Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Gsgt- ГПСГТ-Погорілець О.м.-12гот.-підр..pdf
Скачиваний:
1549
Добавлен:
13.02.2016
Размер:
18.7 Mб
Скачать

Розділ 5

Насос НМШ-25 має корпус 1 (рис. 5.12), в розточках якого роз- міщено ведучу 4 і ведену 5 шестерні. Корпус з обох боків закрито нижньою 2 і верхньою 3 кришками. Точність збирання насоса за- безпечується фіксувальними штифтами 7.

Підшипниками ведучої шестерні є втулки, запресовані у кришці, а підшипниками веденої шестерні втулки 10, запресовані в шес- терню. Ведена шестерня обертається на осі 6, яку утримує від осьо- вих переміщень стопорне кільце 11.

Ведуча шестерня виготовлена заодно з цапфами, одна із яких довша і закінчується хвостовиком з різьбовим отвором М8.

Для установки насоса на коробку в кришці 2 насоса передбачено привалкову площину та бурт діаметром 32 мм, 5 мм завширшки. На привалковій площині є чотири наскрізних отвори діаметром 11 мм для кріплення насоса за допомогою шпильок і два отвори, один з яких всмоктувальний, а другий напірний.

Ведуча шестерня приводиться в дію через хвостовик, на якому закріплено привідну шестерню (трактор Т-150К) або зєднувальну муфту.

Принцип дії насоса аналогічний принципу дії насосів типу НШЕ, НШУ, НШК.

Насос НМШ-250 призначений для нагнітання робочої рідини в гідравлічні системи трансмісій тракторів Т-220, Т-330, Т-500. Це ре- версивний насос низького тиску. Його відмінність від НМШ-25 в тому, що в нижній кришці зроблено напірний і всмоктувальний ка- нали, де розміщені два клапани. Завдяки їм робоча рідина постійно надходить в напірну гідролінію. Один клапан перепускає робочу рідину із зони нагнітання насоса в напірну гідролінію, а другий перекриває надходження рідини із напірної лінії у всмоктувальну порожнину. При зміні напрямку обертання шестерень насоса функ- ції клапанів відповідно змінюються.

Насоси НМШ-50 і НМШ-125 за конструкцією аналогічні насосу НМШ-25, їх відмінність в тому, що вони двосекційні.

5.1.2. Шестеренні гідромотори

Всі шестеренні насоси мають подвійне призначення насоса і гідромотора. Гідромотором називають гідромашину, що перетворює енергію потоку рідини на механічну енергію обертального руху ви- хідного вала, кут обертання якого необмежений.

Випускають шестеренні гідромотори типу МНШ-32У і МНШ-46У, створені на базі насосів НШ-32У, НШ-46У, гідромотори ГМШ-32, ГМШ-50, ГМШ-67, ГМШ-100, створені на базі круглих насосів, а також гідромотори на базі нових насосів (див. табл. 5.2 і 5.3)

За принципом дії шестеренний гідромотор це оборотний насос, в який під тиском подається робоча рідина.

58

59

Рис. 5.12. Насос НМШ–25:

1 корпус насоса; 2 нижня кришка; 3 верхня кришка; 4 ведуча шестерня; 5 ведена шестерня; 6 вісь веденої шестерні; 7 штифт-фіксатор; 8 болт; 9 пружинна шайба; 10 опорна втулка веденої шестерні; 11 стопорне кільце; 12 опорна втулка ведучої шестерні

гідромашини ємніОб

Рис. 5.13. Схема роботи шестеренного гідромотора

Розділ 5

Гідромотор типу НМШ відрізняється від насоса НШУ тільки тим, що в дні його корпусу просвердлено конічний різьбовий отвір для приєднання до нього дренажного трубопроводу, призначеного для відведення робочої рідини, що просочилася, в бак гідроприводу. Трубопровід має бути опущений нижче рівня робочої рідини в баці і тиск у дренажному трубопроводі не повинен перевищувати

0,05 МПа (0,5 кгс/см2).

Зібраний гідромотор типу МНШ реверсивний і оборотний. Він може працювати як насос правого або лівого обертання та як ревер- сивний гідромотор. Щоб переналагодити гідромотор у насос, треба зняти кришку та з нагні- тального блоку вийняти вкладиш і спеціальне

ущільнення.

Будова гідромотора ГМШ така сама, як і кру- глих насосів.

Якщо насос необхідно використати в режимі гідромотора, то робочу рідину підводять з боку напірного отвору. В тако- му разі насос обертати- меться в протилежному напрямку (рис. 5.13).

Характерною особливістю шестеренних гідромоторів є відсутність кавітації і низький момент зрушування, у звязку з чим робочий ор- ган вмикають після розгону гідромотора вхолосту. Мінімальна час- тота обертання обмежена тільки механічними умовами і становить

500 об/хв.

Загальну будову гідромотору типу ГМШ-50 показано на рис. 5.14, а технічні характеристики шестеренних гідромоторів наведено в дод. 17.

Модернізовані гідромотори. Вище було зазначено, що для всіх типів шестеренних гідромоторів характерний утруднений запуск під навантаженням. Це повязано із специфічним характером розподілу тиску рідини в радіальному і осьовому напрямках. Таке явище ще більше посилюється у звязку із зношенням поверхонь, що контакту- ють (втулка торець шестерні, втулка цапфи вала). Останнє при- зводить до відмови при запуску гідромотора. Запуск такого гідромо- тора потребує додаткового поштовху виконавчому органу. Тому ще роботоздатні гідромотори часто відправляють на ремонт.

Для поліпшення пускових характеристик запропоновано при- стрій, який успішно випробуваний на гідромоторі МНШ-46У (рис.

60

Обємні гідромашини

Рис. 5.14. Гідромотор типу ГМШ-50:

1 корпус; 2 шестерня з ви-

Рис. 5.15. Шестеренний гідромотор

хідним валом; 3 ведена шес-

терня; 4 кришка; 5 підши-

з пристроєм для поліпшення

пникова обойма; 6 центрува-

його запуску:

льна втулка; 7 платик; 8

а схема гідромотора; б креслення при-

манжета; 9 — опорне кільце;

строю для гідромотора МНШ–46У; 1 кор-

10 стопорне

кільце;

11

ущільнювальне

кільце;

12

пус; 2 і 3 шестерні; 4 втулка; 5 ущіль-

опорна пластина; 13 — манжета

нювальний конус; А, Б, В робочі поверхні

пристрою, Г вхідний отвір

радіального ущільнення; 14

підтискна обойма

 

 

 

5.15). У момент запуску потік рідини спрямовується поверхнею В по дотичних до початкових кіл шестерень, завдяки чому ефективно використовується динамічна дія потоку рідини і додатково збільшу- ється момент зрушування в 1,3 – 1,5 раза.

Другою модернізацією шестеренних гідромоторів, що поліпшує пускові характеристики і усуває задири на торцях втулок, є вико- нання зубів шестерень у вигляді зрізаного конуса. Внаслідок зявляється кільцевий зазор b (рис. 5.16), який сприяє утворенню оливової плівки. Експериментальні дослідження роботи насосів

61

Розділ 5

Рис. 5.16. Модернізований гідромотор типу НШУ:

1 і 4 втулки; 2 корпус; 3 шестерня; b кільцевий зазор

НШ-32У, НШ-46У, НШ-50 в режимі гідромоторів показали, що оптима- льне значення зазору має бути в межах 0,04 – 0,08 мм.

В реверсивних гідроприводах до- цільно використовувати модернізо- вані гідромотори типу МНШ.

Модернізований гідромотор має дві шестерні 2 (рис. 5.17) зовнішньо- го зачеплення, рухомі 1 і нерухомі 3 втулки, встановлені в корпусі 4. У втулках вифрезерувані кармани 5, що сполучені каналами 6 з порож- ниною підтискання А, від якої напі- рна і зливна порожнини гідромото- ра відокремлені зворотними клапа- нами 7 і 8.

Зворотний клапан складається із стрижня 12 з радіальними 11 і осьо- вими 10 отворами, а також кільця із оливостійкої гуми.

Працює гідромотор так. При по- дачі рідини у ліву порожнину вона надходить крізь зворотний клапан 7

упорожнину А. Зворотний клапан 8

вцей час буде закритий під дією тиску рідини в порожнині А. Вна- слідок цього гідромотор герметизується і зявляється можливість отримати необхідний зрушувальний момент на валу гідромотора. Якщо рідину під тиском спрямувати у праву порожнину, відкрива- ється зворотний клапан 8, а клапан 7 закривається. Обертання вала буде у зворотному напрямку.

Отже, серійні шестеренні гідромотори бажано застосовувати у гі- дроприводах, що мають порівняно високу частоту обертання (не ме- нше 500 об/хв) і невелике навантаження при запуску. Більш високі пускові і навантажувальні моменти при менших частотах обертан- ня можливі при використанні модернізованих гідромоторів.

Основні параметри шестеренних гідромоторів. Робочий Vр гідромотора визначають так само, як і робочий обєм насоса. Що-

до інших параметрів, то вони аналогічні насосам, але мають деякі відмінності.

Витрата гідромотора (дійсна)

Q =

Vpn

.

(5.10)

η

 

 

 

 

V

 

 

62

Обємні гідромашини

Рис. 5.17. Модернізований гідромотор типу МНШ:

1 рухома втулка; 2 — шестерня; 3 нерухома втулка; 4 корпус; 5 кар- ман; 6 канал; 7 і 8 зворотні клапани; 9 гумове кільце; 10 — осьовий канал; 11 радіальний канал; 12 стрижень; А порожнина підтискання

Витрата гідромотора (теоретична)

 

 

 

Qт =Vpn .

 

 

(5.11)

Потужність (кВт), що споживається гідромотором,

 

N =

QP

,

 

(5.12)

61,2η

 

 

 

гм

 

 

 

де Q, л/хв; Р = 0,9Рном, МПа; Рном номінальний тиск; ηгм гід-

ромеханічний ККД гідромотора.

 

 

 

Потужність гідромотора (корисна)

 

 

(5.13)

Nк = Nη,

 

 

де η = ηV ηгм загальний ККД гідромотора.

 

Крутний момент (Нм), що створює гідромотор (дійсний)

 

M =

VpΡηгм

,

(5.14)

 

 

 

2π

 

 

 

де Vр, см3; Р, МПа.

63

Розділ 5

Характеристика гідромотора це залежність частоти обертання вала від витрати при постійному перепаді тиску. На рис. 5.18 показа- но сімейство характеристик при різ- них перепадах тисків ∆Р. Кожна ха- рактеристика це практично пря- ма лінію. При ∆Р = 0 гідромотор працює в режимі холостого ходу (тиск на виході дорівнює нулю) і ха-

рактеристика проходить через поча-

Рис. 5.18. Характеристика ток координат.

гідромотора

П р и к л а д 5.4. Гідромотор має крутний момент М = 100 Нм при частоті обертання його вала n = 2000 об/хв. Визначити витрату, тиск і потужність пото-

ку рідини на вході у гідромотор, якщо його робочий обєм Vр = 50 см3, гідромеха- нічний ККД ηгм = 0,96, обємний ККД ηV = 0,95, а тиск рідини на зливі

Р2 = 150 кПа.

Розв язок. Перепад тиску ∆Р в гідромоторі знаходимо за залежністю

(5.14)

Ρ =

2πМ

=

2 3,14 100

=13,1 МПа.

V

η

50 0,96

 

p

гм

 

 

 

Тиск на вході в гідромотор визначимо за залежністю

Р1 = Р + Р2 = 13,1 + 0,15 = 13,25 МПа Витрату рідини через гідромотор знаходимо за залежністю (5.10)

Q =

Qт

=

Vpn

=

50

2000

=1754 см

3

/c =1,754 л/с.

η

 

η

0,95 60

 

 

 

 

 

 

 

 

 

V

 

 

V

 

 

 

 

 

 

Потужність потоку рідини на вході у гідромотор

N = P1Q = 13,25 · 106 · 1,754 · 10–3 = 23 240 Вт = 23,24 кВт.

Приклад 5.5. Визначити загальний ККД гідромотора, якщо тиск рідини на вході Р1 = 15 МПа, витрата Q = 1,5 л/с, частота обертання вала n = 14 с–1,

крутний момент 150 Нм тиск на зливі Р2 = 0,05 МПа, робочий обєм гідромотора

Vр = 100 см3.

Розв язок. Перепад тиску в гідромоторі знаходимо за залежністю

Р = Р1 Р2 = 15 – 0,05 = 14,95 МПа.

Гідромеханічний ККД знайдено із залежності (5.14)

η

=

2πМ

=

2 3,14

150

= 0,63.

 

14,95 100

106 106

гм

 

ΡVp

 

Обємний ККД гідромотора знайдемо із відношення теоретичної подачі до дійсної

64

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]