Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ВСТУП3.doc
Скачиваний:
245
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
2.79 Mб
Скачать

1.4. Устаткування подрібнювальне

1.4.1. Класифікація устаткування та способів подрібнення

Для досягнення необхідного технологічного ефекту, прискорен­ня процесів теплової обробки, полегшення дозування та інших проце­сів широко використовують процеси подрібнення.

Подрібнення  процес поділу продукту на частинки під дією механічних сил без надання їм певної форми внаслідок деформації.

Енергія, що витрачається на процес подрібнення продукту при будь-яких видах подрібнення, складається з енергії: на об’ємну деформацію продукту, що подрібнюється; на створення тепла внаслі­док сил тертя робочих елементів; на створення нових поверхонь, що виникають при зменшенні розмірів шматків сировини.

Подрібнення харчової сировини здійснюється роздавлюванням, розколюванням, розламуванням, розтиранням, ударом. Ці способи характеризуються різним ступенем деформації стискування і зсуву. Як правило, подрібнення здійснюється під дією комбінації зусиль, наприклад: роздавлювання і стирання, стирання і удар.

Силове навантаження при роздавлюванні деформує продукт по всьому об’єму і, досягнувши значення напруження, що перевищує межу міцності стискування, продукт руйнується.

Під час розколювання руйнування продукту відбувається у місці найбільшої концентрації сил під дією клиноподібного робочого інструмента. Очевидно, що енергетичні затрати під час розколювання менші, ніж під час роздавлювання.

Руйнування продукту під час розламування відбувається внаслі­док дії на нього згинальних сил.

Динамічне руйнування відбувається під час удару робочого інструмента, який до контакту з продуктом мав певну задану початкову швидкість руху. Динамічне навантаження може бути сконцентрованим і розосередженим по певному об’єму.

Подрібнення характеризується ступенем подрібнення К, який визначається відношенням середніх розмірів шматка до подрібнення Дср до середніх розмірів шматків після подрібнення dср

.

За ступенем подрібнення вирізняють велике, середнє, дрібне і колоїдне подрібнення (табл.1.4).

Таблиця 1.4

Характеристика ступеня подрібнення продукту

Вид подрібнення

Середні розміри шматків, мм

до подрібнення

після подрібнення

Велике

до 300

До 100

Середнє

до 200

60–10

Дрібне

200–100

10–2

Тонке

10–2

2–0,4

Колоїдне

10–0,4

7510-3–110-3

Різні способи подрібнення широко використовуються у вироб­ництві, на підприємствах масового харчування для подрібнення горі­хів, маку, під час виготовлення панірувальних сухарів, меленої кави, пюреподібних продуктів з варених овочів, м’яса, печінки, сиру, фрук­тів, інших продуктів.На процес подрібнення харчових продуктів впливають: структура і фізико-механічні властивості продуктів; конструктивні й геометричні параметри загального інструмента і характер його руху; кінематичні й динамічні характеристики подріб­нювальних машин і точність їх настройки.

Конусні розмелювальні механізми

Роторні машини для перетирання продукту

Дискові розмелювальні машини

Лопатні машини для перетирання продукту

Вальцьові розмелювальні механізми

Рис. 1.14. Класифікація подрібнювального устаткування

Широкий асортимент продуктів, що подрібнюються, особли­вості технологічного процесу, вимоги до якості подрібненого про­дукту передбачають певну класифікацію устаткування, що використо­вується для подрібнення (рис. 1.14).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]