Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Gsgt- ГПСГТ-Погорілець О.м.-12гот.-підр..pdf
Скачиваний:
1549
Добавлен:
13.02.2016
Размер:
18.7 Mб
Скачать

Обємні гідроприводи

Рис. 9.47. Принципова схема тримашинного гідроприводу ведучих коліс зернозбирального комбайна Е-516:

1 регульований реверсивний насос; 2, 5 гідроциліндри; 3 розподільник керування насосом; 4, 7, 9 розподільники керування гідромоторами; 6 ре- гульовані реверсивні гідромотори; 8 дросель; 10, 11, 13 запобіжні клапани; 12 — блок зворотних клапанів; 14 — зворотний клапан; 15 охолоджувач; 16 фільтр; 17 — вакуумметр; 18 — підживлювальний насос

9.7. Гідроприводи гальм, зчеплень та муфт повороту

Гідроприводи гальм. Гальмівний привід передає енергію до гальмівних механізмів (колодкових, стрічкових, дискових) і керує ними під час гальмування. За принципом дії розрізняють механіч- ні, гідравлічні і гідропневматичні приводи.

У тракторах застосовують переважно механічний і пневматич- ний приводи, в автомобілях і самохідних сільськогосподарських машинах та тракторних причепах гідравлічний пневматичний і гідропневматичний.

Перевагою гідравлічного приводу є простота конструкції, висо- кий ККД (0,8 – 0,9), одночасність і плавність гальмування всіх ко- ліс. Недоліками є: зусилля на педалі; тиск у гідроприводі та те, що інтенсивність гальмування залежить від фізичної сили оператора; вихід з ладу гідроприводу при порушенні герметичності одного із його гідропристроїв.

Гідропривід гальм, наприклад автомобіля ГАЗ-53А, складається з головного гідроциліндра 8 (рис. 9.48), поршень якого зєднаний з

275

Розділ 9

Рис. 9.48. Схема роботи гальмівної системи автомобіля ГАЗ-53А:

1 випускний трубопровід двигуна; 2, 5 гальмо відповідно переднього і зад- нього коліс; 3, 4 — колісні гідроциліндри; 6 стяжна пружина; 7 гідроваку- умний підсилювач; 8 головний гальмівний циліндр; 9, 10 і 15 відповідно запірний, зворотний і перепускний клапани; 11 пружина перепускного кла- пана; 12 зворотна пружина; 13 поршень; 14 педаль

педаллю 14, колісних гідроциліндрів 3 і 4, гальм 2 і 5 передніх та задніх коліс, а також гідроприводів, що сполучають всі гідроприст- рої приводу.

Під час натискання на педаль 14 поршень 13 головного гідроци- ліндра витискує рідину у колісні гідроциліндри. Завдяки тиску рі- дини поршні колісних гідроциліндрів переміщуються, внаслідок чого колодки гальмівних механізмів притискуються до барабанів. Коли зазори між колодками і барабанами будуть вибрані, нагнітан- ня рідини з головного гідроциліндра у колісні припиниться. При дальшому збільшенні зусилля на педаль створюється значний тиск рідини і починається одночасне гальмування всіх коліс.

Якщо зняти зусилля з педалі, вона, а також поршень головного гальмівного циліндра, під дією пружин повертається у вихідне по- ложення. Стяжні пружини 6 відводять колодки від барабанів і під їх дією рідина з колісних циліндрів витісняється у головний гальмів- ний циліндр.

276

Обємні гідроприводи

Рис. 9.49. Коліс- ний гідроци- ліндр:

1 корпус; 2 поршень; 3 ущі- льнювальне кільце; 4 упорне кільце; 5 обмежувальне кільце; 6 клапан прокачування пові- тря; 7 штуцер

Для полегшення керування гідравлічним приводом використано гідровакуумний підсилювач 7, вакуумна камера якого сполучена із випускним трубопроводом 1 двигуна.

Уразі несправності гідровакуумного підсилювача, гідравлічний привід гальм продовжує діяти, проте до педалі гальма доводиться прикладати більше зусилля.

Удеяких автомобілях, наприклад ГАЗ-52-12, для підвищення надійності роботи гальмівних механізмів використовують гідропри- води двоконтурні. Один контур забезпечує роботу гальмівних ме- ханізмів передніх коліс, інший задніх. При виході з ладу одного контуру, інший забезпечує гальмування автомобіля.

Застосовують також гальмівні системи з розділеним гідравліч- ним приводом на кожне ведуче колесо, наприклад на самохідному зернозбиральному комбайні «Дон-1500». Вона складається з гальмі- вних механізмів, їх гідроприводу та механічного пристрою керуван- ня гідроприводом.

Гальмівні механізми дискові, розміщені на бортових редукторах і призначені для передачі гальмівного моменту на ведучі вали. Кож- ний гальмівний механізм має корпус, в якому розміщені фрикційні

інатискні диски. Натискні диски мають тяги і загальну вилку та важіль, який зєднаний зі штовхачем. Останній розміщений у кор- пусі 1 (рис 9.49) і впирається у поршень 2 колісного гідроциліндра. Штовхач (на рисунку не показано) під час руху поршня 2 повертає натискні диски, фрикційні диски притискуються до корпусу гальмі- вного механізму, зупиняючи ведучий вал бортового редуктора.

Кожен автономний гідропривід має по одному колісному гідро- циліндру і одному головному. У корпусі 7 (рис 9.50) головного гідро- циліндра встановлено поршень 8. Його головка ділить порожнину гідроциліндра на дві частини: порожнину А і Б. З порожнини А ро- боча рідина через штуцер 14 нагнітається у колісний гідроциліндр вмикання гальмівного механізму. З порожнини Б робоча рідина перетікає у порожнину А через перепускний клапан 9 під час руху поршня вгору.

277

Розділ 9

Рис. 9.50. Головний гідроциліндр:

1 вилка; 2 гайка; 3 чохол; 4 штов- хач; 5 стопорне кільце; 6 упор; 7 кор- пус; 8 поршень; 9 перепускний клапан; 10 манжета; 11 пружина; 12 клапан; 13 упорне кільце; 14, 19 штуцери; 15, 18 ущільнювальні прокладки; 16, 17 пробки транспортні, А, Б порожнини

Штовхач 4 сферичною головкою спирається на торець поршня, вил- кою 1 зєднаний з гальмівною педал- лю і захищений чохлом 3.

Робоча рідина надходить у голов- ний гідроциліндр через штуцер 19 від бачка, установленого на задній стінці кабіни комбайна.

Головні гідроциліндри 8 і 9 (рис 9.51) гідроприводів гальм приводяться в робочий стан за допомогою механіч- ного пристрою керування педального типу. При натисканні на педаль 5 зу- силля через вилку 1 (див. рис. 9.50) передається на штовхач 4 і поршень 8, завдяки чому останній переміщується. При цьому рідина з порожнини А че- рез штуцер 14 під тиском подається в колісний гідроциліндр, в якому енер- гія потоку рідини перетворюється на механічну. Праве ведуче колесо галь- мується. Так само відбувається галь- мування лівого колеса при натисканні на педаль 3 (див. рис. 9.51). Для за- гального гальмування педалі 3 і 5

блокують заскочкою 4. У випадку роздільного керування ведучих ко- ліс заскочку необхідно вивести із зачеплення зі скобою. У вихідне положення педалі повертаються під дією пружини 7.

Гідроприводи зчеплень не тільки полегшують їх вмикання, а й підвищують плавність вимикання. Відсутність механічного звязку між натискною муфтою і педаллю зчеплення дає можливість застосовувати на автомобілях підвісні педалі і цим самим позбутися на підлогах кабін лючків. На підвісні педалі не впливають вібрації еластично підвішеного двигуна. Гідропривід зчеплення особливо зручний на вантажних автомобілях з кабінами, розміщеними над двигунами, наприклад ГАЗ-66. Застосовують гідропривід і на лег- кових автомобілях, тракторах та на самохідних сільськогосподарсь- ких машинах.

278

Обємні гідроприводи

Рис. 9.51. Пристрій керування гальмів- ними механізмами ведучих коліс зер- нозбирального комбайна «Дон-1500»

1 педаль керування блокуванням (при гідроприводі ведучих коліс); 2 гумовий пристрій; 3, 5 — педалі відповідно лівого і правого гальм; 4 заскочка; 6 стояк педалі; 7 зворотна пружина; 8, 9, 10 головні гідроциліндри

279

Розділ 9

Рис. 9.52. Головний гідроциліндр гідроприводу зчеплення зернозби- рального комбайна «Енисей»:

а компенсаційний отвір; б пере- пускний отвір; в отвір у головці по- ршня; K зазор між поршнем і штов- хачем; 1 кришка; 2 фільтр; 3 бачок; 4, 7 штуцери; 5, 6 проклад- ки; 8 пружина; 9 корпус гідроци- ліндра; 10, 11 манжети; 12 кла- пан; 13 поршень; 14 упорна шай- ба; 15 — стопорне кільце; 16 захис- ний чохол; 17 штовхач

За будовою і принципом дії такі гідроприводи аналогічні гідро- приводам гальм. Незначні є зміни в конструкції головного гідроци- ліндра (джерела гідравлічної енергії) і робочого гідроциліндра (споживача гідравлічної енергії).

Так, головний гідроциліндр гідроприводу зчеплення автомобілів типу «Москвич 433» та зернозбиральних комбайнів «Енисей» мають бачок 3 (рис. 9.52), розміщений на корпусі 9. Будову робочого гідро- циліндра показано на рис. 9.53.

Гідроприводи зчеплень і гальм автомобілів ГАЗ-66 і ГАЗ-21 од- накові.

Рис. 9.53. Робочий гідроциліндр гідроприводу зчеплення комбайна «Енисей»:

1 вісь; 2 важелі вимикання зчеплення; 3 вилка; 4 штовхач; 5 чохол; 6 поршень; 7 штуцер; 8 гайка кріплення трубопроводу; 9 трубопровід; 10 перепускний клапан для прокачування системи гідроприводу; 11 корпус; 12 — болт кріплення гідроциліндра; 13 манжета; 14 пружне кільце

280

Обємні гідроприводи

Слід зазначити, що для вимикання зчеплення потрібні значні зусилля, проте згідно з нормами зусилля на педаль допускається не більше як 120 Н, а при ручному керуванні не більше як 60 Н. У разі потреби великих зусиль застосовують гідравлічні підсилювачі, які дають можливість зменшити зусилля, що прикладаються до ва- желів керування, до 40 – 20 Н. Будову і принцип дії таких гідропід- силювачів наведено на рис. 6.69 та 9.54.

Гідроприводи муфт повороту. Для повороту гусеничного тра- ктора на задньому ведучому мосту встановлюють дві муфти поворо- ту, зєднані з валами ведучих шестерень кінцевих передач. При ви- миканні правої (лівої) муфти повороту крутний момент від коробки передач на кінцеві передачі не передається. Гусениця сповільнює свій рух, і трактор плавно повертається. Зусилля на важелях керу- вання для вимикання муфт сягає 120 – 150 Н, що значно перевищує зусилля, передбачені технічними умовами. Для їх зниження між важелями керування і муфтами поворотів встановлюють гідропід- силювачі (див. рис. 6.69, 9.54).

Гідропідсилювач має корпус 8 (рис. 9.54, в) з двома отворами для потоків рідини (оливи), що підводиться і відводиться, поршень 3, зєднаний з вилкою 7, та золотник 2, зєднаний з вилкою 10.

Олива насосом 6 нагнітається під тиском у порожнину А корпусу, а потім по каналах у порожнину Б і далі зливається у гідробак.

При натисканні на важіль 11 (показано стрілкою) золотник 2 зміститься вліво і перекриє перший ряд отворів у поршні 3 (див. рис

Рис. 9.54. Гід-

ропідсилювач

гідроприводу муфти поворо- ту:

а загальний вигляд; б, в принцип дії; 1 чохол; 2 золот- ник; 3 пор- шень; 4 гідро- бак; 5 запобіж- ний клапан; 6 насос; 7, 10 вилки; 8 кор- пус; 9 пружина; 11 важіль; А і Б порожнини корпусу

281

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]