Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Gsgt- ГПСГТ-Погорілець О.м.-12гот.-підр..pdf
Скачиваний:
1549
Добавлен:
13.02.2016
Размер:
18.7 Mб
Скачать

Розділ 2

РОБОЧІ РІДИНИ ОБ’ЄМНИХ 2. ГІДРОПРИВОДІВ

2.1. Основні властивості робочих рідин

Робочі рідини в гідроприводах є робочим тілом (енергоносієм). Завдяки їм встановлюється звязок між насосом і гідродвигунами. Крім того, робоча рідина виконує змащувальні функції, захищає деталі від корозії і виносить із гідропристроїв продукти зношення.

В звязку з цим роботоздатність гідроприводу, його надійність і довговічність значною мірою залежать від типу робочої рідини, її властивостей і стану в процесі експлуатації.

Густиною рідини ρ називають масу рідини в одинці її обєму

ρ = m

,

(2.1)

V

 

 

де m — маса рідини, кг; V обєм рідини, м3. Одиниця вимірюван- ня густини кг/м3.

Питома сила тяжіння γ це сила тяжіння одиниці обєму рідини

γ =

G

,

(2.2)

 

V

 

 

де G сила тяжіння рідини, Н. Одиниця вимірювання питомої си- ли тяжіння Н/м3.

Оскільки G = mg, та враховуючи залежність (2.1), отримаємо

γ = ρg,

(2.3)

де g прискорення вільного падіння.

Стисливість рідини характеризується коефіцієнтом обємного стиснення (обємної деформації) βρ, який є відносним зменшенням

обєму V при зміні тиску Р на 0,1 МПа

βρ = −

1

dV

 

(2.4)

V dP

 

 

 

14

Робочі рідини обємних гідроприводів

Одиницею вимірювання βρ в системі СІ є квадратний метр на

Ньютон (м2/Н = 1/Па).

Величина, зворотна β, називається модулем пружності рідини Е. Стисливість робочої рідини явище негативне для обємного при- воду, оскільки на стиснення безповоротно витрачається енергія. Стис- ливість знижує жорсткість гідроприводу, може бути причиною автоко- ливань в ньому, створює запізнення в спрацюванні гідроапаратури. Стисливість рідини залежить від температури і тиску, за яких працює сільськогосподарська техніка (Т до 80 °С, Р до 35 МПа), сти- сливість змінюється незначно. Тому в практичних розрахунках та- кими незначними змінами нехтують. Обємний модуль пружності для робочих рідин перебуває в межах 500 – 2500 МПа, для оливи АМГ-10 становить 1320 МПа, а для турбінної оливи — 1720 МПа. Температурне розширення робочої рідини характеризується коефіцієнтом температурного розширення βТ, який є відносною змі-

ною обєму V рідини при зміні температури Т на 1 °С

β

= −

1

dV

 

(2.5)

V dΤ

T

 

 

 

Для робочих рідин гідроприводів βТ приймають, як правило, не-

залежним від температури, а збільшення тиску до 60 МПа зумов- лює збільшення βТ на 10 – 20 %.

Коефіцієнт βТ зі зменшенням густини нафтопродуктів від 920 до

700 кг/м3 збільшується від 0,00060 до 0,00082. Для більшості рідин коефіцієнт βТ зменшується зі збільшенням тиску.

Температура застигання (загущення) робочої рідини це температура, за якої частинки рідини втрачають рухливість без фа- зових змін рідини і без переходу у тверде тіло.

Температурою спалаху називають температуру, до якої необ- хідно нагріти рідину, щоб її пара в суміші з повітрям спалахнула при піднесенні полумя.

Вязкість властивість робочої рідини чинити опір відносному руху його шарів при дії зовнішніх сил, тобто вона характеризує внут- рішнє тертя рідини. Від вязкості залежить швидкість руху рідини в зазорах, наявність плівки рідини на поверхнях рухомих деталей, що стикаються, заїдання запірних елементів гідророзподільників, клапанів та їх зношення тощо.

Вязкість рідини збільшується при зменшенні температури, а та- кож при збільшенні тиску.

Найбільш чутливі до зміни вязкості рідини насоси. При високій вязкості можливі неповне заповнення всмоктувального трубопрово- ду і зниження подачі, а при низькій вязкості різке збільшення втрат (просочування) та інтенсивності зношення деталей.

15

Рис. 2.1. Залежність кінематичної вязкості робочих рідин від температури:
1 И-12А; 2 И-30А; 3 И-40А; 4 М-8В2, М8Г2; 5 — М-10В2, М-10Г2

Розділ 2

Марку робочої рідини за вязкістю вибирають залежно від кліма- тичної зони і пори року. Взимку слід застосовувати сорти рідини з меншою вязкістю.

В розрахунках обємного приводу широко використовують кіне- матичну вязкість робочої рідини, якою є відношення динамічної вязкості µ до густини ρ

ν =

µ.

(2.6)

 

ρ

 

Кінематичну вязкість виражають у стоксах (Ст) або в сантисток- сах (сСт): 1 Ст = 100 сСт = 1 см2 /с = 10–4 м2/с.

Кінематична вязкість робочої рідини при під- вищенні температури зменшується (рис. 2.1), а при підвищенні тиску і постійній температурі збільшується.

Газоповітряні скла- дові робочої рідини

можуть бути як в розчи- неному, так і в нерозчи- неному стані у вигляді бульбашок.

Розчинений в рідині газ призводить до інтен- сивного її окиснення, руйнування гумових де- талей гідропристроїв гід- роприводу. Розчинність газу у рідині залежить від тиску, температури і типів рідини та газу. Крім того, вона залежить від величини поверхні поділу і при інтенсивно- му перемішуванні (на- приклад, незатопленим струменем при зливі у бак) насичення рідини газом різко збільшується.

Нерозчинений газ перебуває в механічній суміші з рідиною. Роз- міри пухирців газу — 0,4 – 0,8 мкм. У рідині працюючого гідропри- воду сільгоспмашин міститься 0,5 – 5 % пухирців нерозчиненого га-

16

Робочі рідини обємних гідроприводів

зу, а іноді до 12 – 15 %. Нерозчинені газоповітряні складові у рідині зумовлюють збільшення її стисливості, порушення безперервності потоку та зменшення змащувальної властивості. В цілому газопові- тряні складові робочої рідини знижують її вязкість і в багатьох ви- падках можуть повністю порушити роботу гідроприводу.

Піноутворення це виділення газу із рідини і утворення стійкої суміші рідини з газом піни. На інтенсивність піноутво- рення впливає вода, що міститься в рідині, навіть у незначній кіль-

кості (0,1 %).

Піна одна з причин шуму в роботі гідроприводів, зменшення обємного коефіцієнта корисної дії насоса та запізнення спрацьову- вання гідроапаратури.

Забруднення робочої рідини твердими домішками, водою, смо- лами і бактеріями відбувається в процесі роботи гідроприводу, збе- рігання та її транспортування. Спостереження дослідників показу- ють, що із 100 аварійних ситуацій у гідроприводах 90 випадків від- буваються внаслідок забруднення робочої рідини.

Як свідчать дослідження, на надійність роботи гідроприводів на- самперед впливають частинки домішок певних розмірів. Встанов- лено 19 класів чистоти рідини, кожному із яких відповідає наяв- ність певної кількості частинок різного діаметра в 100 см3 робочої рідини. В гідроприводах сільськогосподарської техніки необхідно забезпечити чистоту рідини не нижче 10-го класу для гідроприводів ведучих коліс самохідних машин і 15 – 20 класів для інших гід- роприводів (табл. 2.1).

Отже, треба застосовувати тільки робочі рідини, рекомендовані для певного гідроприводу і в процесі експлуатації підтримувати їх чистоту.

2.1. Класи чистоти робочих рідин, що використовуються в обємних гідроприводах

Клас чис-

Кількість частинок забрудненостей, шт., не більше,

Маса части-

в обємі рідини 100 см3

при розмірі частинок, мкм

тоти рі-

 

 

 

 

 

 

 

нок забруд-

5 – 10

10 – 25

25 – 50

 

50 – 100

100 – 200

во-

неностей, %

дини

 

лок-

не більше

 

 

 

 

 

 

 

на

 

10

16000

8000

800

 

100

25

5

0,0008

15

25 000

 

3150

800

160

0,016

16

50 000

 

6300

1600

315

0,032

Хімічна і механічна стійкість характеризує здатність рідини зберігати свої вихідні властивості під час експлуатації та зберігання.

Під час роботи гідроприводу відбувається окиснення рідини, яке супроводжується випаданням із неї смол і шлаків, відкладанням на поверхнях гідропристроїв тонкого твердого нальоту, зниженням

17

Розділ 2

вязкості і зміною кольору рідини. Продукти окиснення, маючи кис- лотні властивості, спричинюють корозію металів і знижують надій- ність роботи гідропристроїв. Інтенсивність окиснення підвищується з підвищенням температури рідини на поверхні контакту її з повіт- рям, а також з підвищенням вмісту в рідині розчиненого повітря, механічних домішок та води.

На окиснення робочих рідин також впливають конструкційні ма- теріали, з яких виготовлені гідропристрої і з якими рідина стика- ється. Так, у гідроприводах з трубопроводами із міді окиснення рі- дини в одних і тих самих умовах відбувається швидше, ніж у гідро- приводах з трубопроводами зі сталі.

Окиснення робочої рідини характеризується кислотним чис- лом, тобто кількістю гідрату окису калію в геліограмах, яка необ- хідна для нейтралізації одного грама рідини. Кислотне число мен- ше одиниці вважається нормальним показником експлуатації робо- чої рідини, а високе кислотне число наслідок недостатнього очи- щення рідини.

Механічна стійкість характеризується стабільністю вязкості робочої рідини при дії на неї високих тисків. Багаторазова дія висо- кого тиску зменшує вязкість рідини. Для гідроприводів зміна вязкості рідини допускається в межах 25 – 50 % від вихідної.

Сумісність робочої рідини з конструкційними матеріалами і особливо з матеріалами ущільнень має велике значення. Робочі рі- дини на нафтовій основі сумісні з усіма металами, застосовуваними в гідромашинобудуванні, і погано сумісні з ущільненнями, виготов- леними із синтетичної гуми, шкіри. Синтетичні робочі рідини пога- но сумісні з деякими конструкційними матеріалами і несумісні з ущільненнями із оливостійкої групи.

Кавітація процес порушення суцільності робочої рідини, зу- мовлений локальним падінням (зміною) тиску. При цьому в зоні падіння тиску збільшуються або виникають нові газові бульбашки з наступним їх руйнуванням (конденсацією) в зоні високого тиску. Процес супроводжується місцевими гідравлічними ударами, що призводять до появи шуму, вібрації, значних втрат енергії, а також до ерозії проточних частин гідропристроїв.

Кавітація виявляється в насосах, клапанах, дроселях, особливо у вхідному трубопроводі насосів. Звісно, таке явище небажане. Каві- тація порушує нормальний режим роботи гідроприводу, може виве- сти із ладу гідропристрої, а також зменшує коефіцієнт корисної дії гідроприводу.

Основним засобом запобігання кавітації є підвищення тиску в гід- роприводі.

Облітерація явище, внаслідок якого під час руху робочої рі- дини по капілярних каналах зменшується їхній поперечний пере-

18

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]