Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ВСТУП3.doc
Скачиваний:
245
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
2.79 Mб
Скачать

Машини для тонкого подрібнення варених продуктів

Машини використовуються для перетирання продукту – варені овочі (буряк, зелений горошок, цвітна капуста, кабачки), крупи (у вигляді рідких каш), відварені і пропущені через м’ясорубку м’ясо, риба, печінка, вологий сир, які повинні мати однорідну масу пастоподібної консистенції і не містити частинок неперетертого продукту. Ступінь подрібнення 80% перетертої маси не повинен перевищувати 250 мкм, а інших 20% – 500 мкм.

Розглянемо будову і принцип дії машини на прикладі машини для подрібнення варених продуктів (рис. 1.18)

а

б

Рис. 1.18. Машина для дрібного подрібнення варених продуктів:

а– перетин;б– загальний вигляд:

1– ротор;2– гвинт;3– кронштейн;4– завантажувальний бункер;5– ролик;6– регулювальне кільце;7– статор;8 – корпус;9 – станина;10– панель електрокерування; 11– робочий вал;12– електродвигун;13– отвори регулювального кільця;14– заглиблення регулювального кільця

Робочим органом машини є нерухомий статор, внутрішня конічна поверхня якого має канавки, і ротор, що обертається. Ротор має форму зрізаного конуса і складається з трьох частин з канавками різного профілю (для великого, середнього, дрібного подрібнення).

Кожна частина ротора відрізняється одна від одної розмірами і кількістю циліндричних канавок. У верхній частині – 56 канавок, у середній – 80, в нижній – 120. В усіх трьох частинах ротора канавки розташовані під кутом до твірної конуса.

Верхня частина ротора виконана у вигляді диска з чотирма вертикальними лопатями, орієнтованими під кутом до напрямку обертання. Під час обертання ротора ці лопаті спрямовують продукт у зазор між статором і ротором.

Ротор встановлений на вертикально розташованому робочому валу і кріпиться до нього гвинтом. Робочий вал з’єднаний з валом двигуна, що знаходиться у нижній частині машини. Положення статора по висоті регулюється за допомогою регулювального кільця, що знаходиться у розточці корпусу. Статор може займати три різні положення, які відповідають 1, 2 і 3-му (найтоншому) ступеню под­рібнення продукту.

У першому положенні кільце спирається на три штифти, в другому – ці штифти входять у заглиблення, що розташовані на нижній поверхні регулювального кільця, завдяки чому воно опускається нижче, у третьому положенні штифти входять в отвори регулювального кільця.

Зазор між конічними поверхнями статора і ротора при верхньому положенні статора становить 0,6 мм, при нижньому – 0,2 мм.

Зверху статор притискується завантажувальним бункером. На фланці бункера розміщені два ролики, які під час повертання бункера за годинниковою стрілкою затискують його. Осі роликів закріплені на кронштейнах, з’єднаних з корпусом машини. У верхній частині машини знаходиться панель електрокерування.

У процесі подрібнення кожна порція продукту, що потрапила через завантажувальний бункер у зазор між робочими поверхнями статора і ротора, здійснює складний рух по конічній гвинтовій лінії, який можна уявити як сукупність рухів навколо вертикальної осі ротора і вздовж твірної середнього конуса. Перший з цих рухів обумовлений тертям частинок об поверхню ротора і статора, і ударами об кромки канавок.

Другий рух обумовлений відцентровою силою інерції, силою тяжіння, силою тертя об поверхні ротора і статора.

Лопатеві машини для протирання чи перетирання продукту

Ці машини застосовуються для отримання пюреподібних продуктів з варених овочів, круп’яних, м’ясних, рибних виробів, кисломолочного сиру.

Процес перетирання полягає в тому, що завантажений у робочу камеру продукт роздавлюється на плоскому ситі лопаттю, що обертається, і одночасно продавлюється через отвори сита, кромки якого додатково розрізають продукт.

Робочі органи лопатевих перетиральних машин мають однакову будову. Вони складаються з лопаті (лопатевого ротора), що обертається, і нерухомого сита (ґратки).

Технічна характеристика машин цієї групи наведена у табл. 1.6.

Викидач

відходів

Ротор з пружними пальцями

Рис. 1.19. Машина для перетирання продукту:

а– загальний вигляд;б– ротор з жорсткими лопатями;в– ротор для протирання кісточкових плодів:

1– привідний вал;2– скидач;3– вивантажувальний бункер; 4– пульт керування;5– нерухома ґратка;6 – робоча камера;7– лопатевий ротор;8 – завантажувальна воронка;9 –люк для вивантаження відходів;10– ручка з ексцентриковим затискачем;11– ємність для відходів;12– електродвигун;13– каркас;14– підставка;15– клинопасова передача;16– корпус;17– викидач відходів;18– пружні пальці;19– маточина

Машина (рис. 1.19) складається з корпусу і зварного каркаса, в середині яких знаходяться реверсивний електродвигун, клинопасова передача і привідний вал.

Завантажувальний бункер встановлюється на корпусі і кріпиться до нього двома відкидними болтами. Верхня конусна частина бункера служить завантажувальною воронкою для завантаження продукту, нижня циліндрична є робочою камерою, в якій обертається ротор. На циліндричній частині бункера розташовано люк для вивантаження відходів. Люк закривається кришкою з ексцентриковим затискачем і ручкою. Для збирання відходів передбачена ємність. На привідному валу кріпляться змінні ротори для обробки різних продуктів.

Змінні ґратки нерухомо встановлені в корпусі і утримуються від обертання робочою камерою. Регулювання зазору між нерухомою ґраткою (ситом) і ротором, що обертається, здійснюється через проміжний стакан, який надітий по висоті валу за допомогою гайки і фіксується гвинтом. На цьому ж стакані нижче ґратки закріплено скидач, який викидає перетертий продукт з корпусу у вивантажувальний бункер.

На роторі є лопаті (рис. 1.19, б), кут нахилу яких при обертанні за годинниковою стрілкою забезпечує притискування продукту, що перетирається, до сита, а при обертанні проти годинникової стрілки – просування перетертих залишків вгору по циліндричній стінці бункера до люку для викидання відходів.

Ротор для протирання кісточкових (рис. 1.19, в) плодів складається з двох частин, з’єднаних між собою гвинтом. Нижня частина – маточина з пружними пальцями здійснює перетирання. Верхня частина – викидач відходів – вільно обертається відносно маточини. Кут повороту викидача обмежується упором і вирізом на нижньому торці втулки викидача.

Залежно від продукту, що перетирається, може бути різним поєднання робочих органів: ротор лопатевий і сито з отворами 3 мм або ротор лопатевий і сито з отворами 1,5 мм.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]