Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Gsgt- ГПСГТ-Погорілець О.м.-12гот.-підр..pdf
Скачиваний:
1549
Добавлен:
13.02.2016
Размер:
18.7 Mб
Скачать

Вали відбору потужності

10. ВАЛИ ВІДБОРУ ПОТУЖНОСТІ

10.1. Гідравлічна система відбору потужності (ГСВП)

Для ефективного використання потужності двигуна, наприклад тракторів типу МТЗ, їх обладнують ГСВП, яка призначена для при- воду гідрофікованих виконавчих органів сільськогосподарських машин.

ГСВП утворена гідропристроями стандартної гідроначіпної систе- ми трактора бака 27 (рис. 10.1) з фільтром 29, розподільника 1, силового регулятора 3, насоса 25 і гідроциліндра 4, а також додатко- вими гідропристроями: насосом 24 (НШ-32-2), насосом 23 (НШ-10-2), золотниковим поєднувачем (суматором) 7 і радіатором 26.

Насоси 23 і 24 змонтовані на корпусі зчеплення з лівого боку й обладнані приводом, який вимикається.

Поєднувач 7 має корпус 8, у розточках якого розміщені керовані золотники. У верхній розточці розміщений розподільний золотник 9. Він має три фіксованих положення: нейтральне (робочі порожни- ни заперті, рідина, що надходить від насосів, зливається у бак) і два робочих положення (рідина від насосів надходить по трубопроводах 11 і 12, виведених у задню частину трактора до споживачів). Розпо- дільний золотник оснащено пристроєм для автоматичного повер- нення у нейтральне положення при підвищенні тиску рідини понад

14,0+1,0 МПа.

Усередній розточці корпуса розміщено золотник 14, який забез- печує додавання або віднімання потоків рідини від трьох насосів системи. Золотник має чотири фіксованих положення, які в порядку підвищення дають можливість отримати потоки подачею 18, 55, 75 і 100 л/хв.

Унижній розточці корпуса розміщено два золотники 15 і 16. Зо- лотник 15 керується тиском рідини у каналі керування перепуск- ним каналом. Золотник може займати два положення крайнє праве (канал керування і порожнина керування сполучені зі зли- вом) і крайнє ліве (канал керування перекритий). У першому випад- ку потік рідини насоса НШ-32-2 надходить до розподільника гідро-

299

Розділ 10

Рис. 10.1. Конструктивна схема гідравлічної системи відбору потужнос- ті тракторів типу МТЗ:

1 розподільник; 2 канал керування; 3 силовий регулятор; 4 гідроци- ліндр; 5, 6, 11, 12, 17, 19, 20, 21, 28 трубопроводи; 7 поєднувач (суматор); 8 корпус; 9 золотник; 10, 22 клапани; 13, 18 зворотні клапани; 14 поєднувальний золотник; 15, 16, 30 золотники керування; 23, 24, 25 насо- си; 26 радіатор; 27 бак; 29 фільтр

системи, а у другому до поєднувального золотника 14 системи гідроприводу. Золотник 16 призначений для подачі до споживача потоку рідини від насоса НШ-10-2 у тому випадку, коли останній не використовується на основних виводах гідроприводу. Нейтральна позиція золотника фіксована. Робоча і плаваючі позиції не фіксова- ні. У цих позиціях золотник утримують вручну. У робочій позиції золотника потік рідини від насоса НШ-10 надходить до споживача по трубопроводу 17.

Поєднувач оснащений двома запобіжними клапанами, відре- гульованими на тиск 16,0+1,5 МПа. Клапан 10 вмонтовано у лінію

300

Вали відбору потужності

поєднувального потоку, клапан 22 у лінію потоку насоса НШ-10-2.

Золотниками поєднувача тракторист керує рукоятками. Рукоят- ка керування має чотири фіксованих положення: перше зверху від- повідає подачі потоку на основному виводі ГСВП, що дорівнює по- дачі насоса НШ-10-2; друге подачі насоса НШ-32-2; третє по- дачі насосів НШ-10-2 і НШ-32-2; четверте подачі двох насосів НШ-32-2.

Рукоятка реверсування має три фіксованих положення: верх- нє — «Піднімання»; середнє — «Нейтральне»; нижнє — «Опускан- ня». Рукояткою керування поєднувальний золотник встановлюють у положення відповідно заданому потоку.

Установлений потік рідини знімається через виводи гідровідбору установкою рукоятки реверсування розподільного золотника в одне із робочих положень.

Основний насос гідросистеми трактора насамперед використову- ється для роботи гідронавісної системи трактора.

Привід насосів ГСВП здійснюється від шестерні двошвидкісного ВВП.

10.2. Вал відбору потужності з гідравлічним керуванням

Крім ВВП з механічним керуванням розроблені і використову- ються ВВП з гідравлічним керуванням. На рис. 10.2 показано дво- швидкісний ВВП з редуктором і автоматичною гідравлічною систе- мою.

Ведучий вал 2 редуктора приводиться в рух від колінчастого ва- ла дизеля через проміжний вал, що проходить всередині порожнис- тих валів зчеплення і коробки передач.

Механізм керування гідропідтискною муфтою ВВП має важіль керування з двома фіксованими положеннями (верхнє ввімкнено, нижнє вимкнено), проміжний важіль, тягу і важіль ексцентрика клапанного пристрою гідросистеми редуктора. Клапанний пристрій має клапани постійного тиску і плавного вмикання.

При повертанні важеля керування він через допоміжний важіль і тягу повертає ексцентрик, який діє на клапан плавного вмикання. При цьому олива подається насосом у гідропідтискну муфту 11, дис- ки якої стискуються, і ВВП вмикається. Тиск оливи у муфті підтри- мується клапаном постійного тиску.

Якщо важіль повернути вниз, клапан плавного вмикання від- кривається, тиск у системі знижується, гідропідтисна муфта вими- кається, цим самим і вимикається ВВП.

301

Розділ 10

Рис. 10.2. Вал відбору потужності з гідравлічним керуванням:

1 регулювальний гвинт; 2 ведучий вал; 3 дистанційна втулка; 4 втулка; 5 стопорне кільце; 6 кришка; 7 насос; 8 контрольна пробка; 9 фільтр-забірник; 10 ведена шестерня; 11 гідропідтискна муфта; 12 ведуча шестерня; 13 клапанний пристрій

?

Запитання для самоконтролю

1. Назвіть складові елементи гідравлічної системи відбору потуж-

 

ностей (ГСВП). 2. Завдяки чому вдається отримати потоки рідини з

 

різною подачею в ГСВП? 3. Назвіть складові елементи гідроприводу

 

керування ВВП. 4. Призначення поєднувача потоків в ГСВП.

302

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]