Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Самостийна робота студентив_TI(Крамар).doc
Скачиваний:
39
Добавлен:
09.02.2016
Размер:
1.5 Mб
Скачать

Загальні властивості елементів керування

Вони притаманні більшості елементів керування.

Позиція. Розташування елементів керування на екранній формі визначається чотирма властивостями: Left, Top, Height та Width. Ці значення за замовчуванням вимірюються в твіпах (twip).

Твіп — це екранно-незалежна одиниця, що дорівнює 1/20 розміру точки принтера і гарантує незалежність відображення елементів від характеристик монітора.

Властивості Тор та Left задають координати верхнього лівого кутка елемента керування, властивості Height і Width — його висоту та ширину. Відлік у системі координат ведеться зверху вниз (Y) та зліва направо (X).

Властивості Left, Top, Height і Width є єдиними властивостями, які можна встановити, не звертаючись до вікна властивостей. Коли проектувальник додатка регулює розміри елемента керування і переміщує його, Visual BASIC змінює властивості Left, Top, Height та Width відповідно до розміщення цього елемента керування у вікні екранної форми і його розмірів.

Колір. Керування колірним оформленням елементів здійснюється за допомогою, властивостей Backcolor, Fill-color та Forecolor, яким за замовчуванням призначаються стандартні кольори Windows.

Параметри шрифту. Вигляд шрифту в елементах керування вибирається встановленням значень властивостей Font.

Д

пор.

Властивість

Значення властивості

1

Font. Name

Назва шрифту

2

Font.Size

Розмір шрифту

3

Font. Bold

Напівжирний шрифт

4

Font. Italic

Курсив

5

Font.Underline

Підкреслення

6

Font.StrikeThrough

Перекреслений

7

Font.Weight

Товщина символу

оступність і видимість елемента керування. Часто під час роботи з додатками потрібно зробити недоступними для користувача деякі елементи керування. Для цього використовуються дві властивості:Enabled та Visible.

Властивість Enabled визначає, чи буде елемент керування реагувати на події, чи ні. Якщо значення властивості дорівнює False (хибність), то елемент керування буде недоступний і користувач не зможе ним керувати. При цьому елемент підсвічується сірим кольором так само, як елементи меню системи Windows, які не можна вибрати.

Встановлення значення False властивості Visible робить елемент керування невидимим і недоступним користувачеві.

Ім’я. Властивість Name (ім’я) відіграє особливу роль. Ім’я є ідентифікатором елемента керування. Помилки під час його задання часто призводять до серйозних наслідків. З ім’ям елемента керування пов’язані всі процедури оброблення подій для нього. Тому завжди потрібно спочатку задавати ім’я елемента керування і лише потім вво­дити для нього код оброблення події.

Зовнішній вигляд. Більшість елементів керування мають властивість Appearance, що відповідає за відображення елемента керування (без візуальних ефектів або в тривимірному вигляді).

Крім того, для більшості елементів керування можна встановити значення властивості ToolTipText. Виведений текст відображається в підказці, яка з’являється на екрані, якщо користувач установить покажчик миші на елементі керування екранної форми.