Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Gsgt- ГПСГТ-Погорілець О.м.-12гот.-підр..pdf
Скачиваний:
1549
Добавлен:
13.02.2016
Размер:
18.7 Mб
Скачать

Розділ 9

Крім описаних вище САВ розроблені САВ ґрунтообробних агре- гатів, в яких як спрямівну траєкторію використано стінку борозни, у самохідних зернозбиральних комбайнів, в яких як спрямівну траєк- торію використано брівку хлібостою. Датчики побудовані на прин- ципі використання механічних, електромеханічних, оптичних, єм- нісних чутливих елементів тощо.

9.10. Гідроприводи з дросельним керуванням

Дросельне керування використовують у гідроприводах невеликої потужності (до 6 кВт) і переважно з нерегульованими насосами. За принципом дії їх поділяють на два види: з постійним тиском (рис. 9.65, б) і змінним тиском (рис. 9.65, г). Під час роботи гідроприводу з дросельним керуванням при постійному тиску до гідродвигуна 1 (рис 9.65, а) надходить кількість рідини, що дорівнює витраті через дросель. Максимальна кількість рідини дорівнює подачі насоса при повністю відкритому дроселі. У процесі регулювання надлишок рі- дини зливається у бак 5. Запобіжний клапан 4 виконує функцію переливного (підтримує постійний тиск P1 = const у напірному гід-

ропроводі, який буде пропорційний навантаженню Fн).

Механічні характеристики такого гідроприводу показано на рис. 9.65, б. Характеристика це залежність швидкості руху v вихідної ланки гідродвигуна від навантаження Fн.

При повністю відкритому дроселі Sдр max і різних прохідних пе- рерізах S1 і S2 швидкість штока гідроциліндра залежить від наван- таження Fн: макси-

мальне значення швидкості спо- стерігається при від- сутності навантажен- ня, а при максима- льному наванта-

женні, коли P2 = P1, швидкість штока до-

рівнює нулю.

Рис. 9.65. Принципові схеми гідроприводів з дросельним керуван- ням (а, в) та їх харак- теристики (б, г):

б з постійним тиском; г зі змінним тиском; 1 гідродвигун; 2 роз- подільник; 3 дросель; 4 запобіжний клапан; 5 бак; 6 — насос; 7 привідний двигун

296

Обємні гідроприводи

Гідропривід з дросельним керуванням при постійному тиску доцільно використовувати для системи з великими потоками. До переваг такого гідроприводу належить високий ККД (0,8 – 0,9), а до недоліків складність забезпечення паралельного підключення приводів, а також суттєвий вплив на роботу гідроприводу стисливо- сті робочої рідини.

Угідроприводі з дросельним керуванням при змінному тиску

регульований дросель 3 встановлено паралельно гідродвигуну 1 (див. рис. 9.65, в). Швидкість штока у цьому разі максимальна при повністю закритому дроселі, а зі збільшенням прохідного перерізу, швидкість штока зменшується (див. рис. 9.65, г).

Основним недоліком такої схеми є непостійність швидкості руху штока при змінному навантаженні і одному й тому самому поло- женні дроселя. Крім цього, за такою схемою неможливо регулювати швидкість при відємних навантаженнях.

Проте такі гідроприводи мають вищий ККД порівняно з гідро- приводом з постійним тиском.

9.11.Гідроприводи з машинним (об’ємним) керуванням

Угідроприводах з обємним керуванням швидкість вихідної лан- ки змінюють регульованим насосом, регульованим гідромотором, регульованими насосом і гідромотором (рис 9.66).

На рис. 9.66, а показано схему гідроприводу з регульованим на- сосом. Частоту обертання вала гідромотора регулюють, змінюючи робочий обєм насоса, а напрямок обертання вала гідромотора реверсуванням потоку рідини насосом.

Як видно із характеристик такого гідроприводу, крутний момент М гідромотора за цього способі регулювання вели- чина постійна, а потужність N змінюється пропорційно частоті його обертання. Діапазон регу- лювання в такій системі обме- жений мінімальними значен- нями ККД, який зі збільшен- ням подачі спочатку зростає, а потім зменшується.

Рис. 9.66. Принципові схеми і характеристики гідроприводів з машинним керуванням:

а з регулювальним насосом, б з регульованим гідромотором, в з ре- гульованими насосом і гідромотором

297

Розділ 9

Усхемі з регульованим гідромотором (див. рис. 9.66, б) встанов-

лено насос з постійним робочим обємом і гідромотор з регульованим робочим обємом. Регулювання такої системи при постійній потуж- ності досягається зменшенням робочого обєму гідромотора. Момент на валу гідромотора величина змінна. Перевага такої системи відносно невеликі механічні втрати, а недолік необхідність засто- сування дистанційного керування гідромотором.

Усистемах з регульованими насосом і гідромотором (див. рис. 9.66, в) є можливість більшого діапазону регулювання частоти обер- тання і моменту. Крім того, такі системи дають можливість здійсню- вати зрушення машини з максимальним моментом при мінімальній швидкості.

Взагалі гідроприводи з обємним керуванням дають можливість змінювати швидкість вихідних ланок гідродвигунів у широкому ді- апазоні зміни навантаження.

Схему класифікації обємних гідроприводів наведено в дод. 11.

Запитання для самоконтролю

?

 

1. Класифікація обємних гідроприводів за видом джерела гідравліч-

ної енергії. 2. Що

розуміють

під поняттям «керований» гідропривід?

3.

Що розуміють під поняттям «стабілізувальний» гідропривід?

4.

Класифікація гідроприводів за характером руху вихідної ланки гідро-

двигуна. 5. Що

розуміють

під поняттям «стежний» гідропривід?

6.

Назвіть два три приклади обємного гідроприводу дизельного насос-

ного, що застосовують у сільськогосподарських машинах. 7. Назвіть при- клад обємного гідроприводу поворотного руху, що застосовують у сільсь- когосподарських машинах. 8. Наведіть класифікацію обємних гідроприводів сіль- ськогосподарської техніки за призначенням. 9. Наведіть два три приклади за- стосування гідроприводу активних виконуючих органів сільськогосподарських машин. 10. Наведіть два три приклади застосування гідрообємного рульового керування у гідроприводах сільськогосподарських машин. 11. Наведіть два-три приклади застосування обємного гідроприводу ведучих коліс у самохідних сільсь- когосподарських машинах. 12. Чи можливий запуск дизеля комбайна «Дон-1500» з буксиру? Чому? 13. У чому полягає відмінність у керуванні золотником розподі- льника насоса у гідроприводах ведучих коліс машин КС-6Б і РСМ-10? 14. Назвіть функції підживлювального насоса у гідроприводі ведучих коліс самохідних ма- шин. 15. У чому відмінність між аксіально-плунжерними насосами гідроприводу ведучих коліс машин КСК-100 і РСМ-10? 16. Чи можна змінити швидкість ком- байна КЗС-9-1, якщо запірний елемент запобіжного клапана підживлювального насоса не щільно прилягає до свого сідла? Чому? 17. У чому відмінність насоса- дозатора гідроприводів машин «СК-5 і КСК-100»? 18. Призначення переливного клапана у гідроприводі ведучих коліс. 19. Про що свідчить завищений вакуум у всмоктувальній лінії підживлювального насоса гідроприводу ведучих коліс? 20. Призначення пріоритетного клапана у гідроприводі рульового керування тра- ктора ХТЗ-121. 21. Назвіть переваги і недоліки гідроприводу гальм. 22. В чому доцільність застосування гідроприводу зчеплення? 23. Які функції гідропідсилю- вача у гідроприводі муфт повороту гусеничного трактора? 24. Що є характерним для гідроприводу візка дощувальної машини типу «Фрегат»? 25. Призначення

гідравлічних систем автоматичного керування?

298

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]