Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Статистика-2007 методичка.doc
Скачиваний:
252
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
946.69 Кб
Скачать

6.2. Методи і способи відбору одиниць у вибіркову сукупність

Відбір одиниць із генеральної сукупності у вибіркову в залежності від умов може проводитися по-різному, як відомо з математичної статистики, всі види відбору (крім механічного) можуть бути повторними і без повторними. Механічний відбір завжди без повторний.

Повторною називається вибірка, при якій кожна раніше відібрана оди­ниця повертається у генеральну сукупність і може повторно брати участь у вибірці.

Без повторною називається вибірка, при якій кожна раніше відібрана одиниця не повертається в генеральну сукупність і в подальшій вибірці учас­ті не бере.

Повторний і без повторний методи відбору в залежності від характеру від­бору одиниць поділяються на такі три види:

  1. індивідуальний - відбір окремих одиниць сукупності;

  2. груповий (серійний) - відбір груп (серій) одиниць;

  3. комбінований - комбінація індивідуального і групового.

Різні види вибірки здійснюються різними способами відбору. Розрізня­ють такі види відбору даних для спостереження (види вибіркового спостереження):

1) простий випадковий відбір;

2) механічний відбір;

3) розшарований (типовий, районований) відбір;

4) серійний (гніздовий) відбір;

5) комбінований відбір;

6) одноступінчастий і багатоступінчастий відбір;

7) однофазний і багатофазний відбір;

8) інші види вибірок.

Власне випадковою називається вибірка, при якій відбір одиниць з ге­неральної сукупності є випадковим. Часто для цього застосовують жеребку­вання або таблицю випадкових чисел. Ця вибірка дає добрі результати за умови, коли між одиницями досліджуваної сукупності немає значних відхи­лень, тобто при однорідній сукупності.

Для жеребкування на кожну одиницю генеральної сукупності необхідно заготувати відповідну фішку; при використанні таблиць випадкових чисел усі елементи цієї сукупності мають бути пронумеровані.

Механічна вибірка - це послідовний вибір одиниць через рівні інтервали в порядку розташування їх в генеральній сукупності або в якому-небудь іншому переліку. Інтервали відбору визначаються залежно від пито­мої ваги одиниць вибіркової сукупності у генеральній (кожна п'ята, десята, сота і т.д.). Крок інтервалу обчислюється діленням обсягу сукупності N на передбачений обсяг вибірки n.

Механічний відбір здійснюють за списками або безпосередньо на місці за природнім розташуванням одиниць генеральної сукупності.

У практиці статистичної роботи найчастіше використовують розшаровану (типову або районовану) вибірку. Розшарований відбір – це спосіб формування вибірки з урахуванням структури генеральної сукупності. При типовому відборі генеральну сукупність спочатку поділяють на однорідні групи за певною ознакою, на райони, зони. Потім з кожної групи випадковим або механічним способом відбирають певну кіль­кість одиниць пропорційно питомій вазі групи в загальній сукупності.

Досить часто в практиці вибіркового спостереження застосовують серійну (гніздову) вибірку. При серійній (гніздовій) вибірці відбір одиниць проводять цілими групами (серіями, гніздами) сукупності, в межах яких обстежують всі одиниці без винятку. Серії для спостереження відбирають випадково, частіше без повторним способом, а також способом механічної вибірки.

Серія складається з одиниць, які пов’язані або територіально (райони, селища), або організаційно (фірми, акціонерні товариства).

У статистичній практиці вибіркового спостереження часто комбінують два або кілька видів вибірок. Таку вибірку називають комбінованою. Перш за все можна комбінувати суцільне і вибіркове спостереження. У даному випадку за основною програмою обстежується вся генеральна сукупність, а за додатковою - вибіркова сукупність. Наприклад, перепис всього населення про­водять за програмою, яка складається з 11 питань, а 25% з неї - по бланку з 18 питаннями (11 основних і 7 додаткових).

Можна комбінувати також серійну вибірку з власне випадковою. У цьо­му випадку спочатку розбивають генеральну сукупність на серії, відбирають потрібну кількість серій і проводять випадковий відбір одиниць з кожної се­рії.

Від того, як змінюється одиниця відбору, при послідовному проведенні ряду вибірок розрізняють одноступінчастий і багатоступінчастий відбір оди­ниць у досліджувану сукупність.

Вибірка, при якій із досліджуваної сукупності зразу відбираються оди­ниці або серії одиниць для безпосереднього обстеження, називається односгупінчастою.

Багатоступінчаста вибірка передбачає поступове вилучення із гене­ральної сукупності спочатку укрупнених груп одиниць, потім груп, менших за обсягом і так до тих пір, поки не відберуть відповідні групи або окремі одиниці, які й будуть досліджуватись. Вибірка може бути двох-, три- і більшеступінчастою. Однак потрібно уникати великого числа ступенів, детально продумуючи саму організацію вибіркового спостереження.

Якщо необхідні дані можна отримати на основі вивчення всіх первинно відібраних одиниць, застосовують однофазну вибірку, якщо ж тільки на ос­нові деякої їх частини із початково проведеної вибірки - багатофазну.

Багатофазною називається вибірка, при якій зберігається на всіх її сту­пенях одна і та ж одиниця відбору, проводиться декілька стадій, фаз вибір­кових обстежень, що відрізняються між собою широтою програми обсте­ження та обсягом вибірки. Вибірка може бути двофазна, трифазна, чотири-фазна і т.д.

Взаємопроникаючою називається вибірка, коли із однієї генеральної сукупності проводять одним і тим же способом декілька незалежних вибірок.

Взаємопроникаючі вибірки завжди проводять різні, незалежні один від одного дослідники, що дозволяє порівнювати підсумки по всіх частинах та за­безпечити взаємну перевірку їх роботи. Взаємопроникаючі вибірки дають не­залежні одна від одної оцінки значень досліджуваної сукупності, і якщо ре­зультати різних вибірок близькі між собою, то такі оцінки дуже переконливі.

Напрямлений відбір застосовують тоді, коли за відомим середнім зна­ченням ознаки в генеральній сукупності вибіркова сукупність повинна хара­ктеризувати її структуру за іншими ознаками. Напрямлений відбір передбачає проведення відбору таким чином, щоб середній розмір відібраних одиниць дорівнював середньому розміру оди­ниць всієї сукупності.

Формування вибіркової сукупності проводять шляхом заміни одиниць сукупності, які за своїми розмірами значно відхиляються від середньої, інши­ми даними, відібраними з генеральної сукупності випадковим або типовим способами. При відсутності рівності середніх генеральних і вибіркових су­купностей процес заміни повторюється до тих пір, поки не буде досягнуто рівноваги.

Особливим видом вибіркового спостереження є моменте спостережен­ня, суть якого полягає в тому, що на установлені моменти часу фіксується наяв­ність окремих елементів досліджуваного явища. Моментне спостереження застосовується для вивчення використання робочого часу робітниками або часу роботи устаткування. У кожний момент спостереження фіксують, чи перебував робітник чи верстат в роботі, якщо ні, то з яких причин. Моментне спостереження охоплює роботу всіх робітників або верстатів цеху, а тому, в цьому плані, воно є суцільним. Вибірковим його вважають через те, що воно охоплює не весь час роботи цеху, а лише визна­чені моменти часу, коли здійснюється контроль за роботою робітників чи устаткування.