Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Самостийна робота студентив_TI(Крамар).doc
Скачиваний:
39
Добавлен:
09.02.2016
Размер:
1.5 Mб
Скачать

Вікно редактора коду

Це вікно, в якому мовою Visual BASIC записується програмний код додатка, що складається з операторів мови, констант та оголошень. У вікні редактора коду можна переглядати і редагувати будь-який фрагмент коду додатка. Щоб відкрити це вікно, треба:

1. Двічі клацнути лівою клавішею миші на формі або елементі керування, для якого потрібно записати код.

2. Вибрати ім’я форми або модуля у вікні провідника проекту і клацнути лівою клавішею миші на кнопці «View Code» (переглянути код).

Можна встановити режим відображення всіх процедур в одному вікні або режим відображення однієї процедури.

2. Алфавіт мови Visual basic.

Об’єкт — це елемент інтерфейсу користувача, що створюється у формі за допомогою засобів керування. Такими об’єктами є командні кнопки, а також кнопки списків, текстові вікна тощо. У вікні Properties можна змінювати розміри об’єктів та окремі властивості, переміщувати їх по формі. Після активізації об’єкта у вікні Code можна додавати програмні оператори для виконання цим об’єктом певних дій.

Властивість — характеристика об’єкта, що встановлюється вибором із переліку у вікні Properties або за допомогою програмного коду у вікні Code (наприклад, колір тексту, наявність рамки навколо об’єкта, назва тощо). Загальний вигляд програмного коду для встановлення властивості такий:

Об’єкт.Властивість=Значення

Наприклад, команда Label1.Caption=Time використовується для присвоєння об’єкту типу Label значення функції поточного часу.

Процедура події — частина програми, що виконується після активізації об’єкта. Наприклад, після клацання мишею на командній кнопці автоматично виникає подія Commandl_Click, а керування програмою передається на створені оператори, вміщені між командами Private Sub Commandl_Click() та End Sub.

Наприклад, після активізації командної кнопки виконується процедура завершення роботи, яка має такий вигляд:

Private Sub Commandl_Click()

End

End Sub

Програмний оператор — це конструкція, що може складатися із комбінації ключових слів Visual Basic, властивостей, функцій, значків операцій, імен змінних.

Наприклад, елементу масиву А присвоюється значення, введене користувачем за допомогою функції InputBox:

А(і) = InputBox (Mess$)

Метод — це команда, що виконується об’єктом. Наприклад, оператор Form1.Show виводить форму на екран.

Деякі властивості об’єктів. Їх суть розкрито нижче.

Властивість об’єкта

Суть властивості

Alignment

Вирівнювання інформації у створеному об’єкті (від­носно центра, по лівому чи правому краю)

Border Style

Створення рамки навколо об’єкта (0 – None – рамки не існує; 1 – Fixed Single – рамка існує)

Caption

Назва об’єкта, за замовчуванням збігається з іменем (Name), наприклад командна кнопка – Commandl, текстове поле – Labell тощо

Font

Установлення виду, розміру та накреслення шрифту

ForeColor

Установлення кольору тексту в об’єкті; вкладка Palette містить кольори, доступні системі; вкладка System – установлені системні кольори для віконного інтерфейсу

PasswordChar

Установлення символу, на який перетворюється вся введена в текстове поле інформація користувача (на­приклад, при введенні паролів)

Picture

Вибір і завантаження рисунка в об’єкт

Stretch

Установлення розміру вбудованого графічного об’єкта: True – масштаб не змінюється; False – можли­ва будь-яка зміна розміру (при цьому зображення мо­же бути викривленим)

Visible

Установлення видимості створеного об’єкта: False – об’єкт невидимий; True – об’єкт видимий у формі