Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Статистика-2007 методичка.doc
Скачиваний:
252
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
946.69 Кб
Скачать

1.2. Предмет статистичної науки.

Статистика як і інші суспільні науки вивчає найрізноманітніші явища і процеси суспільного життя. Кожна наука має свою специфіку, свій предмет вивчення, до­сліджує певні особливості суспільних явищ, суспільних відносин.

Статистика - це наука, яка вивчає розміри і кількісні співвід­ношення масових суспільно-економічних явищ і процесів у нерозрив­ному зв'язку з їх якісним змістом а також вивчає закономірності їх розвитку та існування.

З наведеного визначення предмету статистики можна виділити три основні принципові відмінності. По-перше, статистика вивчає суспільні явища.. Су­спільні явища складні, різноманітні, динамічні і мають в історичному плані незворотний характер. На їх розмір і динаміку впливають різні фактори, які криються в матеріальних умовах життя суспільства, у способі виробництва, проте і вони перебувають під впливом інших факторів.

По-друге, статистика вивчає кількісну сторону суспільних явищ. Кількісна сторона суспільних явищ – це обсяги, рівні, кількісні співвідношення і пропорції, темпи розвитку, що виражені в певних числах-показниках. Наприклад у другій світовій війні брали участь 62 країни, чисельність населення в них становила 1,7 млрд. чоловік, або обсяг виробництва продукції на підприємстві “Балтика” збільшився у 2 рази порівняно з попереднім роком (співвідношення розмірів).

За допомогою статис­тики пізнається міра масових суспільних явищ як єдність їх якісної і кількіс­ної сторін.

Кількісні характеристики суспільних явищ відрізняються у просторі і змінюються в часі. Кількість промислових підприємств і їх галузевий склад у різних містах неоднакові, змінюються їх кількість і склад в часі. Змінюється обсяг виробленої продукції і кількість перевезених вантажів.

По-третє, статистика вивчає масові суспільні явища, тобто такі, що складаються з достатньо великої сукупності, кількості одиниць чи фактів, які повторюються у просторі або впродовж часу. Для масового явища характерна участь в ньому певної множини елементів, істотні властивості яких схожі. Так, робітники схожі тим, що виконують фізичну працю, вчителі – навчають дітей, лікарі – лікують людей та ін.

Статистична методологія — це комплекс спеціальних статистичних методів і засобів дослідження, за допомогою яких статистика вивчає свій предмет.

Особливості статистичної методології:

  • точне вимірювання і кількісне описування масових суспільних явищ;

  • аналіз їх диференціації;

  • використання узагальнюючих показників для характеристики об'єктивних статистичних закономірностей.

Метод статистики ґрунтується на поєднанні аналізу і синтезу. З одного боку, статистика виділяє і окремо вивчає деякі частини явища, які відрізняються умовами і стадіями розвитку, а з іншого, за допомогою притаман­них лише їй способів узагальнює дані по всіх частинах, дає відображення явища в цілому, в усій сукупності його сторін, тенденцій і форм розвитку.

Будь-яке статистичне дослідження послідовно прохо­дить три етапи.

  1. збір первинного ста­тистичного матеріалу шляхом реєстрації фактів чи опи­тування респондентів – статистичне спостереження;

  2. зведення і групування, обчислення середніх та відносних величин;

  3. аналіз варіації, динаміки, взаємозалежностей.

Етапи об'єднуються метою дослідження. На кожному з них використовують ті методи, які спроможні дати гли­боку і всебічну характеристику явищ, що вивчаються.