Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Самостийна робота студентив_TI(Крамар).doc
Скачиваний:
39
Добавлен:
09.02.2016
Размер:
1.5 Mб
Скачать

Питання для контролю вивченого матеріалу

1. Які ви знаєте стандартні програми?

2. Які ви знаєте діагностичні програми?

Література

1. Степаненко О.С. Персональный компьютер. Учебный курс. – М.: «Вильямс», 1999. – С. 5, с. 218-234.

Самостійна тема № 6 (Урок № 12) Тема: Операційна система msdos. Завантаження та работа в ос. Робота з файлами, каталогами та дисками в ms dos

1. Особливості організації файлової системи.

2. Команди для роботи з файлами:

2.1. Копіювання файлів.

2.2. Створення та знищення файлів.

2.3. Перейменування файлів. Перегляд і друк файлів.

3. Команди для роботи з каталогами:

3.1. Перегляд каталогів.

3.2. Створення каталогу.

3.3. Знищення каталогів. Заміна поточного каталогу.

4. Форматування дисків.

5. Копіювання дисків.

1. Особливості організації файлової системи.Операційна система – це комплекс програм, що входять до складу програмного забезпечення комп’ютера, забезпечують управління роботою апаратних засобів комп’ютера, обмін даними між різними апаратними вузлами комп’ютера, а також організують діалог комп’ютера з користувачем.

Операційна система MS DOS (Microsoft Disk Operating System – дискова операційна система фірми Microsoft) була створена разом з комп’ютером IBM PC. Вона має наступні характеристики:

  • 16-розрядна(розрядність операційної системи показує, яку розрядність внутрішньої шини даних центрального процесора здатна підтримувати операційна система).

  • Реальний режим роботи(всі програми і дані розташовуються в одній області операційної пам’яті).

  • Розрахована на одного користувача.

  • Однопроцесорна.

Складові частини операційної системи MS DOS: файлова система, базова система вводу-виводу BIOS, програма завантажувач, дискові файли IO.SYS та MSDOS.SYS, командний процесор, драйвери пристроїв, прикладні програми.

Завантажувач операційної системи– це коротка програма, записана в першому секторі розділу системного диска (бут-секторі). Програма завантажує в оперативну пам’ять системний файл IO.SYS і передає йому керування.

Командний процесор(файл COMMAND.COM) призначений для обробки команд, які вводяться користувачем.

Файлова система– це спосіб організації зберігання файлів в дисковій пам’яті.

Файл– це програми, тексти, дані або будь-яка інша інформація, що зберігається на диску та ідентифікується за допомогою унікального імені, що дозволяє відрізнити один файл від іншого.

Файли зберігаються в каталозі (directory), що дозволяє спростити пошук і доступ до інформації. Каталоги можуть включати в себе інші каталоги, які називаються підкаталогами. Вихідний каталог, до складу якого входять всі інші каталоги, називається кореневим каталогом.

Ім’я файлу складається з двох частин: безпосередньо імені та розширення між якими ставиться крапка. Перша частина – ім’я файлу – обов’язкова частина і повинна мати не більше 8 символів, а розширення – це не обов’язкова частина і має не більше 3 символів.

Найбільш поширені розширення

Розширення

Яким файлам належить

.com, .exe

Виконуючі файли, готові до виконання програми.

.bat

Командні файли.

.bak

Файли резервних копій.

.txt

Текстові файли.

.tmp

Тимчасові робочі файли.

.dat

Файли даних.

Повне ім’я файлу містить маршрут, який вказує місце розташування файлу. Маршрут – це послідовність імен каталогів або символів, розділених знаком \ (бекслеш), наприклад: A:\Student\Referat.txt.

Командний рядок– це рядок символів, що складається з імені команди або програми і параметрів, що вводяться користувачем в систему.