Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Статистика-2007 методичка.doc
Скачиваний:
252
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
946.69 Кб
Скачать

2.3. Програмно-методологічні питання статистичного спостереження

В процесі підготовки до проведення статистичного спостереження ви­никає ряд питань, які необхідно вирішувати. Ці питання знаходять своє відображення в плані проведення спостереження, де вони формуються як про­грамно-методологічні і організаційні.

До програмно-методологічних, відносяться пи­тання, пов'язані з визначенням мети, об'єкта, одиниці спостереження, про­грами спостереження, облікового формуляра і інструкції та способів збиран­ня даних. Друга група питань включає питання організації спостереження, складання карт території спостереження та списків одиниць сукупності, що вивчається, під­готовки кадрів, способу розробки матеріалів спостереження і ін.

Мета спостереження — це основний очікуваний результат статистично­го дослідження. Мета статистичного спостереження в загальному ви­гляді ставиться у документі, на основі якого організовується спостереження. Таким документом може бути постанова уряду, указ Президента чи інший документ.

Відповідно до поставленої мети визначається об'єкт статистичного спо­стереження. Об'єктом статистичного спостереження називається сукуп­ність одиниць досліджуваного явища, про яке повинні бути зібрані статисти­чні дані.

Інколи для забезпечення однорідності об'єкта спостереження вдаються до цензу, під яким розуміють обмежуючу ознаку, яку повинні задовольнити всі одиниці сукупності, що досліджуються.

Поряд з визначенням об'єкта статистичного спостереження необхідно визначити і одиницю цієї сукупності, а також встановити одиницю спосте­реження.

Одиниця сукупності — це первинний елемент об'єкта статистичного спостереження, який є носієм ознак, що підлягають спостереженню.

Одиниця спостереження - це та первинна ланка, від якої повинні бути одержані необхідні статистичні дані. Інакше кажучи, одиниця сукупності це те що піддається дослідженню, а одиниця спостереження - це джерело одержання відомостей.

Програма спостереження - це перелік чітко сформульованих питань, на які необхідно одержати відповіді. Якість будь-якого спостереження залежить перш за все від того, наскільки вірно і повно складена програма.

Для забезпечення однакового тлумачення програми спостереження у формулярі, в якому вона міститься, подаються пояснення, викладені в доку­менті, котрий називається інструкцією. Формуляр може мати вигляд карточки, звітності, переписного листа і т.ін., в якому дані подаються за списком або індивіду­ально по кожній одиниці сукупності.

    1. 2.4. Помилки статистичного спостереження та заходи щодо їх усунення

Одержані в процесі статистичного спостереження дані по окремих оди­ницях повинні бути зведені і опрацьовані так, щоб отримати точну і об'єк­тивну відповідь на всі питання, передбачені метою дослідження. Якість і то­чність відповідей, що одержують на основі зведених даних, залежить від якості і повноти вихідного матеріалу. Відхи­лення або різницю між одержаними показниками і істинними величинами ознак досліджуваних явищ називають помилками статистичного спостере­ження.

Залежно від характеру, джерел та причин виникнення помилки поділяю­ться на помилки реєстрації і помилки репрезентативності (представницт­ва). Помилки реєстрації виникають внаслідок неправильного встановлення фактів у процесі спостереження або невірного їх запису. В свою чергу вони бувають випадковими і систематичними і виникають як при суцільному, так і не суцільному спостереженні.

Випадкові помилки - це, як правило, помилки реєстрації, які можуть бу­ти допущені як опитуваним, так і реєстратором в процесі заповнення блан­ків. Це, власне, описки, недостатнє знання чи ін., які зумовлені випадковими причинами.

Систематичні помилки можуть бути навмисними і ненавмисними. На­вмисні помилки (тенденційні) виникають тоді, коли опитувані чи реєстратор, знаючи дійсний стан явища, навмисно повідомляють чи записують невірні дані.

Помилки репрезентативності, які характерні лише для не суцільного спостереження, коли висновки про всю сукупність роблять на основі частини, відібраної у випадковому порядку.

Виявленню і усуненню помилок, допущених в процесі статистичного спостереження, допомагає контроль статистичних матеріалів при їх при­йманні: контроль буває арифметичний (лічильний) і логічний.

Арифметич­ний контроль - це лічильна перевірка одержаних сум і зіставлення показни­ків, які взаємопов'язані між собою і випливають один з іншого.

Логічний контроль полягає у взаємному зіставленні одержаних відпові­дей на питання програми, виходячи з їх логічного зв'язку, або їх порівняння з іншими джерелами та виявлення невідповідностей у цих відповідях.