Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Самостийна робота студентив_TI(Крамар).doc
Скачиваний:
39
Добавлен:
09.02.2016
Размер:
1.5 Mб
Скачать

5 Сканер та модем. Їх характеристики.

Сканер – пристрій для введення в комп’ютер графічної інформації. Створює цифрове зображення документа і поміщує його в пам’ять комп’ютера.

Сканери діляться на:

  • листопротяжні сканери ( нерухомий світовий поток)

  • барабанні сканери ( рухомий світовий поток)

Промінь світла попадає на оригінал, відбивається від нього і через систему дзеркал попадає на світло чуттєві діоди, де перетворюється в електричний сигнал. Цей сигнал поступає на аналогово-цифровий перетворювач, де конвертується в сигнал, де представляє собою пік селі оригінали.

Модем – пристрій для передання комп’ютерних даних на великі відстані по телефонним лініям зв’язку. Цифрові сигнали комп’ютера не можна передавати по лініям зв’язку оскільки по ним передаються неперервні сигнали.

Модем забезпечує перетворення цифрових сигналів комп’ютера на змінний струм частоти звукового діапазону ( старі)., але нові вже можуть і іншу частоту використовувати. Цей процес називається модуляцією. Зворотній процес – демодуляцією.

Література

1. Інформатика: Комп’ютерна техніка. Комп’ютерні технології. Посіб. / За ред. О.І. Пушкаря – К.: “Академія”. – С. 20-23.

2. Степаненко О.С. Персональный компьютер. Учебный курс. – М.: «Вильямс», 1999. – С. 8-11.

3. Фигурнов В.Э. IBM PC для пользователя. Краткий курс. – М.: ИНФРА-М, 1999. – С. 22-26.

Самостійна тема № 3 (Урок № 5) Тема: Структура програмного забезпечення для пк

1. Прикладні програми.

2. Системні програми.

3. Системи програмування.

4. Комерційні різновиди програм.

1. Прикладні програми. Безпосередньо забезпечують виконання необхідних користувачам робіт: редагування текстів, малювання рисунків, обробку інформаційних масивів і т.д.

~ Редактори документів. Дозволяють готувати документи і при цьому використовувати різні шрифти символів, абзаци довільної форми, автоматично переносять слова на новий рядок, дозволяють робити виноски, додавати малюнки, автоматично нумерують сторінки і виноски, перевіряють правопис, дозволяють набирати тексти в декілька стовпців, створювати таблиці і діаграми, будувати змісти, предметні покажчики і т.д. (Microsoft Word фірми Microsoft).

~ Табличні процесори. Дозволяють перераховувати значення елементів таблиць по заданим формулам, будувати за даними в таблиці різні графіки, створювати власні вхідні та вихідні форми (наприклад, друкувати платіжні доручення або бухгалтерські баланси встановленої форми), додавати до таблиці малюнки, використовувати засоби автоматизації – макрокоманди, працювати з базами даних і т.п. (Microsoft Excel фірми Microsoft).

~ Видавничі системи. Служать для підготовки рекламних буклетів, оформлення газет, журналів і книг. Основна їх функція – це верстання, тобто розміщення тексту по сторінках документа, вставка малюнків, використання різних художніх ефектів і т.д. (Page Maker фірми Adobe і QuarkXPress фірми Quark).

~ Програми підготовки презентацій. Оформляють слайди для презентацій, розміщуючи там красиві діаграми, малюнки, написи і т.д., а також і показувати презентації з допомогою комп’ютера. (PowerPoint фірми Microsoft, Freelance Graphics фірми Lotus, Charisma фірми Micrografx, Harvard Graphics фірми Sotware Publishing).

~ Графічні редактори. Дозволяють створювати і редагувати малюнки. В простіших редакторах є можливості малювання ліній, кривих, розмальовування областей екрану, створення написів різними шрифтами і т.д. Такий редактор входить в Windows (Paint).

Редактори об’єктної (векторної) графіки типу Corel Draw працюють з зображенням, яке складається не з кольорових точок, а з різних об’єктів – ліній, букв і т.д. З їх допомогою можна досить просто і зручно створювати досить складні і красиві зображення.

В професійних редакторах типу Adobe Photoshop, розрахованих на створення художніх растрових зображень, є засоби для настройки яскравості й контрастності зображення або окремих його частин, використання кольорових ефектів і т.д.

~ Програми для анімації. Дозволяють створювати двохвимірні і трбохвимірні моделі об’єктів, що рухаються, і, управляючи ними і комбінуючи їх, отримувати нескладні анімаційні фільми. (3D Studio фірми Autodesk, Crystal Topas Prof фірми CrystalGraphics, Flash фірми Macromedia).

~ Програми для створення комп’ютерного відео. Дозволяють при наявності відповідного забезпечення виконувати на комп’ютері монтаж відеофільмів, накладення титрів, відеотреків і т.д. (Adobe Premiere фірми Adobe).

~ Бухгалтерські програми. Призначені для ведення бухгалтерського обліку, підготовки фінансової звітності і, іноді, фінансового аналізу діяльності підприємств. (1С:Бухгалтерія, Парус, Інфософт).

~ Правові бази даних. Містять текти нормативних документів і дають можливості пошуку, друкування і т.д. Розповсюджуються правові бази даних загального призначення і спеціалізовані бази даних по господарському, банківському, митному законодавству, регіональному законодавству і т.д. (Гарант, Кодекс, Консультант-Плюс, Юрисконсульт).

~ Персональні інформаційні менеджери. Призначають разові і повторні міроприємства, нагадують про справи, які треба виконувати регулярно, полегшують дзвінки по телефону і т.д. (Lotus Organizer i Sidekick фірми Starfish Softare).

~ Програми планування. Дозволяють складати плани робіт, які потребують координацію багатьох людей і ресурсів. (Microsoft Project фірми Microsoft).

~ Програми розпізнавання символів. Дозволяють вводити з допомогою сканера надруковані тексти (машинописні, тексти книг, газет, журналів і т.д.), роблячи зайвим кропітке і трудоємне ручне введення текстів з клавіатури. (FineReader фірми Біт).

~ Програми-перекладачі. Дозволяють перекладати з більш менш придатною якістю тексти з англійської та російської мови на українську та назад. (Promt, Сократ, Рута (Proling Office), Language Master).

~ Програми-словники. Це електронні версії звичайних словників з деякими дуже зручними додатковими можливостями. (Мультілекс фірми Медіалінгва, Контекст фірми Інформатик, Лінгво фірми Біт).

~ Системи управління базами даних (СУБД). Дозволяють керувати (великими інформаційними масивами – базами даних. Найпростіші СУБД дозволяють обробляти на комп’ютері один масив інформації, наприклад персональну картотеку. Більш складні СУБД підтримують декілька масивів інформації і зв’язок між ними, тобто можуть використовуватись для завдань, у яких бере участь багато різних видів об’єктів, зв’язаних один з одним різними співвідношеннями. Звичайно ці СУБД містять засоби програмування, але багато з них зручні і для інтерактивного застосування. (Lotus Approach, DataBase, Paradox, Mіcrosoft Access, FoxPro, Clarіon). Для створення великих інформаційних систем для багатьох користувачів краще підходять СУБД типу клієнт-сервер. У них сама база даних розташовується на потужному комп’ютері – сервері, що приймає від програм, що виконуються на інших комп’ютерах – клієнтів, – запити на одержання тої або іншої інформації з бази даних або здійснення тих або інших маніпуляцій з даними. (Oracle, Mіcrosoft SQL Server, Sybase SQL Server, Іnformіx).

~ Системи автоматизованого проектування (САПР). Дозволяють здійснювати креслення і конструювання різних предметів і механізмів за допомогою комп’ютера. Серед систем малого і середнього класу у світі найбільш популярна система AutoCad фірми AutoDesk. Системи більш високого класу включають засоби тривимірного твердотілого моделювання, проектування процесів механообробки, тривимірного твердотілого моделювання, програмування устаткування з числовим програмним управлінням і т.д. (Компас фірми Аскон, T-FLex CAD фірми Топсистеми).

2. Системні програми.Виконують різні допоміжні функції, наприклад, створення копій інформації, що використовується, перевірку працеспроможності пристроїв комп’ютера і т.д.

Драйвери. Вони розширюють можливості ОС, наприклад, дозволяючи їй працювати з тим або іншим зовнішнім пристроєм, навчаючи її новому протоколу обміну даними і т.д.

Більшість ОС містить чимало драйверів у комплекті своєї поставки, і програма установки ОС встановлює (задіює) ті драйвери, які потрібні для підтримки пристроїв і функцій ОС зазначених користувачем. Драйвери для різних ОС часто поставляються і разом з новими пристроями або контролерами.

Програми-оболонки. Вони забезпечують більш зручний і наочний спосіб спілкування з комп’ютером, ніж штатні засоби ОС. Найбільш популярними програмами-оболонками для DOS є Norton Commander, XTree Pro Gold, FAR Manager. Є дуже зручні програми-оболонки для Wіndows Norton Navіgator, Total Commander (Windows Commander).

Допоміжні (службові) програми (утиліти). До системних програм відносять велику кількість так званих утиліт, тобто програм допоміжного призначення. Найчастіше використовуються наступні типи утиліт:

  • програми резервування – дозволяють швидко скопіювати потрібну інформацію, яка знаходиться на жорсткому диску комп’ютера, на дискети, знімні диски або касети стримера;

  • антивірусні програми – призначені для запобігання зараження комп’ютерним вірусом і ліквідації наслідку зараження (DrWEB, Kaspersky AntiVirus (KAV, AVP), UNA (Український Національний Антивірус));

  • програми-пакувальники (архіватори) – дозволяють за рахунок застосування спеціальних методів "упакування" інформації стискати інформацію на дисках, тобто створювати копії файлів меншого розміру, а також об’єднувати копії декількох файлів в один архівний файл (WinRAR, WinZIP);

  • програми-кирилізатори пристосовують інші програми (звичайно ОС) для роботи з українськими та російськими буквами (текстами, користувачами і т.д.);

  • програми для діагностики комп’ютера – дозволяють перевірити конфігурацію комп’ютера і працездатність його пристроїв (Sandra, Checkit, Norton Utilities);

  • программи-кеші для диска – прискорюють доступ до інформації на дисках шляхом організації в оперативній пам’яті кеш-буфера, що містить найбільш часто використовувані ділянки диска;

  • програми для оптимізації дисків – дозволяють забезпечити більш швидкий доступ до інформації на диску за рахунок оптимізації розміщення даних на диску;

  • програми динамічного стиску дисків – створюють псевдодиски, інформація яких зберігається в стиснутому вигляді у виді файлів на звичайних (дійсних) дисках комп’ютера, що дозволяє зберігати на дисках більше даних;

  • програми обмеження доступу – дозволяють захистити дані, що зберігаються на комп’ютері, від небажаних або некваліфікованих користувачів;

  • програми-деінсталятори – призначені для коректного очищення ОС від елементів знищуваних програм;

  • програми для роботи в мережі Internet – призначені для прискорення обміну даними, підключення до різноманітних послуг, які надаються в мережі, для контролю за використанням ресурсів і захисту даних від несанкціонованого доступу.

3. Системи програмування (інструментальні системи).Забезпечують створення нових програм для комп’ютера.

Ці системи звичайно включають компілятор, що здійснює перетворення програм на мові програмування в програму в машинних кодах, абоінтерпретатор, що здійснює безпосереднє виконання програми на мові програмування високого рівня, редактор текстів програм, бібліотека корисних підпрограм, відладчики, а іноді і різні допоміжні програми. (С,С++,Паскаль,Бейсик,Фортран,Java, J++).

Особливим класом систем програмування є системи для створення додатків типу клієнт-сервер. Ці системи дозволяють швидко створювати інформаційні системи для підрозділів і навіть великих підприємств. В них містяться засоби для створення інтерфейсу користувача, опису процедур обробки даних, заготівлі для виконання типових дій по обробці даних і т.д. Ці системи, як правило, дозволяють працювати з різними СУБД – Oracle,Sybase,Mіcrosoft SQL Server і ін. Серед найбільш популярних систем такого роду можна назватиPower BuіlderфірмиSybase,Delphі фірмиBorland,Vіsual Basіc фірмиMіcrosoft, SQLWіndows фірмиCentura. Зрозуміло, засоби для створення додатків типу клієнт-сервер містяться й у складі СУБД типу клієнт-сервер (Oracle,Sybase і ін.), але вони орієнтовані тільки на дану СУБД.