Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Статистика-2007 методичка.doc
Скачиваний:
252
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
946.69 Кб
Скачать

3.5. Статистичні таблиці.

Статистична таблиця – це спосіб раціонального, наочного, систематизованого викладення та аналізу цифрових характеристик суспільних явищ та процесів.

Статистичні таблиці дозволяють найбільш стисло, компактно, без будь-яких словесних пояснень викласти наслідки зведеної обробки статистичних матеріалів. Це досягається тим, що об’єкти та характеризуючи їх показники розташовуються у певній системі, яка дозволяє внести їх назви у вигляді заголовків.

Статистичними таб­лицями вважають тільки ті, що містять наслідки стати­стичного аналізу соціально-економічних явищ і процесів.

Подібно до граматичного речення у статистичній таб­лиці розрізняють підмет і присудок. Підмет таб­лиці – це об’єкт вивчення, тобто це та статистична сукупність, ті об'єкти або частини їх, які характеризуються рядом числових показників. По­казники, що характеризують об’єкт вивчення, є присудком таблиці.

Статистична таблиця має ряд горизонтальних рядків і вертикальних граф. Перетин рядків і граф утворює клітини таблиці. Ліві бічні і верхні клітини призна­чені для словесних заголовків, а решта — для числових, даних.

Обов'язковими атрибутами статистичної таблиці є за­гальний і внутрішні заголовки. Загальний заголовок таб­лиці має коротко і чітко характеризувати її зміст, у ньо­му зазначають, що характеризується в таблиці, до якої території відносяться дані, на який час і в яких одиницях виміру наведені. Внутрішні заголовки таблиці розмі­щуються збоку і зверху. У бічних заголовках розкриваєть­ся зміст підмета, у верхніх — зміст присудка. Сукупність горизонтальних рядків і вертикальних граф без наведен­ня числових даних утворює макет статистичної таб­лиці:

Макет статистичної таблиці

Таблиця №

Загальний заголовок

Присудок

Підмет

Заголовки граф (верхні заголовки)

А

1

2

3

4

5

6

Бічні заголовки

Рядки таблиці

Підсумок

Графи таблиці

Підмет таблиці найчастіше розміщується з лівого боку, прису­док — з правого, але це не обов'язково.

При складанні статистичних таблиць необхідно дотри­муватись таких правил:

1) таблиця має бути по можливості невеликою за розміром; включати тільки ті дані, які необхідні для ви­вчення певного явища;

2) загальна назва, заголовки підмета і присудка ма­ють формулюватись чітко, коротко і змістовно;

    1. якщо число показників присудка велике, їх треба пронумерувати. При цьому графи, в яких наведено пере­лік об'єктів або груп, позначають великими літерами алфавіту, я графи з показниками присудка —арабськими цифрами;

5) якщо немає відомостей про розмір явища, то у від­повідній клітинці записується «Немає відомостей» або проставляються крапки (...); відсутність явища познача­ють тире (—).

6) кількісні показники у межах однієї графи повинні наводитися з однаковою точністю, тобто до 0,1, до 0,01, До 0,001;

7) якщо наведені показники мають різноманіт­ні одиниці вимірювання, їм виділяють спеціальну графу;

8) таблиці мають бути замкненими, тобто з підсумко­вими результатами; винятком є аналітичні таблиці, в яких підсумки не обов'язкові.

За побудовою підмета таблиці поділяють на три види — прості, групові І комбінаційні.

Групові таблиці відрізняються тим, що у підметі їх розміщують групи елементів сукупності за однією озна­кою. У присудку таких таблиць міститься лише один показник — кількість одиниць сукупності, що входять до кожної групи. У складніших таблицях прису­док доповнюється рядом інших показників, що характе­ризують підмет.

У підметі комбінаційних таблиць, групи за однією ознакою поділяються на підгрупи за іншими ознаками. Інколи в комбінаційних таблицях групи за однією ознакою розміщують у підметі, а за другою — у при­судку. Такий вигляд мають комбінаційні розподіли .

Проста – це таблиця підмет якої не поділяється на окремі групи, а становить перелік будь-яких об’єктів чи територіальних одиниць досліджуваної сукупності. Прості таблиці за характером матеріалу поділяються на:

  • перелікові – наприклад у підметі буде наводитись асортимент виробляємої продукції ;

  • територіальні – у підметі наводиться перелік територій ;

- хронологічні – у підметі наводиться перелік дат (роки, місяці).

У підметі простої ста­тистичної таблиці подається перелік одиниць досліджуваної сукуп­ності, наприклад, як у табл. 3.6.

Табл. 3.6.