Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Самостийна робота студентив_TI(Крамар).doc
Скачиваний:
39
Добавлен:
09.02.2016
Размер:
1.5 Mб
Скачать

7. Форматування чарунок і діапазонів.

Для того, щоб таблиця мала привабливий вигляд, тобто її зручно було переглядати, можна використовувати команду Формат ячеек. (або ПКМ на комірці  Формат ячеек, або Формат Ячейки або Ctrl + 1). Вікно, яке в даному випадку з’явиться має шість вкладок, які ми розберемо почергово.

Вкладка Число. Тут можна вибрати формат комірки: Общий, Числовой, Денежный, Финансовый, Дата, Время, Процентный, Дробный, Экспоненциальный, Текстовый, Дополнительный, Все форматы. Після вибору категорії формати, які їй належать, відображаються справа.

КнопкаДенежный формат служить для присвоєння грошового стилю. Використовуваний символ валюти залежить від того, яка країна вказана в діалоговому вікні Свойства: язык и стандарты.

Кнопка Процентный формат призначена для присвоєння коміркам процентного стилю. Кнопка Формат с разделителями дозволяє розділити розряди чисел за допомогою коми, а кнопки Увеличить разрядность та Уменьшить разрядность – збільшувати ізменшувати число цифр, які відображаються після десяткової коми.

Вкладка Выравнивание. Розрізняють вирівнювання по горизонталі і по вертикалі. За замовчуванням в полі по горизонтали встановлено значення по значению, а в полі по вертикали – значення по нижнему краю. При вирівнюванні по вертикалі дані зміщуються по висоті комірки, а при вирівнюванні по горизонталі – по ширині.

Excel дозволяє розміщувати вміст комірки під визначеним кутом. За замовчуванням текст розташовується по горизонталі (про це свідчить значення 0 в полі градусов області Ориентация і позиція стрілки на шкалі). Кут повороту встановлюється шляхом введення значення в полі градусов або обертанням стрілки. В довільному випадку значення лежить в діапазоні від – 90° до 90°.

Ще дна можливість Excel – вирівнювання тексту з об’єднанням комірок. Якщо в полі Отображение активізована опція объединение ячеек, то комірки виділеного діапазону об’єднуються в одну комірку, а дані вирівнюються відносно границь нової комірки. Адресою об’єднаної комірки стає адреса комірки, яка знаходилась в лівому верхньому куті діапазону.

Вкладка Шрифт. Шрифт можна задавати як для всього робочого листа, так і для його фрагменту. В діалоговому вікні Формат ячеек в полі попереднього перегляду вкладки Шрифт можна побачити, як виглядає текст, набраний даним шрифтом. Ми можемо суміщати різні види, розміри і накреслення шрифтів. Розмір шрифту звичайно вказується в пунктах. Один пункт відповідає 0,375 мм. За замовчуванням застосовується розмір шрифту 10 пунктів.

Вкладка Граница. Треба вибрати стиль і визначити місцерозташування ліній рамки. Лінії рамки вибираються за допомогою кнопок, на яких вони зображені. Щоб одна з ліній рамки відображалась на екрані, необхідно натиснути відповідну кнопку. Оскільки лінія рамки повинна розділяти заголовки стовпців і значення, натисніть кнопку з лінією знизу. Побачити, як виглядає рамка (лінія) в таблиці, можна в полі попереднього перегляду. Після натиснення на кнопці ОК рамка (або її фрагмент) з’явиться в таблиці.

Аналогічні дії можна виконати, вибравши відповідну кнопку на панелі інструментів форматирование.

Вкладка Вид. В електронній таблиці є можливість кольорового оформлення переднього плану і фона. Колір шрифту, а також колір комірок можна задати з допомогою кнопок панелі інструментів Форматування.

Вкладка Защита. Захист комірок діє тільки після захисту листа. Для цього виберіть команду Защита в меню Сервис, потім виконайте команду Защитить лист. При цьому можна встановити пароль.

Аналогічним чином, у випадку необхідності, можна зняти захист.

Для виконання обчислень в Excel можна скористатись набором вбудованих функцій. Для цього треба виконати Вставка  Функция… або натиснувши на кнопку fx. У діалоговому вікні, яке з’явиться, вибираємо з переліку потрібну функцію, а в дужках записуємо діапазон комірок або відповідні значення, які приймають участь в розрахунках.

Питання для контролю вивченого матеріалу

1. Графічні можливості електронної таблиці.

2. Створення діаграм.

3. Створення графіків.

4. Створення і збереження файлів книг.

5. Перегляд і друкування книг.

6. Введення і редагування даних.

7. Форматування чарунок і діапазонів.

Література

1. Колесников А. Excel 2000 (русифицированная версия). – К.: “BHV”, 1999. – с. 161-194, 261-306.

Самостійна тема № 14 (Урок № 34,35)

Тема: Робота з таблицями в базі даних Access. Моделі баз даних. Етапи проектування баз даних (БД).

1. Формування баз даних.

2. Редагування та обробка записів.

3. Моделі БД.

4. Етапи проектування БД.

1. Формування баз даних.

Система управління базами даних (СУБД) – це спеціальний пакет програм, що забезпечує створення, супровід і використання бази даних (БД) багатьма користувачами.

База даних (БД) – це масив спеціальним чином організованої інформації, поданої у вигляді впорядкованого набору елементів (записів) однакової структури. Це сукупність певним чином організованих даних. Це єдине централізоване сховище даних певної предметної області, до якої мають доступ багато програм.

БД є основним складовим банків даних. Основним елементом БД є запис – сукупність деяких полів, до кожного з яких занесено деяке повідомлення (стовпці називаються полями, а рядки – записами).

СУБД є засобом розробки програм для автоматизації робочих місць.

Після завантаження програми (Пуск Программы Microsoft Access) створюємо нову базу даних, зберігаючи її в потрібному місці на диску. Після цього на екрані з’являється наступне вікно.

В цьому вікні містяться основні об’єкти БД:

Таблиця – для створення, перегляду БД у вигляді таблиці, редагування поля.

Форми – засоби, які забезпечують видачу даних на екран у різних формах.

Звіт – використовують під час виведення документів на друк.

Запит – для одержання на екрані відомостей з таблиці.

Макрос, Модуль – програма, записана в SQL, Visual Basic.

Для створення таблиці активізуємо відповідну кнопку з правої сторони вікна і вибираємо один з трьох способів створення – Создание таблицы в режиме конструктора. При цьому з’являється вікно Конструктор, в якому треба описати майбутню БД. Зокрема, вказати назви полів, описати їх тип і при потребі задати маску введення.