Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Самостийна робота студентив_TI(Крамар).doc
Скачиваний:
39
Добавлен:
09.02.2016
Размер:
1.5 Mб
Скачать

3. Інтерфейс користувача Віндовс хр.

Виндовс ХР – це операційна система з графічним інтерфейсом користувача, яка є багатозадачною та багато потоковою з повною 32 чи 64 розрядною пам’яттю адресації.

Багатозадачність – дає змогу операційній системі одночасно виконувати декілька завдань, наприклад ви можете редагувати 1 документ, інший посилати на друг, при цьому прослуховувати деякі музикальні треки. ОС контролює роботу процесора, і якщо запущене завдання потребує додаткових ресурсів, то його виконання може бути призупинене до отримання ресурсів.

Багато потоковість – це виконання кількох процесів у швидкій послідовності в межах однієї програми. Наприклад: ви працюєте в Екселі, то ви можете одночасно друкувати одні електроні таблиці і редагувати інші.

Ефективне спілкування користувача і ОС винХР реалізовується через зручний графічний інтерфейс, основою якого є вікна, значки, кнопки, ярлики та інше. Графічний інтерфейс реалізований на принципі WYSIWYG – що ви бачите те й і отримуєте. Реалізація об’єкт-орієнтованого підходу, тобто певні типи файлів прив’язуються до відповідних програм.

Розглянемо докладніше Інтерфейс.

Після завантаження ОС на екрані з’являється робочий стіл. Робочий стіл використовується для розміщення папок та документів.

Зовнішній вигляд РС залежить від настроювання Виндовс.

При першому завантажені Ос на ньому буде лише корзина.

У нижній частині робочого стола розмішена панель завдань. Перетягування мишею панель завдань можна розмістити біля будь-якої межі екрану, а також змінити розмір її. При цьому статус панелі не повинен бути встановлений на Закріпити панель задач.

На панелі задач знаходиться кнопка Пуск. Натиснувши її відкриється меню Пуск, в якому можна дістатися майже до всіх необхідних компонентів ОС.

Правіше від кнопки Пуск зазвичай розташована панель швидкого запуску ( якщо нема, то через контекстне меню), в цю панель ви можете або додати ярлики програм, папок, документів які ви часто завантажуєте, або вилучити.

У правій частині панелі завдань розташовується панель повідомлень. На ній зображається поточний час та значки резидент них програм. Також може бути виставлений індикатор мови. Для того, щоб налаштувати індикатор часу, необхідно клацнути по ньому 2 –рази і зробити певні необхідні дії у вікні, яке з’явиться.

Після того як програму запущено на вільному місті панелі завдань з’явиться кнопка програми. Це дає змогу швидко переключатися між різними вікнами програм, які запушені в ОС. Кнопки на панелі задач мають властивість групуватися, це стосується, якщо в ОС запущено декілька однакових програм ( наприклад 5 вікон ИЕ).

Настроювання панелі завдань

Крім переміщення та змін розміру, можна робити і інші настроювання. Їх здійснюють в Властивостях панелі задач і в меню Пуск. Яке можна відкрити за допомогою команди Властивості, контекстного меню.

На вкладці Панель задач проводять такі настроювання:

  • Закріпити панель задач

  • Автоматичне скриваніє панелі задач – панель задач автоматично ховається. І розкривається при підведені до того місця де вона була миші.

  • Відображення панелі завдань перед всіма іншими вікнами.

  • Групувати схожі кнопки панелі завдань

  • Відображення панелі швидкого запуску

  • Відображати годинник

  • Скривати значки, що не використовуються.

Головне меню Віндовс. – це головне меню, яке динамічно настроюється і призначене для швидкого доступу до програм, установлених на ПК, та інших ресурсів ПК.

Головне меню дає змогу виконувати більшість завдань, пов’язані з роботою ОС:

  • запускати програму

  • відкривати найпопулярніші папки користувача

  • відкривати документи з якими користувач працював останнім часом

  • проводити пошук даних

  • отримувати довідкову інформацію

  • проводити настроювання системи

  • виходити з системи, вимикати ПК.

Головне меню має два види – класичне, та ВидовсХП. Вид – ВиндовсХП – має дви половини. Ліворуч розташовані, призначені для запуску закріплених програм, а команди розташовані нижче - це програми з якими останнім часом працював користувач.

Нижче розташовано команду Всі програми.

Права частина призначена для стандартних і службових програм. ( Виполніть, Панель управліня, Принтери и факси).

У нижній частині меню, міститься команди для завершення роботи віндовс та виходу з системи. За допомогою цих команд, можна змінити користувача, вимкнути ПК, перезавантажити ПК, призупинити роботу ПК.

Настроювання головного меню: Здійснюється з діалогового вікна Настройка Меню Пуск., що викликається командою Пуск – Панель управления – Панель задач и меню Пуск – кнопка Настроить.

Використовуючи це діалогове вікно можна настроїти:

  • вигляд значків, що відображаються в меню.

  • Кількість програм в меню

  • Очистити список

  • Програми які відображаються в меню Пуск для виходу в Інтернет та електрона пошта.

Контекстне меню. Після клацання правою кнопкою миші на об’єкті з’являється контекстне меню, яке відображає доступні в цей момент команди, пов’язані з цим об’єктом.(клавіатура Шифт+10), або спеціальну клавішу на клавіатурі.

Набір команд у меню залежить від самого об’єкта який вибраний. стандартними є Відкрити, Копіювати, Вилучити, Перейменувати, Вирізати, Створити ярлик, Властивості.

Настроювання зовнішнього виду папок за допомогою меню ВИД.

Інтерфейс ОС Віндовс дає змогу налаштувати зовнішній вигляд кожної парки, за бажанням користувача. Для цього необхідно скористуватися командами меню ВИД:

  • Панель інструментів – дає можливість добавити чи прибрати певні панелі інструментів

  • строка состоянія

  • Панель обозревателя- дає додаткові можливості щодо роботи з пошуком файлів, папок

  • Впорядкувати

  • Зовнішнє зображення ярликів папок, файлів. (та бліца, ескізи, значкі, спісок, плітка)