Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Самостийна робота студентив_TI(Крамар).doc
Скачиваний:
39
Добавлен:
09.02.2016
Размер:
1.5 Mб
Скачать

Імпорт текстового файлу в Mіcrosoft Excel

1. Натисніть кнопку Открыть.

2. В поле Папка виберіть диск, папку або адресу в мережі Інтернет, що визначають місцерозташування необхідного файлу.

3. В поле Тип фала виберіть Текстовые файлы.

4. Двічі клацніть мишею імпортований файл.

5. Слідуйте інструкціям майстра текстів для вказування способу розбивки тексту на стовпці.

Розбивка скопійованого тексту на стовпці

1. Переключіться на програму і файл, із якого варто скопіювати дані.

2. Виділіть копійовані дані.

3. В меню програми Правка виберіть команду Копировать.

4. Переключіться на книгу Mіcrosoft Excel, клацніть верхню ліву комірку області вставки і потім натисніть кнопку Вставить.

5. Виділіть комірки, які містять вставлені дані. Виділена область може містити будь-яке число рядків, але тільки один стовпець.

6. В меню Данные виберіть команду Текст по столбцам.

7. Слідуйте інструкціям майстра текстів для вказування способу розбивки тексту на стовпці.

5. Перегляд і друкування книг.

Перед початком друку, варто переглянути як буде виглядати таблиця на папері. Для цього слід вибрати з менюФайл команду Предварительный просмотр або скористатись відповідною кнопкою.

Якщо призначений для виводу на друк робочий лист розбито на декілька сторінок, то переходити зі сторінки на сторінку можна з допомогою клавіш Page Up і PageDown, а також кнопок Далее і Назад.

Вкладка Страница

Тут виконуються установки, які стосуються сторінки в цілому. В полі списку Размер бумаги визначається формат листа. Перемикачі кгижная і альбомная служать для вибору орієнтації сторінки.

В області Масштаб встановлюється степінь збільшення/зменшення зображення листа, що друкується, і вказується кількість сторінок для розміщення друкованих даних. В другому випадку масштабування виконується автоматично. Задавши значення в полях перемикача разместить не более чем на … стр. в ширину и … стр. в высоту, незабудьте перевірити чи буде таблиця зручною для читання після виводу на друк.

В полі Качество печати визначається якість друку. Чим вище якість, тим повільніше виконується друк. При друку пробних екземплярів рекомендується задавати низьку якість друку. Для цього треба встановити опцію черновая у вкладці Лист діалогового вікна Параметры страницы.

Вкладка Лист

При друкуванні одної таблиці на декількох сторінках зручно розміщувати на кожній сторінці заголовки рядків і стовпців. Адреси діапазонів комірок, які повинні знаходитись на кожній друкованій сторінці, вказуються в полях сквозные строки і сквозные столбцы, які розташовані в області печать на каждой странице.

По замовчуванню на друк виводиться тільки видимий зміст комірок з врахуванням заданих параметрів форматування. Але надрукувати можна також наступні компоненти робочого листа: сітку; примітки; заголовки рядків і стовпців.

Задати друк сітки і заголовків рядків і стовпців дозволяють опції сетка і заголовки строк и столбцов. Щоб вивести на друк примітки, необхідно в полі примечания встановити режим їх відображення: В конце листа або так, як вони відображаються на листі (Как на листе).

Вкладка Поля

Вона служить головним чином для установки величини полів всіх листів, що друкуються, а також величини областей, які відводяться для верхнього і нижнього колонтитулів. Смугу набору можна збільшити за рахунок зменшення розміров полів.

Досягти оптимального розташування таблиці або діаграми на сторінці дозволяють опції вертикально і горизонтально з області Центрировать на странице.