Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Gsgt- ГПСГТ-Погорілець О.м.-12гот.-підр..pdf
Скачиваний:
1549
Добавлен:
13.02.2016
Размер:
18.7 Mб
Скачать

Розділ 6

6. ГІДРОАПАРАТУРА

Гідроапаратура це збірна назва гідроапаратів. Гідроапа- ратом називають пристрій гідроприводу, що виконує хоча б одну із таких функцій: зміну напрямку руху потоку робочої рідини, відкри- вання чи перекривання потоку, зміну таких параметрів потоку, як тиск та витрата або підтримування їх на заданому рівні.

Будь-який гідроапарат має запірно-регулювальний елемент, яким є рухома деталь (золотник, кран, клапан), що при переміщен- ні частково або повністю перекриває робочий поперечний переріз (робоче вікно) проходу рідини. Залежно від типу запірно-регулю- вального елемента гідроапарати поділяють на золотникові, кранові та клапанні.

В золотникових гідроапаратах робоче вікно (прохід) для рідини утворюється між гострими кромками розточки корпусу 1 (рис. 6.1, б)

іциліндричного пояска золотника 2. У кранових гідроапаратах ро- боче вікно утворюється між кромками каналів корпусу 1 (див. рис. 6.1, в) та крана (пробки) 2, а в клапанних між кромками сідла кор- пусу 1 (див. рис. 6.1, а) і клапана 2.

За принципом дії на запірно-регулювальний елемент гідроапа- рати поділяють на клапанні і гідроапарати неклапанної дії; за мо- жливістю регулювання регульовані, налагоджувальні і нерегу- льовані; за характером відкривання робочого вікна регулювальні

іспрямівні; за призначенням розподільники; клапани тиску, зворотні клапани, дроселі тощо.

Рис. 6.1. Типи запірно-регулювальних елементів гідроапаратів:

а клапанний; б золотниковий; в крановий; 1 корпус; 2 запірно- регулювальний елемент

132

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]