Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Gsgt- ГПСГТ-Погорілець О.м.-12гот.-підр..pdf
Скачиваний:
1549
Добавлен:
13.02.2016
Размер:
18.7 Mб
Скачать

Основи проектування і розрахунку обємного гідроприводу

ОСНОВИ ПРОЕКТУВАННЯ І РОЗРАХУНКУ 13. ОБ’ЄМНОГО ГІДРОПРИВОДУ

Проектування гідроприводу розпочинають з розробки технічного завдання, яке складають на основі технічної характеристики ма- шини, що розробляється, та нормативних документів. Воно повинно мати повні характеристики навантажень механізму, його кінемати- чні параметри, режим роботи, умови експлуатації, вимоги охорони праці і середовища. Після цього приступають до вибору типу і принципової схеми гідроприводу, а потім до його розрахунку.

Розрахунок виконують у два етапи. На першому етапі його вико- нують спрощеним (попереднім), щоб уникнути великого обсягу роз- рахунку і швидко оцінити різні варіанти. Для цього визначають па- раметри гідромашин, що входять у гідропривід, за ними підбирають стандартні гідромашини або проектують спеціальні, а потім уточ- нюють загальне компонування гідроприводу. На другому етапі ос- таточно уточнюють параметри гідроприводу і перевіряють задані характеристики й умови, які забезпечують роботоздатність гідро- приводу протягом заданого проміжку часу. Перевірний розрахунок може стосуватись і окремих питань: перевірки всмоктувальної лінії на умови нерозривності потоку рідини, визначення втрат енергії на дроселях тощо.

У процесі такої роботи необхідно:

y проектувати гідроприводи в цілому і гідропристрої зокрема відповідно до вимог стандартів;

y включати у гідроприводи мінімально необхідну кількість гід- ропристроїв;

y мати мінімальну довжину трубопроводів і найменшу кількість розгалужень і згинів, а також мінімальні втрати на тертя у гідро- пристроях та шляхові втрати тиску;

y забезпечити доступність до гідропристроїв для обслуговування і ремонту та компактність їх розміщення на машині;

y розміщувати елементи ручного і автоматичного керування в зручних для оператора місцях, не допускаючи можливості їх випад- кового вмикання;

329

Розділ 13

y передбачити у гідроприводах запобіжні, розвантажувальні та теплообмінні пристрої;

y забезпечити рівномірність руху вихідних ланок гідродвигунів, відсутність гідравлічних ударів і шуму.

13.1. Складання принципової схеми гідроприводу

Будь-який гідропривід складається з трьох основних частин: си- лової або насосної, в якій механічна енергія приводного двигуна (дизеля, електродвигуна тощо) перетворюється на енергію тиску ро- бочої рідини; розподільної, яка забезпечує зміну напрямку руху по- току рідини, та виконавчої, що приводить у рух робочі органи чи механізми машини.

Крім функціональних елементів, що входять у кожну із цих час- тин, гідроприводи мають бак для робочої рідини, трубопроводи, фі- льтри, клапани тощо.

Перш ніж вирішити, які з елементів і в якій кількості будуть включені в схему, необхідно вивчити характер навантажень у ме- ханізмах, їх величину і час дії, умови експлуатації самої машини і, зокрема, гідроприводу, можливе розміщення гідропристроїв і їх вза- ємодію між собою, необхідність застосування того чи іншого елемен- та, досвід складання схем гідроприводу існуючих машин.

Приклади складання принципових схем гідроприводів показано на рис. 13.1, а умовні позначення їх основних гідропристроїв на рис. 7.6, 13.2 і 13.3.

Рис. 13.1. Принципова схема ревер- сивного нерегульованого (некеро- ваного) гідроприводу:

а поступального руху; б оберталь- ного руху; в поворотного руху; Б бак; Н насос; Ф фільтр; Р роз- подільник; Ц циліндр; М мотор; ПГ поворотний гідродвигун

330

Основи проектування і розрахунку обємного гідроприводу

Рис. 13.2. Умовні графічні позначення гідронасосів і гідродвигунів:

1, 2 насоси відповідно постійної та регульованої подач: а, б відповідно з постійним і реверсивним напрямками потоку; 3 — гідромотор: а загальне позначення; б, в нерегульований відповідно з постійним і реверсивним на- прямками потоку; 4 регульований гідромотор з реверсивним напрямком по- току: 5 насос-мотор при обох напрямках потоку; 6 поворотний гідродвигун; 7 гідроциліндр (загальне позначення); 8 гідроциліндр однобічної дії: а без зазначення способу повернення штока; б плунжерний; 9 поршневий гідроциліндр: а, б відповідно з однобічним та двобічним штоком; 10 аксіа- льно-поршневий насос; 11 ручний насос; 12 шестеренний насос; 13 кри- вошипно-поршневий насос; 14 відцентровий лопатевий насос; 15 струмин- ний насос (загальне позначення)

13.2. Вибір робочої рідини

Правильно спроектований гідропривід може працювати мало- ефективно через застосування робочої рідини, що не відповідає ви- могам і умовам експлуатації. Ця невідповідність знижує продукти- вність машин і довговічність її гідропристроїв, збільшує затрати на експлуатацію та обслуговування, підвищує витрату рідини, погір- шує умови запуску гідроприводу.

У звязку з цим при виборі робочої рідини слід враховувати:

1.Кліматичні зони експлуатації гідроприводу. Чим нижча тем- пература оточуючого повітря, тим меншою має бути вязкість робочої рідини і навпаки.

2.Відповідність вязкістно-температурних характеристик рідини

робочому тиску в гідроприводі. При робочих тисках менш як 10 МПа в стабільних температурних умовах вязкість рідини виби- рають такою, що дорівнює (20...40)10–6 м2/с при 50 °С, а від 10 до

20 МПа — (40...60)10–6 м2/с.

331

Розділ 13

Рис. 13.3. Умовні графічні позначення елементів гідроапаратури:

1 — робоча позиція рухомого елемента розподільника; 2 розподільник без лінії звязку: а двосекційний; б трисекційний; 3 розподільник з лініями звязку: а двопозиційний; б трипозиційний; 4 робочі позиції рухомих еле- ментів розподільника з зазначенням напрямку потоку робочої рідини; 5 чоти- риходовий (чотирилінійний) двопозиційний розподільник з керуванням: а від рукоятки з пружинним поверненням; б від двох електромагнітів; 6 чотири- ходовий трипозиційний розподільник з керуванням від рукоятки з пружинним поверненням; 7 чотириходовий чотирипозиційний розподільник з керуванням від рукоятки з пружинним поверненням; 8 — чотириходовий трипозиційний роз- подільник з електрогідравлічним керуванням; 9 запобіжний клапан прямої дії; 10 запобіжний клапан непрямої дії (розвернуте позначення); 11 редук- ційний клапан; 12 клапан перепаду тисків; 13 клапан співвідношення ви- трат робочої рідини: а поєднувач потоку; б роздільник потоку; 14 регульо- ваний дросель; 15 зворотний клапан; 16 двобічний гідрозамок

3.Діапазон робочих температур. Роботу гідроприводу при темпе- ратурі рідини нижче ніж 20 °С і вище ніж 65 °С слід вважати важ- кою. Практично інтервал робочих температур становить 40 – 60 °С. Оптимальна робота гідроприводу забезпечується за температури

50 – 55 °С.

4.Відповідність робочої рідини використаному гідропристрою і матеріалам ущільнень. Для насосів різних типів рекомендуються ро- бочі рідини різної вязкості, зокрема, для гідроприводів із шестерен- ними насосами, рідини, що мають вязкість (60...70)10–6 м2/с при 50° С влітку і (40...50)10–6 м2/с при 50 °С взимку.

5.Важливість гідроприводу.

6.Строк експлуатації машини.

7.Вартість робочої рідини.

Умови застосування і технічну характеристику деяких робочих рідин наведено у дод. 3.

332

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]