Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Самостийна робота студентив_TI(Крамар).doc
Скачиваний:
39
Добавлен:
09.02.2016
Размер:
1.5 Mб
Скачать

3. Автоматичне розставлення переносів.

Поділ слів на частини і перенос частини слова в наступний рядок виконується в процесі автоматичної верстки рядків за умови, що для абзацу встановлене вирівнювання по ширині. Якщо слово не розділене на частині примусово, то при верстці рядків Word виконує розгонку рядків, а поділ слів не робить. Використання переносу приводить до зменшення відстані між словами при вирівнюванні по ширині. Це дозволяє позбутися від так званих рідких рядків. При виконанні переносу в слова вставляються сховані символи переносу (дефіси) у тих місцях, де можливий поділ слова на частині. Ці дефіси не видні на папері. Однак як тільки виникає необхідність перенести частину слова в наступний рядок, один із дефісів виявляється і слово розбивається. Дефіс вибирається автоматично, при цьому переслідується мета досягти максимальної щільності рядка, що верстається. Користувач може ввести нові дефіси або видалити частину введених редактором Word.

Word дозволяє задати вставку переносів у слова, у розділи і в. цілий документ. Після виділення фрагмента варто активізувати команду Расстановка переносов у підменю Язык меню Сервис. Існує два режими виконання операції переносу: автоматичний і діалоговий (опція Автоматическая расстановка переносов у діалоговому вікні Расстановка переносов). Якщо слова або абзаци не були маркіровані, операція переносу виконується від поточної позиції курсору введення до кінця документа. По досягненні кінця документа програма запитує про необхідність продовжити вставку переносів із початку документа.

Після запуску операції вставки переносів відкривається діалогове вікно Расстановка переносов.

Елементи цього вікна описані в наступній таблиці.

Елемент

Описання

Переносы в словах из ПРОПИСНЫХ БУКВ

Опція встановлюється, якщо необхідно переносити слова, набрані прописними буквами

Автоматическая расстановка переносов

Якщо ця опція активна, розміщення переносів виконується автоматично, а якщо ні, необхідно підтверджувати вставку кожного переносу

Ширина зоны переноса слов

Якщо відстань між кінцем останнього слова в рядку і правому краї тексту більше зазначеного в цьому полі, Word розділяє перше слово наступного рядка

Макс. Число последовательных

Переносов

У цьому полі встановлюється максимальна кількість розташованих поруч рядків тексту, які закінчуються символом переносу

Принудительно

При натисканні кнопки відкривається вікно для поділу слова в діалоговому режимі "вручную"

Для закриття діалогового вікна Расстановка переносов досить клацнути на кнопці ОК. Після цього у всі слова будуть вставлені символи м’якого переносу.

Щоб самостійно вставити символи переносу, варто натиснути кнопку Принудительно. В результаті відкриється вікно Расстановка переносов. Поле Вариант цього вікна містить слово, яке Word має намір розділити. Можливі крапки розриву (відповідно до граматичних правил) позначаються дефісами, а передбачуване місце розриву – жирною вертикальною рискою. Якщо поділ слова в пропонованій позиції влаштовує користувача, треба натиснути кнопку Да. Якщо поділ повинен відбутися в іншій позиції, потрібно розмістити в ній курсор і натиснути кнопку Да. Для скасування поділу даного слова варто натиснути кнопку Нет.

Довгі слова часто приходиться переносити "вручну", іноді виконуючи при цьому дві-три спроби (тобто встановлюючи в слові дві-три можливі крапки розриву), щоб домогтися оптимального вирівнювання рядка. B такі слова доцільно вставляти м’які переноси.