Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Gsgt- ГПСГТ-Погорілець О.м.-12гот.-підр..pdf
Скачиваний:
1549
Добавлен:
13.02.2016
Размер:
18.7 Mб
Скачать

Розділ 9

В табл. 9.1 наведено обмотки електромагнітів розподільників, що вмикаються для виконання певної функції, зазначеної у графі «Ви- конувана функція» тим чи іншим виконуючим органом. Наприклад, функція піднімання жатної частини потребує максимальної подачі оливи в режимі 16 МПа. Тому потрібно ввімкнути обмотки УА15 і УА25, що забезпечують подачу оливи за високого тиску в циліндри жатної частини Ц2 і Ц3.

Принципову схему блока гідроапаратури А2 основного гідропри- воду наведено на рис. 9.16.

Гідропривід керування положенням робочих органів та елементів механізмів (основний) зернозбирального комбай-

на КЗС-1580 «Лан» відрізняється від основного гідроприводу ком- байна КЗС-9-1 відсутністю гідроприводів вентилятора очистки, ре- верса жатної частини, та варіатора мотовила. Проте передбачено гідропривід копіювання нерівностей поля жатної частини як у по- здовжньому напрямку, так і поперечному.

Характерна для основного гідроприводу комбайна «Лан» наяв- ність двох секцій шестеренних насосів з робочими обємами 4 см3 і 8 см3 відповідно з номінальним тиском 2,5 МПа і 16 МПа. Ці секції та ще одна секція (робочий обєм 5 см3) шестеренного насоса для гідро- приводу рульового керування приводяться в рух від вала аксіально- плунжерного насоса гідроприводу ведучих коліс. Тобто частота обер- тання всіх пяти насосів (у тім числі підживлювальний насос) однако- ва і працюють вони синхронно з колінчастим валом дизеля.

9.4. Гідроприводи активних виконуючих органів

Забезпечують передачу енергії до робочих чи транспортувальних органів сільськогосподарської машини, необхідну для виконання безперервного або циклічно повторюваного процесу. За видом руху виконуючого механізму привід таких органів може бути оберталь- ним (привід розкидального диска, транспортерів тощо), зворотно- поступальним (привід ковша грейферного навантажувача, кидача паків тощо) або поворотним (привід ножів проріджувача цукрових буряків ПСА-2,7).

Гідропривід розкидача мінеральних добрив КСА-3 призна-

чений для приводу розкидального відцентрового диска і керування гідроциліндром вмикання приводу транспортера, що подає добрива на диск. Розкидач начіпний, змонтований на автомобілі ЗИЛ-ММЗ- 555.

При вмиканні розподільника автомобіля робоча рідина від насо- са по напірній лінії 5 (рис. 9.17) надходить до гідромотора 3, гідро- циліндра 2 і до запірного клапана 4. При цьому диск починає обер-

232

Обємні гідроприводи

татися, вмикається в роботу конвеєр і зливна лінія від гідромотора та гідроцилінд- ра сполучається з баком ав- томобіля.

При вимиканні подачі

 

рідини від насоса золотник

 

клапана 4 під дією пружини

 

займе вихідне положення, а

 

гідромотор під дією інер-

 

ційних сил диска нагніта-

 

тиме оливу у штокову поро-

 

жнину гідроциліндра, ви-

 

микаючи цим самим привід

Рис. 9.17. Принципова схема гідропри-

транспортера.

воду розкидача мінеральних добрив

Гідропривід основний

КСА-3:

самохідних картоплезби-

1 і 5 — гідропроводи (гідролінії); 2 гідро-

ральних комбайнів типу

циліндр вмикання приводу транспортера;

3 гідромотор приводу розкидального

КСК-4 складається із гідро-

диска; 4 запірний клапан; 6 гідросис-

приводу активного викону-

тема автомобіля

ючого органу (гідроприводу

 

вивантажувального транспортера) та керування положенням робо- чих органів і елементів механізмів: піднімання і опускання при- ймальної частини похилої секції вивантажувального транспортера, керування верхньою секцією цього транспортера, керування зчеп- ленням дизеля.

Бак 5 (рис. 9.18) — спільний для обох гідроприводів (основного і рульового керування). В баку розміщено два фільтри 7 і 8 із запобіж- ними клапанами. Фільтрувальні елементи фільтрів паперові, першу заміну яких здійснюють після 60 год роботи від початку екс- плуатації.

Насос 6 шестеренний НШ-32У розміщений на стальному каркасі і приводиться в рух від колінчастого вала дизеля клинопасовою пе- редачею (як і насос НШ-10Е гідроприводу рульового керування).

Для приводу вивантажувального конвеєра встановлено планетар- ний гідромотор 11 марки МГП-125. Крутний момент з вала гідромото- ра на ведучий вал конвеєра передається через ланцюгову передачу.

Гідропривід має пять поршневих гідроциліндрів двобічної дії. Керування гідроциліндрами здійснюється пятисекційним золотни- ковим розподільником 10 типу ГА-34000, який уніфікований з роз- подільниками машини КС-6Б.

Запобіжний клапан 9 непрямої дії типу ГА-33000 відрегульовано на тиск спрацювання 9 МПа (уніфікований з клапанами машин КПС-5Г, МКК-6, КС-6Б).

233

Розділ 9

Рис. 9.18. Принципова схема основного гідроприводу самохідних картоплезбиральних машин типу КСК:

1 гідроциліндр керування приймальною частиною; 2 гідроциліндр керу- вання похилою секцією вивантажувального конвеєра; 3 гідроциліндри керу- вання верхньою секцією вивантажувального конвеєра; 4 гідроциліндр зчеп- лення дизеля; 5 бак; 6 насос; 7 і 8 фільтри із запобіжними клапанами; 9 запобіжний клапан гідроприводу; 10 розподільник; 11 гідромотор

У картоплезбиральному комбайні КПК-2 для приводу вивантажу- вального конвеєра також використовується планетарний гідромотор.

Гідропривід вивантажувальних транспортерів кукурудзо-

збирального комбайна КСКУ-6 призначений для приводу промі- жного та вивантажувального транспортерів від одного гідромотора.

Шестеренний насос 2 (рис. 9.19), що приводиться клинопасовою передачею від вала приводу жатки, подає потік оливи до гідромотора 5, який пере- творює гідравлічну енергію потоку оливи на механічну і через ланцюгову передачу приводить в дію конвеєри.

Гідропривід від перевантаження захи- щає запобіжний клапан непрямої дії 4, відрегульований на тиск спрацювання

10 МПа.

Рис. 9.19. Принципова схема гідроприводу вивантажувальних транспортерів кукуру- дзозбирального комбайна КСКУ-6:

1 бак; 2 шестеренний насос НШ-32-2; 3 фільтр із запобіжним клапаном; 4 запобіжний клапан непрямої дії типу ГА-34000Г; 5 гідромо- тор ПМС-125 планетарного типу

234

Обємні гідроприводи

Очищається олива фільтром 3, вмонтованим у горловину бака 1. Коли фільтр засмічується, олива перепускається запобіжним кла- паном, відрегульованим на тиск 0,3 МПа, в бак без очищення.

Гідропривід причіпного кукурудзозбирального комбайна ККП-3 «Херсонець складається із гідроприводу активного ви- конуючого органа (приводу лебідки буксирного пристрою) та гідро- приводів керування положенням робочих органів і елементів меха- нізмів: піднімання і опускання комбайна в робоче і транспортне по- ложення, переведення дефлектора труби подрібнювача в робоче і транспортне положення і розфіксування зчіпки візка качанів.

Гідропривід виконуючих органів комбайна здійснюється від гід- росистеми трактора Т-150К. Функціональний звязок між гідроприс- троями гідроприводу показано на рис. 9.20.

Лебідка буксирного пристрою приводиться в дію гідромотором планетарного типу. Керування гідромотором здійснюється робочою секцією 4 розподільника 3 комбайна, яка підєднана через клапан витрати 1 та розривну гідромуфту 16 до золотника І розподільника 17 трактора.

Клапан 1 обмежує витрату (25 л/хв) і максимальний тиск оливи (8 МПа), що надходить до розподільника комбайна.

У зливному трубопроводі гідромотора вмонтовано зворотний клапан 10, який запобігає зворотному руху потоку оливи у гідромо-

Рис. 9.20. Принципова схема гідроприводу причіпного кукурудзозбира- льного комбайна ККП-3 «Херсонець 9»:

1 клапан витрати; 2 запобіжний клапан; 3 розподільник комбайна; 4, 5 робочі секції розподільника комбайна; 6 гідроциліндр дефлектора труби подрі- бнювача; 7 планетарний гідромотор; 8 гідроциліндр піднімання і опускання комбайна; 9 сповільнювальний клапан; 10 зворотний клапан; 11 дросель; 12 гідроциліндр розфіксації зчіпки візка; 13 – 16 розривні гідромуфти; 17 розподільник трактора; 18 — насос; 19 бак; 20 фільтр

235

Розділ 9

тор і переливну секцію розподільника 3 комбайна при вмиканні гід- роприводу розфіксування зчіпки візка (гідроциліндра 12).

Для вмикання гідромотора важіль розподільника комбайна пе- реміщують вперед по ходу комбайна. При цьому золотник переміс- титься до упору, вал гідромотора почне обертатись і лише тоді кула- чки муфти гідромотора почнуть входити в зачеплення з кулачками напівмуфти барабана лебідки. Важіль треба переміщувати до пов- ного вмикання лебідки в роботу.

Піднімання і опускання комбайна здійснюється гідроциліндром 8. Останній підєднаний трубопроводами через розривну гідромуфту 13 до виводу «Піднімання» золотника III розподільника трактора і керується важелем цього розподільника. Для зменшення швидкості опускання комбайна у трубопроводі встановлено сповільнювальний клапан 9.

Переведення дефлектора труби подрібнювача у робоче й транс- портне положення здійснюється гідроциліндром 6. Керує цим цилі- ндром секція 5 розподільника комбайна. Золотник цієї секції має обмежений хід, який регулюють болтом.

Розфіксування зчіпки візка виконується гідроциліндром 12 при втягуванні його штока. Штокова порожнина гідроциліндра підєдна- на через клапан витрати 1 і розривну гідромуфту 15 до виводу «Опускання» золотника І розподільника трактора. Безштокова по- рожнина підєднана через дросельний отвір клапана витрати 1 і розривну гідромуфту 16 до виводу «Піднімання» цього золотника І.

Уконтур трубопроводів гідроциліндра 12 встановлено дросель 11

ізапобіжний клапан непрямої дії 2. Дросель зменшує швидкість переміщення поршня. Запобіжний клапан обмежує максимальний тиск (6,3 МПа) у цьому контурі гідроприводу.

Розфіксування зчіпки візка відбувається при переведенні важе- ля золотника І розподільника трактора у позицію «Опускання».

Гідропривід проріджувача цукрових буряків ПСА-2,7 при-

значений для приводу в обмежений обертальний (поворотний) рух ножів, закріплених на вихідних валах поворотних гідродвигунів.

Функціональний звязок між гідропристроями гідроприводу пока- зано на рис. 9.21. Гідропристрої встановлені на рамі проріджувача. Привід насоса 3 здійснюється від ВВП трактора МТЗ-80/82. Керують поворотними гідродвигунами 14 за допомогою розподільників 10.

Робочий тиск (регульований) в напірному трубопроводі становить 8 – 10 МПа. При збільшенні тиску понад 13 МПа спрацьовує запобі- жний клапан 4. Тиск оливи в напірному трубопроводі підтримується пятьма пневмогідроакумуляторами 13 високого тиску, а усунення гідравлічних імпульсів відбувається завдяки дроселям 12. Якщо тиск

у напірному трубопроводі 11 досягає верхньої межі, наприклад 10 МПа, спрацьовує розвантажувальний клапан 5 і олива від насоса надходить у зливний трубопровід 18. Коли ж тиск у напірному трубо-

236

Обємні гідроприводи

проводі досягає 8 – 8,5 МПа, розвантажувальний клапан закриваєть- ся і олива від насоса спрямовується в напірний трубопровід.

Олива із поворотних гідродвигунів надходить в підпірний трубо- провід 17. Тут підпірний клапан 6 створює підпірний тиск 1,2 – 1,6 МПа, а стабілізують цей тиск два пневмогідроакумулятори 15. Підпірний тиск необхідний для запобігання механічним ударам в зєднаннях хомут штовхач поршень поворотних гідродвигунів та ударам поршнів по кришках блоків. Із підпірного трубопроводу олива надходить у зливний трубопровід 18, а далі крізь фільтр 19 у бак 1.

Після закінчення роботи проріджувача і під час монтажних робіт тиск оливи із напірного трубопроводу «скидають» за допомогою за- пірного клапана 7. При цьому олива зливається у бак. Замірюють тиску у напірному трубопроводі манометром, короткочасне вмикан- ня якого здійснюють за допомогою крана 8.

Будова і принцип дії гідропристроїв гідропри-

воду. Бак місткістю 80 л призначений для зберігання оливи (М-10В або МГ-30, або М-8А) і її охолодження (допустима темпера- тура до 80 °С). Він має фільтр грубої очистки (на всмоктувальному трубопроводі) і тонкої на зливному (тонкість фільтрації 63 мкм), а також бонку датчика температури.

Рис. 9.21. Принципова схема гідроприводу про- ріджувача цукрових буряків ПСА-2,7:

1 бак; 2, 19 фільтри; 3 — насос; 4 запобіжний клапан; 5 розвантажувальний клапан; 6 підпірний клапан; 7 запірний клапан; 8 кран манометра; 9 манометр; 10 розподільник; 11 напірний трубопро- від; 12 дросель із зворотним клапаном; 13 пневмо- гідроакумулятор високого тиску; 14 поворотний гід- родвигун; 15 пневмогідроакумулятор низького тиску; 16 дренажний трубопровід; 17 підпірний трубопро- від; 18 зливний трубопровід

237

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]