Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Статистика-2007 методичка.doc
Скачиваний:
252
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
946.69 Кб
Скачать

12.5. Графіки динаміки.

Основним видом графічного зображення рядів динаміки є лінійна діаграма, або лінія як графічний образ найбільш придатна для відображення поступального процесу розвитку.

Широкі лінійні діаграми, тобто діаграми, основа яких витягнута в горизонтальному напрямі, доцільно використовувати у тому разі, коли ряд динаміки охоплює тривалий період часу і на осфі абсцис треба розмістити значне число позначок; межі варіації рівнів ряду динаміки невеликі.

Високі лінійні діаграми, основа яких витягнута у вертикальному напрямі, мають сенс тоді, коли ряд динаміки короткий, а рівні його змінюються в широких межах; необхідно провести порівняльний аналіз двох і більше рядів динаміки, рівні яких значно відрізняються між собою.

Якщо рядів динаміки більше двох, то їх потрібно привести до однієї основи, замінивши базисними темпами зростання. Якщо відповідні рівні рядів динаміки адитивно звязані, то це знайде відображення на лінійній діаграмі.

Лінійні діаграми дають змогу наочно визначити періоди часу, коли явища зростали більш чи менш інтенсивно, зменшувались або залишались незмінними.

На практиці широко використовуються лінійні діаграми для графічного зображення результатів вимірювання сезонних коливань, тобто індексів сезонності, сукупність яких утворює сезонну хвилю.

Радіальні діаграми – застосовують для зображення соціально-економічних явищ, які періодично змінюються в часі, зокрема сезонних коливань. Їх будують на основі полярної системи координат, у якої віссю абсцис є коло, а ординатами – радіуси цього кола.

Радіальні діаграми бувають:

  1. Замкнуті – відображають весь цикл зміни явища за один рік;

  2. Спіральні – грудень одного року сполучається з січнем наступного року, що дає можливість зобразити весь ряд динаміки у вигляді однієї суцільної кривої – спіралі.

При вивченні динаміки використовують також стовпчикові та стрічкові діаграми. Їх цінність в тому, що вони дають можливість відобразити зміну в часі рівнів, обсягу та розмірів явищ. Вони придатні для графічного зображення рядів динаміки з нерівними інтервалами.

Кругові та квадратні діаграми застосовують для зображення таких рядів динаміки, у яких різниця між найменшим та найбільшим рівнями ряду настільки велика, що встановити придатний масштаб для стовпчиків або стрічок дуже важко.

Список осоновної рекомендованої літератури

  1. Головач А.В. Статистика/Збірник задач. – К.: Вища школа, 1994.

  2. Головач А.В., Герасименко С.С., Єфіна А.Н., Пальян З.О., Шустиков А.А. Статистика. – К.: КНЕУ, 1998, - 468с.

  3. Головач А.В., Єфіна А.М., Козирєв О.В. Статистика. – К.: Вища школа, 1993.

  4. Єріна О.М., Пальян З.О. Теорія статистики: Практикум. – К.: Знання, 1997.

  5. Кулініч О.І. Теорія статистики: Задачник. – Кіровоград: Центр. – Укр.вид., 1995.

  6. Кулініч О.І. Теорія статистики. – К.: Вища школа., 1992.

  7. Ряузов Н.Н. Общая теория статистики. – М.: Финнансы, 1998.

  8. Спирин А.А. Общая теория статистики. М.: Финансы, 1994.

  9. Теория статистики. Учебное пособие. Под ред. Проф. Р.А. Шмойловой. – М.: Финансы и статистика, 2002.

  10. В.М. Гусаров. Учебное пособие для ВУЗов. – М.: ЮНИТИ. – ДАНА, 2002. – 463 с.