Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ВСТУП3.doc
Скачиваний:
245
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
2.79 Mб
Скачать

Технічні характеристики машин для виготовлення вареників і пельменів

Показники

НПА-1

МАКИ 3017

ОН-150Б

НПА-

1М-0,2

01MG

YGL-120,

-135, -180,

-240

СУБ-3М

ВПМ

Виготовлені продукти

пельмені і вареники прямокут-ної форми масою 12,5 г

пельмені прямокутної

форми

пельмені напівкруг­лої форми, чебуреки трикутної форми

пельмені напівкруг-лої форми

пельмені напівкруглої форми масою 7, 15, 20, 30 г; пиріжки масою

35, 70 г

пельмені напівкруглої форми масою 12–20 г

пельмені масою

9,5–14,5 г

вареники, пельмені

Продуктивність, кг/год

50

50

100

100

140

120–240

400–600

2200

3500

Частота обертання шнеків ролика транспортера, с-1

4,5

22

3

0,2…1,5

Потужність номінальна, кВт

0,37

2,2

2,2

0,75

1,1

1,1–1,5

4,5

1,5

Габарити, мм:

довжина

720

4430

2100

ширина

480

1270

800

висота

375

1325

1240

Маса, кг

46

205

335

80

130

130–210

1120

160

Завантажувальна секція машини виконана у вигляді тумби, у верхній частині якої розміщені два бункери: лівий – для тіста і правий – для фаршу. У лівому бункері змонтовано конусоподібний шнек із постійним кроком витків, діаметр яких поступово збільшується у напрямкі до тістопроводу, куди подається тісто. У правому бункері встановлений циліндричний шнек із постійним кроком витків. Шнек призначений для подання фаршу у приймальну камеру ротаційного насоса. Ротор насоса отримує обертальний рух від шнека за допомогою овального телескопічного з’єднання. Шнеки приводяться в обертання зірочками і ланцюговою передачею, яка у свою чергу одержує обертальний рух від електродвигуна з черв’ячним редуктором. Привідні вали шнеків оснащені кулачковими муфтами, що дозволяють автономно включати шнеки в роботу. Важелі включення муфт винесені на лицьову панель завантажувальної секції і розміщені в зручному для обслуговування місці.

Транспортер складається з рами, на якій змонтовані три барабани – натяжний, проміжний і привідний. На барабани натягнена нескінченна гумова стрічка. Над проміжним барабаном встановлено штампувальний барабан, який за допомогою важеля з ексцентриком може підніматися або опускатися на стрічку транспортера, що рухається. Поруч зі штампувальним барабаном на рамі транспортера встановлено бункер для борошна, усередині якого обертається кругла волосяна щітка. Щітка приводиться в обертання клинопасовою передачею від приводу транспортера. У дні бункера встановлена плетена сітка, яка закривається заслінкою. Через сітку під час роботи машини просипається борошно на тістову трубку, що рухається. Для розрівнювання і зняття надлишку борошна з тістової трубки використовується гумова шторка, прикріплена до бункера. На мо­мент, коли відсутнє штампування пельменів, сітка бункера перекри­вається заслінкою, внаслідок чого припиняється подача борошна.

Транспортер встановлено так, що завантажувальна секція машини розміщена у правій його частині. Це забезпечує можливість установки приводу транспортера всередині завантажувальної секції машини. Зов­нішні стінки завантажувальної секції і рами транспортера облицьовані декоративними щитками. На лицьовій панелі транспортера встановле­но маховик варіатора швидкості, пускова арматура електродвигуна приводу шнеків і електродвигуна приводу транспортера.

Рис.1.49. Пельменний автомат СУБ-3М:

1 – бункер для фаршу; 2 – бункер для тіста; 3 – завантажувальна секція; 4 – формувальна насадка; 5 – кожух; 6 – натяжний барабан; 7 – проміжний барабан; 8 – штампувальний барабан; 9 – бункер для борошна; 10 – ротаційний насос; 11 – привідний барабан; 12 – електродвигун; 13 – ніжки; 14 – редуктор; 15 – маховик варіатора швидкостей

На лицьовій панелі завантажувальної секції машини монтуються тістопровід, роторний фаршевий насос із фаршпроводом і форму­вальна насадка. Насадка приєднується до тісто- і фаршпроводів за допомогою накидних гайок і спеціальних накидних ключів, що входять до комплекту машини. Формувальна насадка (рис. 1.50) виконана так, що сплюснута трубка фаршпровода входить в овальний отвір тістопровода, водночас між ними залишається овальна щілина шириною приблизно 2 мм. Отже, тісто, обтікаючи фаршпровід, формується у трубку овального перетину, що відразу наповнюється фаршем. Далі ця трубка з фаршем потрапляє на підкладні листи і рухається разом з ними по стрічці транспортера до штампувального барабана. Переміщуючись під розпушувачем борошна, трубка посипається шаром борошна і потім надходить під штампувальний барабан.

Принцип роботи. Готове тісто і фаршева начинка завантажу­ються у бункери завантажувальної секції. Потім включається електро­двигун приводу шнеків, шнек починає обертатися і подає тісто у формувальну насадку. Після цього включається електродвигун транспортера, і за допомогою варіатора швидкості синхронізуються швидкості виходу тістової трубки з насадки і рух стрічки транспортера.

Далі включається у роботу шнек подачі фаршу (при цьому важливо домогтися синхронності подачі тіста і фаршу), відкривається заслінка на бункері розпушування борошна, і на тістову трубку з фаршем опускається штампувальний барабан. Під трубку з тіста безупинно підкладаються листи, на яких відбувається штампування пельменів. Листи з відштампованими виробами знімаються зі стрічки транспортера, викладаються на пересувний стелаж, а потім спрямо­вуються у морозильну камеру для заморожування або в гарячий цех для приготування.

Крім розглянутих моделей на ринку є й інше устаткування для виробництва пельменів. Італійська лінія складається з двох машин фірми "І.Р.Т.С." – одна розкачує тісто в рулон, інша – формує пельмені. Аналогічно працюють і універсальна тістоготувальна машина виробництва Московського радіозаводу (рулони тіста і пельмені формує один агрегат), а також прес-автомат МАКИ 3017 фірми "ТЕКО", що має пельменну приставку.

Рис. 1.50. Формувальна насадка для виготовлення трубки тіста з фаршем

Є ще один спосіб готування пельменів – виробництво "сухих" пельменів. Створена в Італії лінія для їхнього виробництва теж штампує пельмені з двох листів – рулонів тіста, що попередньо роз­гортаються. На один з них укладають порції звареного і зне­водненого фаршу. Пельмені стерилізують при 100С, охолоджують й упаковують у пакети, наповнені інертним газом (азот і вуглекислий газ). Такі пельмені не заморожують, а тому зберігають при кімнатній температурі до 30 діб. Комплект такого устаткування пропонує в Москві НІПТІ "Агропромпрогресс".

У апаратів IGL-180 іIGL-240 є деякі конструктивні відмінності у фаршевому механізмі: лопаті фаршевого насоса вставлені у ротор, розташований горизонтально (вIGL-120 іIGL-135 він розташований вертикально). Фарш віджимається вниз, а кріплення фаршевої трубки забезпечує кращу герметичність.В апараті "Панда" замість посипан­ня борошном передбачене зрошення тістового джгута водою зверху. Таке зрошення застосовують у тому випадку, якщо пельмені відразу після формування варять. Крім того, у цій моделі апарата передбачене охолодження корпусу тістонагнітача.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]