Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Gsgt- ГПСГТ-Погорілець О.м.-12гот.-підр..pdf
Скачиваний:
1549
Добавлен:
13.02.2016
Размер:
18.7 Mб
Скачать

Обємні гідромашини

Технічні характеристики аксіально-кулькових насосів-дозаторів наведено в табл. 5.9.

5.9. Технічні характеристики аксіально-кулькових насосів-дозаторів

Показник

НД-80

НД-80К

Робочий обєм, см3

80

80

Витрата робочої рідини, л/хв

50

20

номінальна

максимальна

63

25

мінімальна

8

8

Тиск, МПа

16

16

на вході номінальний

на виході максимальний

16

16

мінімальний (коли насос підживлення не

0,02 – 0,05

0,02 – 0,05

працює)

Максимальний момент керування на поворот-

 

 

ному валу, Нм

5

5

коли працює насос підживлення

коли не працює насос підживлення

100

100

Маса, кг

8,6

9,3

5.2.2. Радіально-поршневі гідромашини

Радіально-поршневою гідромашиною називають гідромашину, в котрій робочі камери утворені робочими поверхнями поршнів і ци- ліндрів, а осі поршнів розміщені перпендикулярно до осі блока ци- ліндрів або мають з нею кут більший ніж 45°.

Радіально-поршневі гідромашини можуть працювати як в режи- мі насоса, так і в режимі гідромотора.

Конструктивну схему радіально-поршневого насоса однохо-

дової дії показано на рис. 5.31. Статор 1 розміщений ексцентрично ротора 2 (В ексцентриситет). В циліндрах, радіально розміщених

вроторі, знаходяться поршні 3. Вони спираються сферично голо- вкою на опорну поверхню статора. Осі циліндрів розміщені в одній площині і перетинаються в одній точці. Розподіл робочої рідини відбувається нерухомим цапфенним розподільником 4 в якому є всмоктувальна А і напірна Б порожнини, а також перемички Г, Д. Вал 5 жорстко зєднано з ротором.

Принцип дії. При обертанні ротора, наприклад за стрілкою годинника, поршні здійснюють складний рух. Вони обертаються ра- зом з ротором і рухаються зворотно-поступально в своїх циліндрах так, що постійно контактують з напрямною статора. Поршні прити- скаються до статора відцентровими силами, тиском рідини (при на- явності підживлювального насоса) або пружинами. В робочих каме- рах, розміщених вище горизонтальної лінії, поршні переміщуються

внапрямку від цапфенного розподільника. Робочі камери сполучені

81

Розділ 5

Рис. 5.31. Радіально-поршневий насос одноходової дії:

а конструктивна схема; б умовне позначення насоса реверсивного регу- льованого; в напівконструктивне позначення насоса; 1 статор; 2 ротор; 3 поршень; 4 розподільник; 5 вал; А і Б всмоктувальна і напірна по- рожнини; е ексцентриситет; Г, Д перемички; Н насос; НР насос раді- ально-поршневий

із всмоктувальною порожниною А. Оскільки обєм робочих камер збільшується, то робоча рідина заповнює їх обєми. Так відбувається процес всмоктування. На ділянці перемички Г, Д розподільника поршні не здійснюють поступального руху. Тому обєм робочих ка- мер не змінюється. Робочі камери, розміщені нижче горизонтальної лінії, сполучені з напірною порожниною Б. Поршні в цих камерах переміщуються в напрямку до цапфенного розподільника і витіс- няють робочу рідину із камер в напірну лінію. Так проходить процес нагнітання.

Радіально-поршневі гідромотори поділяють за числом робо-

чих ходів за один оберт вихідного вала одноходові (рис. 5.32, в, г) і багатоходові (рис. 5.32, а, б), за відносним розміщенням профільо- ваної напрямної із зовнішньою (рис. 5.32, а, в) і внутрішньою

(рис. 5. 32, б, г).

При зовнішньому розміщенні така напрямна має форму кільця, при внутрішньому ексцентрика, що звязані з валом гідромотора.

В гідромоторах багатоходової дії зусилля від поршнів на напря- мну передається за допомогою котків 4, а в гідромоторах одноходової дії для цього використовують опорні башмаки ковзання, що звязані з поршнем за допомогою шатунів (рис. 5.32, г), або кривошипно- кулісні механізми.

82

Обємні гідромашини

Рис. 5.32. Схеми радіально-поршневих гідромоторів:

а і б багатоходових; в і г одноходових; 1 блок циліндрів; 2 поршень; 3 напрямна; 4 каток; 5 розподільник

Робоча рідина в гідромоторах розподіляється спрямівним розпо- дільником 5 через систему осьових і радіальних каналів.

Характер руху поршнів визначає профіль напрямної. Сила тиску рідини на поршень завжди направлена уздовж його осі.

Сила напрямного тиску до профілю напрямної в будь-якій точці, крім «мертвих», утворює з віссю поршня відємний від нуля кут. Внаслідок при взаємодії поршня з напрямною виникає тангенціа- льна сила, котра і визначає обертальний момент, що формується на кожному з поршнів.

Радіально-поршневі гідромотори багатоходової дії мають обєм до 65103 см3/об і розвивають момент 30103 Нм.

Робоча рідина розподіляється індивідуальними або груповими розподільниками. Всі розподільники поділяють: за формою поверх-

83

Розділ 5

ні на плоскі, циліндричні і сферичні; за способом переміщення на розподільники з обертальним, коливальним, зворотно- обертальним і скануючим (планетарним) рухом.

На рис. 5.33 показано деякі види розподільних пристроїв.

Рис. 5.33. Схеми розподільних пристроїв радіально-поршневих гідромоторів

а, б цапфенні; в плоский; г зі складеним золотником; 1 рухомий елемент; 2 нерухомий елемент

Врозподільнику (див. рис. 5.33, а) рухомим елементом 1 є цапфа. На цапфі два серпоподібних канали, що лежать в одній площині і сполучені відповідно з подачею і зливом. В корпусі є канали, що сполучають розподільну поверхню з робочими камерами гідромото- ра.

Вцапфенному розподільнику (див. рис. 5.33, б) рухомий елемент 1 здійснює не обертальний, а коливальний рух відносно нерухомого елемента 2 (втулки).

Плоский розподільник (див. рис. 5.33, в) застосовують у гідрома- шинах з нерухомими робочими камерами. Він складається з плос- кого золотника кільцевої форми, що встановлений на ексцентрико- вій шийці привідного вала між двома нерухомими торцевими пове- рхнями і здійснює скануючий рух.

Врозподільнику (див. рис. 5.33, г) плоский золотник суміщений з пристроєм для компенсації зазору. Золотник обертається відносно нерухомого корпусу.

На рис. 5.34 показано високомоментний радіально-поршневий гідромотор шестиходової дії.

Робочі камери А гідромотора утворені робочими поверхнями ци- ліндрів блока і поршнів. Кожна камера за допомогою каналів і отворів блока та торцевого розподільного диска зєднана зі штуце- рами 1 або 12. Торцевий розподільний диск 5 притиснутий до торця блока циліндрів 10 через шайбу пружиною втулки 3. В цьому диску встановлено по три втулки 3 і 4, що сполучають канали диска з ка- налами кришки 2.

84

Рис. 5.34. Високомоментний радіально-поршневий гідромотор:

1, 12 штуцери; 2 — кришка; 3, 4 втулки; 5 розподільний диск; 6 передня кришка; 7 корпус; 8 поршень; 9 задня кришка; 10 блок циліндрів; 11 манжети; А робоча камера

85

гідромашини ємніОб

Розділ 5

При роботі кожний з одинадцяти поршнів здійснює за один оберт вала у заданій послідовності шість подвійних ходів, під час яких в робочих камерах відбувається нагнітання, а потім витіснення. При підведенні робочої рідини під тиском через штуцер 12 і втулку 4 рі- дина надходить до розподільного диска 5 і далі через торцеві отвори потрапляє в ті робочі камери, поршневі групи яких в цей момент розміщені на робочих ділянках копіра корпусу 7. В цих камерах відбувається процес нагнітання, поршні переміщуються в цилінд- рах і через вісь з силою F тиснуть на копір корпусу.

В точці контакту силу F можна розкласти на силу нормального тиску N, направлену по нормалі до опорної поверхні, і силу танген- ціальну Т, котра створює крутний момент, що обертає блок цилінд- рів і вал гідромотора.

При обертанні блока циліндрів в інших камерах відбувається ви- тіснення рідини. В цей момент їх підшипники кочення поршневих груп розміщені на холостих ділянках копіра.

Таку саму конструкцію мають і радіально-поршневі насоси. Їх по- діляють на реверсивні і нереверсивні, регульовані і нерегульовані. В гідроприводах верстатів застосовують такі марки: НРР, НРРШ на- соси з ручним керуванням, нереверсивні (НРРШ мають вмонтова- ний шестеренний насос); НРС і 2НРС насоси із стежним керу- ванням (НРС нереверсивний, 2НРС реверсивний); НРМ і НР4М насоси з електрогідравлічним керуванням на дві і чотири подачі, реверсивні; НРД насоси з керуванням за тиском, неревер- сивні. Цифри після букв, наприклад 450/100, вказують: 450 — робо- чий обєм, см3; 100 — номінальний тиск, кгс/см2.

Технічні характеристики радіально-поршневих гідромашин на- ведено в табл. 5.10.

5.10. Технічні характеристики радіально-поршневих гідромашин

 

Насоси

Гідромотори

Показник

125-НРРА

360/100-НРМ

1100-МР

21.50

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Робочий обєм, см3

125

360

1126

2360

Номінальний тиск, МПа

20

10

21

12,5

Потужність, кВт

45

68

3380

4350

Номінальний крутний момент, Нм

Частота обертання, с–1

16

16

3,3

1,7

номінальна

максимальна

9,3

П р и м і т к а. Обємний ККД гідромашини становить 0,85 – 0,9; загальний

0,77 – 0,85.

86

Обємні гідромашини

Матеріали основних деталей радіально-поршневих гід-

ромашин вибирають з урахуванням режимів роботи і умов експлу- атації, а також залежно від конструкції.

Для підвищення антифрикційних властивостей розподільного диска і блока циліндрів відповідно застосовують бронзи БрОСН10-2-3, БрОФ10-1 і сталь 20Х з цементацією робочої поверхні на глибину 0,7 – 0,9 мм і гартуванням до твердості НRС 58…62. Поршні виготовляють із сталей 20Х або ШХ15 з твердістю після те- рмічної обробки НRС 58…62, а для сталі 40Х з найбільшою можли- вою твердістю. Статор виготовляють із чавуну С412-40 або сталі.

Основні параметри. Робочий обєм радіально-поршневої гідромашини одноходової дії

Vр = SпhzK,

(5.19)

де Sп площа поршня; h повний хід поршня; h = 2e; е ексцен-

триситет; z кількість поршнів; K кількість рядів поршнів. Робочий обєм радіально-поршневої гідромашини багатоходової

дії

Vр = Sпh1zKm,

(5.20)

де h1 хід поршня за один цикл; m кількість циклів.

Оскільки ексцентриситет е спричинює хід поршня h = 2е, то змі- ною е регулюють робочий обєм гідромашини. При можливості змі- щення статора в обидва боки від ротора зявляється можливість ре- версування потоку робочої рідини.

Діаметр поршня визначається умовою забезпечення робочого обєму із виразу (5.20)

d = 3

4Vр

,

(5.21)

πzhKm

п

 

 

де h хід поршня, h = h/dп = 0,65...1,00.

Довжина поршня l = 2(e +dп). Мінімальна глибина занурення поршня в роторі L1 = (1,5...2,0)dп. Діаметр ротора Dp =12,5dп, внут- рішній діаметр опорної поверхні статора Dc = Dp +2e. Діаметр цап- фенного розподільника Dц.р = (4,5...5,0)dп.

Всі інші параметри радіально-поршневих гідромашин визнача- ють так само, як і для аксіально-поршневих гідромашин.

Основою кінематичного розрахунку радіально-поршневої гідро- машини є схема механізму куліси, що обертається (рис. 5.35). Меха- нізм має нерухомий кривошип O1O2, шатун O2A і напрямний ци-

87

Розділ 5

ліндр з повзуном. Точка O1 відпо- відає осі вала, точка О2 осі опо- рної поверхні статора (О1О2 = е).

При обертанні напрямного цилі- ндра навколо точки О1 повзун

здійснює обертальний рух навко- ло точки О1 і зворотно-оберталь-

ний в циліндрі.

Положення повзуна визнача-

ється кутом повороту γ і змінним

Рис. 5.35. Схема куліси, що обер- радіусом ρ

тається

ρ = Rcosβ+ ecos(180o − γ)

або при cosβ =1

ρ = R ecosγ.

Переміщення повзуна становитиме x = e(1 cosγ), а повний хід

x = 2e.

Відносна швидкість повзуна

Uп = dxdt = esinγddtγ = eωsinγ,

де ω кутова швидкість напрямного циліндра.

Миттєва витрата (подача) рідини визначається як добуток площі повзуна на відносну швидкість, тобто

πd2

Qм = 4п eωsinγ.

Із залежності випливає, що радіально-поршнева гідромашина створює нерівномірну подачу (витрату) робочої рідини. Як свідчать дослідження, амплітуда коливань подачі зменшується зі збільшен- ням кількості поршнів, причому більше при парній кількості порш- нів, ніж при непарній.

В процесі роботи радіально-поршневого гідромотора на кожний поршень діє сила тиску рідини

πd2

F = P 4п

і сила інерції

Fін = mω2ρ.

88

Обємні гідромашини

Силу F можна розкласти на радіальну N = F /cosβ і тангенціа- льну T = tgβ сили.

Тангенціальна сила і створює крутний момент на валу ротора гі- дромотора.

Повний крутний момент для гідромотора дорівнює сумі момен- тів, що створює тангенціальна сила на кожному із поршнів.

П р и к л а д 5.10. Визначити основні параметри дворядного K = 2 радіаль- но-поршневого насоса, якщо його подача Q = 4 л/с, номінальний тиск Р = 10 МПа, частота обертання вала n = 980 об/хв, кількість поршнів в ряду z = 9, кількість циклів m = 1, обємний ККД ηV = 0,98, загальний ККД η = 0,92.

Розв язок. Теоретична подача насоса

 

 

Qт =

 

Q

=

4,0

= 4,04 л/с.

 

 

 

 

η

0,98

 

 

 

 

 

 

 

 

V

 

 

 

 

 

Робочий обєм насоса

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

V

 

=

Qт

=

4,04 60 103

3

.

p

n

 

 

980

= 250 cм

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Прийнявши, що співвідношення ходу поршня до його діаметра h/dп = 0,65, знаходимо діаметр поршня

d = 3

4Vp

= 3

 

4 250

 

= 3,02 см.

п

πzhKm

 

3,14 9 0,65 2 1

 

Приймаємо dп = 30 мм.

Хід поршня визначимо за залежністю

h =

 

4Vp

 

=

4

250

=1,97 см.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

πd2zKm

3,14 32 9 2 1

 

 

Ексцентриситет

п

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

e = h =

1,97

= 0,985 см = 9,85 мм.

 

 

Довжина поршня

2

2

 

 

 

 

 

l = 2(e +dп) = 2(9,85 +30) =79,7 мм.

Діаметр

ротора

Dр =12,5dп =12,5 30 = 375 мм.

 

 

Діаметр

цапфенного

розподільника

Dц.р = 5dп =5 30 =150 мм.

Внутрішній

діаметр опорної

поверхні

статора

Dc = Dp +2e = 375 +2 9,85 = 395 мм.

 

 

 

 

 

Корисна потужність насоса

 

 

 

 

 

 

 

Nк = PQ =10 4 = 40 кВт.

Потужність, що споживається насосом від електродвигуна,

N = Nк/η = 40/0,92 = 43,5 кВт.

Приклад 5.11. Визначити витрату рідини Q і тиск Р1 на вході в радіаль-

но-поршневий гідромотор, при яких крутний момент на його валу дорівнювати- ме М = 1,5 кНм, а частота обертання вала п = 120 об/хв, якщо тиск на виході

89

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]