Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ВСТУП3.doc
Скачиваний:
245
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
2.79 Mб
Скачать

Рис. 1.15. Механізм з вальцьовим робочим органом:

1  Гвинт фіксування скребка; 2  корпус; 3  ведучий валок;

4  Регулювальний гвинт шибера; 5  шибер;

6  Завантажувальний бункер; 7  постачальний валок;

8  Ведений валок; 9  гвинт регулювання зазору між валками; 10  скребок; 11  хвостовик; 12  редуктор

Обертання від привода універсальної кухонної машини через хвостовик передається безпосередньо ведучому валку, а від нього через шестерні  змінному веденому і постачальному валкам.

Ведений валок  змінний. Відстань між валками регулюється гвинтом.

Розмелювальні валки обертаються з різною частотою (170 і 200 об/хв) у протилежні боки, забезпечуючи короткочасну дію на про­дукт, який піддається деформації стискування і зсуву.

Валки мають оребріння, спрямоване по гвинтовій лінії, щоб за­побігти наштовхуванню під час обертання. Оребріння роблять таким, щоб у заглибинах між ними не затримувався продукт, виступи схре­щувалися, а вістря ребра одного валка рухалося б проти вістря виступу другого, що дозволяє окрім стискування і зсуву забезпечити розрізання частинок продукту, що обробляється.

Розмелювальні механізми з конусним робочим органом

Розмелювальні механізми з конусним робочим органом (рис. 1.16) призначені для розмелювання сухарів, спецій та інших твердих харчових продуктів. Технічні характеристики механізмів наведені у табл. 1.5.

М

Рис. 1.16. Механізм з конусним робочим органом:

1  Корпус; 2  завантажувальна воронка; 3  проштовхувач; 4  накидна гайка; 5  регулювальна гайка; 6  шнек; 7  приводний вал; 8, 10  жорна; 9  вивантажу­вальний отвір

еханізм приводиться у дію від приводу універсальної кухонної машини. Виконаний він у вигляді алюмінієвого циліндричного кор­пуса із завантажувальною ворон­кою. Всередині корпуса розташо­ваний робочий орган, який скла­дається зі шнека, обертового жор­на і нерухомого жорна. Шнек і жорна закріплені на горизон­тальному приводному валу. Шнек забезпечує безперебійне надхо­дження продукту до розмелю­вальних поверхонь жорен. Жорна повернені одне до одного коніч­ними поверхнями із спіральними виступами трикутного профілю змінної висоти. Від центру до краю висота виступів зменшується, а кількість їх збільшується. Така робоча поверхня дозволяє збільши­ти ступінь подрібнення і забезпе­чити безперебійне просування подрібненого продукту. Ступінь

розмелювання залежить від зазору між розмелювальними по­верхнями. Зазор можна змінити осьовим пересуванням жорна за допомогою регулювальної гайки, яка нагвинчується на циліндричний хвостовик жорна.

У відрегульованому положенні жорна фіксуються накидною гайкою. Мінімальний зазор між розмелювальними поверхнями стано­вить 0,2 мм. Механізм приводиться у дію приводом, до якого під’єднується за допомогою хвостовика. Розвантажувальний отвір має вигляд вертикального лотка.

Машини і механізми з дисковим робочим органом для

розмелювання кави

Це найбільша група розмелювального устаткування.

Технічна характеристика машин і механізмів для розмелювання кави наведена у табл. 1.5.

Будову розглянемо на прикладі машини для розмелювання кави типу МИК (рис. 1.17).

У корпусі машини розміщений електродвигун, робочий орган у вигляді рухомого і нерухомого дисків, до яких гвинтами приєдну­ються жорна.

Електродвигун встановлений на чотирьох гумових амортизаторах. На кінці вала електродвигуна закріплено диск із обертовим жорном.

До верхнього торця корпусу робочої камери прикріплено знімну кришку з нерухомим жорном і механізмом регулювання величини зазору між жорнами (ступеня розмелювання).

Рис. 1.17. Машина для розмелювання кави:

1– електродвигун;2– корпус,3– механізм розмелювання;4– магнітний уловлювач;5– завантажувальний бункер;6– кришка;7– корпус;8– магнітний пускач;9– вібратор;10– кнопка "пуск";11– вивантажувальний отвір;12– пружинна планка;13– диск, що обертається;14– нерухомий диск;15 – амортизатори

Механізм регулювання складається з ручки, кільця, різьбової втулки з диском і фланця з різьбовим хвостовиком, до якого кріпиться нерухомий диск. При повороті ручки починає обертатися різьбова втулка, яка примушує рухатися в осьовому напрямі фланець, що призводить до зміни зазору між дисками.

У верхній частині корпусу розташований завантажувальний бункер з магнітом для вилучення із зерен кави можливих феромагнітних домішок. Зверху машина закривається кришкою.

Обертання від електродвигуна передається обертовому диску. Зерна кави із завантажувального бункера потрапляють у простір між жорнами, перетираються і лопатками обертового диска спрямовуються до вивантажувального отвору. Завдяки вібратору вивантажувальний канал здійснює коливальний рух і кава вивантажується повністю.

Для зупинки машини натискають кнопку червоного кольору магнітного пускача. Після зупинки машини віджимають пружинну планку і знімають пакет з меленою кавою.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]