об’єкта на екранній формі можна простим перетягуванням його при натисненій лівій клавіші миші.

2. Виділити необхідне зображення об’єкта на панелі Toolbox. Далі покажчик миші встановити в те місце форми, куди треба помістити вибраний об’єкт. Змінити розмір об’єкта можна переміщенням покажчика миші, що встановлюється на маркері виділеного об’єкта. Натисненням, на ліву клавішу миші можна розтягнути розміри об’єкта так, як це потрібно.

Під час розміщення елемента керування на екранній формі створюється його копія. Вона називається зразком цього класу об’єктів.

Таких зразків можна створити стільки, скільки необхідно для проектування.

Кожний клас елементів керування має свій набір властивостей, які визначають зовнішній вигляд та функціонування елемента керування і встановлюються у вікні властивостей.

Вікно властивостей

Це вікно дає змогу змінювати властивості елементів інтерфейсу користувача.

У рядку заголовка вікна властивостей указується ім’я форми, до якої належить елемент керування. Із списку полів, що знаходиться під рядком заголовка, треба вибрати необхідний елемент керування. У списку, розташованому нижче, перераховано властивості цього елемента (за алфавітом або за категоріями). Набір властивостей залежить від типу елемента керування.

Список властивостей складається із двох стовпців: у лівому перераховано назви властивостей, а у правому — їхні значення. Редагування вибраної властивості здійснюється вручну (наприклад, введення імені елемента), вибором відповідного поля зі списку або за допомогою діалогового вікна настройки властивості. Короткий опис вибраної властивості відображається в нижній частині вікна. Значення властивостей для кожного з об’єктів інтерфейсу користувача можуть встановлюватися у процесі розроблення проекту у вікні властивостей або змінюватися в ході виконання програми.